Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3223374 Постинги: 6930 Коментари: 4323
Постинги в блога от 29.06.2015 г.
80 % за САЩ.

20 % за Европа.


Разпределението трябва да отговаря на това, кой "разбъжиква" ситуацията в районите, от които идват бежанските вълни. Да сте чували за сирийски бежанци преди времето, когато англичани и американци решиха, че искат да свалят Асад от власт? Не сте чували нали? Ами за бежанци от Либия или такива, които използват Либия като трамплин, тогава, когато Кадафи беше на власт?

Сега ще започнат да идват бежанци и от Йемен, след като саудитците открито взеха страна в конфликта там.

Откъде другаде да очакваме бежанска вълна? Ами следете американската и европейската политики и ще ви светне "фенера".

Много държа на това Америка да е силна и богата. Същото пожелавам и на Европа, още повече, защото и ние сме част от нея. Но политиката и на Америка и на Европа отдавна е загубила чувството си за справедливост и започнахме да си бъркаме "гагите" навсякъде по света. Емигранската вълна ще отслаби Европа, защото процесът е излязъл на практика извън контрол. Емигрантите идват със своите културни и религиозни особености и в обем, който трудно може да се смели от европейците. Цели квартали населени от чужденци в Лондон, Париж, Копенхаген и Хамбург общуват само на майчиния си език и отказват да бъдат интегрирани в европейското семейство. Нещо повече, тези хора в голяма степен се опитват да налагат своите разбирания за култури и религия, без да се съобразяват с местните обичаи и разпоредби.

Опитвам се сега да схвана наистина защо се случва това в Европа. Дали САЩ искат Европа да е силна и устойчива? Дали тези умишлено предизвикани конфликти в Азия и Африка не целят отслабването на Европа, защото се знае, че физически тази емиграционна вълна няма как да стигне до САЩ, а ще наводни Европа?

Съюзникът САЩ би бил много по-полезен при едно глобално конфронтиране в световен мащаб. По-добре е САЩ да са ти съюзници, отколкото врагове. Това го знаем и от нашата история. Но когато няма такова глаболно конфронтиране, не е добре да провеждаме обща политика в Азия и Африка, защото бежанците чукат на нашата врата, а не на американската. А още повече, че те не чукат, а направо си влизат в нашия двор, възползвайки се от бъркотията, която американците създадоха в Близкия изток и Северна Африка.
Категория: Политика
Прочетен: 1150 Коментари: 4 Гласове: 2
Години наред всички се възхищавахме на гръцките домове - богати, чисти и уредени.

Още преди 20 години се възхищавах на общите части на кооперациите в Солун, които изглеждаха толкова добре. В сравнение с кооперациите в центъра на който и да е немски, френски или белгийски град тогава, гръцките входове бяха по-добре направени. Мрамор, огледала и то като масов случай, а не изключение.

Много години сме се заблуждавали, че един туризъм може да направи гърците толкова богати. Защо германците с техните мерцедеси, аудита, беемвета и всякаква друга машинария, която продават на света /те са или трета или втора търговска сила в света/, не могат да си позволят гръцкия лукс.


Накрая истината блесна. Липсата на стабилни регулации в Европа доведоха Гърция до свръхзадлъжнялост. Близо две десетилетия наред Гърция получаваше най-високият кредитен рейтинг в света от международните кредитни агенции и банки и международни институции купуваха на поразия гръцки дълг. Спомням си времето, в което наличието на държавен дълг на европейска страна в балансите на банките се приемаше като абсолютно сигурен актив и той не се включваше в сметката за изчисляване на рисковите активи на банките в България. Ако някой тогава беше казал, че гръцкият държавен дълг ще се търгува на цена под цената на руския дълг от 1997г., щяха да го помислят за луд. Но и това стана. Никой не иска да дава пари на гръцката държава, просто защото знае, че тези пари ще се раздадат като пенсии и заплати, а в същото това време приходите на държавата са толкова жалки,  че не стигат за плащане на лихвите, а камо ли и на главницата.


Тук отново искам да спомена за балканската тарикатщина, такава, каквато всички ние си я знаем. Но докато другите балкански държави правеха дребни тарикатлъци, гърците заложиха на държавният тарикатлък в отношенията си с чуждите кредитори в продължение на десетилетия. Следствие на което БВП набъбна до напълно нереални размери и почти наближи БВП на глава от населението на развитите европейски икономики. Всички институции, които правеха тези анализи, като се започне от Световната банка, Международният валутен фонд,  Европейската банка и различните частни институции от рода на рейтинговите къщи, не можаха да изнорират кредитната задлъжнялост в пресметката си за БВП на страната. Сега се установява, че видите ли БВП не бил толкова, колкото досега се е смятало и трябвало да се вземе предвид кредитната задлъжнялост! На всички им е ясно, че ако се махнат държавните дългове, БВП може да падне и на половина, ако не и по-ниско. А какво ще правят  и другите държави с толкова висок процент на дълг спрямо БВП? За разлика от Гърция, другите държави правят някакви реформи и подобряват бюджетните си параметри. Не че са решили проблемите си, но все пак се мъчат и постигат някакви успехи. Испанци и португалци приеха стоически намаленията на по-високите държавни заплати, които бяха в рамките на 25% и техните бюджети започнаха да показват по-голяма балансираност. В Ирландия бюджетните реформи включваха тотално прецизиране на всички разходи на държавата, за да могат да се обслужват новите заеми от 85 милиарда евро, които преди години държавата поиска от МВФ и Европейската банка за спасяването на ирландските банки.

В същото това време гърците шикалкавяха. Дори и след установяването на проблема с дълга те рязко и категорично не се разграничиха от порочната практика да не се изплащат допълнителни възнаграждения на държавните служители и на пенсионерите. Продължиха с 13-тата си заплата, а ограничиха 16-тата. Не е ли това лицемерие? Как щели да живеят гърците с такива ограничения? Ами така, както живеят румънците, българите, сърбите, македонците... В тези страни средната заплата е много по ниска от минималната пенсия в Гърция.

Гърците продължават да гледат на държавата си само като възможност да вземат нещо. Тази комунистическа нагласа доведе страната до водопада, след който шансовете за съвземане са минимални. Политици и народ така се заиграха в чудна социалистическа реалност, че на практика показаха, ЧЕ ТАМ, КЪДЕТО СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ГОЛЕМИ ОБЩЕСТВЕНИ ФОНДОВЕ, ВИНАГИ СЕ СТИГА ДО ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ. НО ЗА РАЗЛИКА ОТ БЪЛГАРИЯ, КЪДЕТО В ТОЗИ ГРАБЕЖ УЧАСТВАШЕ ПРЕДИ ВСИЧКО ВЪРХУШКАТА - ПОЛИТИЧЕСКА И ИКОНОМИЧЕСКА, В ГЪРЦИЯ УЧАСТВАШЕ ЦЕЛИЯТ НАРОД. И ЗАТОВА ЦЕЛИЯТ НАРОД Е ВИНОВЕН ЗА СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ. ТАКА Е, КОГАТО ВСЕКИ СЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВО МОЖЕ ДА ИЗТЪРБУШИ ОТ БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА, А КОГАТО СТАНЕ ДУМА ЗА НЕГОВОТО ПЪЛНЕНЕ, ВСЕКИ СЕ СКАТАВА. ТИПИЧНО КОМУНИСТИЧЕСКО МИСЛЕНЕ, КЪДЕТО ВСЕКИ ИСКА ДА ПОТРЕБЯВА СПОРЕД ПОТРЕБНОСТИТЕ СИ, А НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ДАВА СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ.


В заключение, в най-лошият сценарий виждам Гъция като фалирала държава, на която ще й трябват поне 20-30 години за да стъпи на краката си. Какво означава фалирала държава? След като не може да си плати дълговете, които са над 200 милиарда евро, тя просто отказва да плаща, което автоматически води до изолацията на странат от финансовите пазари. Този катаклизъм с голяма вероятност ще доведе до изключване на Гърция от еврозоната и след това от ЕС. И тъй като бюджетът няма да има пари за заплати и пенсии, тогава ще се стигне дотам, докъдето трябваше да стигне Гърция, преди социалистите отново да объркат главите на избирателите и да ги накарат да повярват, че има безплатен обяд.

Според моите оценки, реалното ниво на БВП на глава от населението е не повече от 15 000 - 16 000 евро, ниво, което в най-добрият случай отговаря на нивото на Унгария и е малко по-високо от това на България. Което простичко означава, че средната пенсия ще бъдат в рамките на 300-400 евро, а средната заплата в рамките на 600-700 евро. Да, драстичното намаление на потреблението на гърците ще доведе до катастрофа много производители и търговци и до още по-голямо увеличение на безработицата. Младите гърци ще си търсят работа в Англия, Германия, защото икономиката няма да може да осигури работа на толкова много народ. Технологично гръцката икономика не е на високо ниво и не може да осигури на света продукти с висока принадена стойност. Ще се стигне до продажба на гръцките дялове в банки, финансови и застрахователни институции на Балканите, за покриване на задълженията на банките и фирмите майки. Почивката в Гърция ще стане по-евтина от почивката в къща за гости в Троянския балкан. Гърците най-после ще се отърсят от социалистическите си идеи и ще заработят спрямо изискванията на свободния пазар. Ще се премахнат ограниченията на трудовия пазар и няма да има повече затворени професии. Ще се наложи да се правят пари, като всеки участва на пазара в зависимост от способностите си, а не в зависимост от връзките си. Държавата ще трябва да се оттегли от бизнеса изобщо, защото се видя докъде МОЖЕ ДА СТИГНЕ ЕДНА СТРАНА, В КОЯТО АДМИНИСТРАЦИЯТА И ПОЛИТИЦИТЕ ИМАТ ВОДЕЩА РОЛЯ В ИКОНОМИКАТА.

И ето още един бъзик. Вместо всички да си плащат това, което потребяват, социалистическа Гърция продължава да ни изумява с абсурдни икономически решения. Сега чух, че общественият транспорт щял да бъде безплатен в продължение на 1 седмица. И знаете ли защо? Вероятно ще бъде по-изгодно за държавата да предложи безплатен транспорт, защото той и сега така и така е безплатен и това го доказаха журналисти от ББС, които са тествали системата на гръцкото метро и да останали изненадани, че повече от половината от хората не са плащали за превоза си. Със сигурност гръцката държава ще трябва да се откаже от услугите на билетопродавачите и тези, които контролират билетите и ще спести някое евро оттам.


Разбирате ли каква абсурдна ситуация е там - вместо да направят така, че всички, които ползват транспорта да си плащат билета, те правят транспорта безплатен. В същото време журналистите от ББС казаха преди години, че заплатите в гръцкото метро са по-високи от заплатите на служителите в метрото в Лондон. Само си помислете - атинското метро е правено с парите на европейските данъкоплатците и тези пари никога няма да се върнат обратно. Лондонското метро е правено с парите на английските данъкоплатци и метрото реализира отлични приходи от билети - цените са абсурдно високи според софийските представи за билет за метро, като в същото това време няма гратисчии, което от своя страна осигурява големи приходи в общинската каса. И въпреки тези приходи, англичаните получават по-ниски заплати от гърците. Е ако това не е социализъм, здраве му кажи!
Категория: Политика
Прочетен: 449 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 29.06.2015 12:04
http://www.adwainstruments.com/site/component/content/article/150#bench

Народът ни е тотално ИЗдебилчен. Не го стряскат никакви прегрешения на управляващите. Нищо. Не е поискал сметка нито за далаверите на Иван Костов, нито за сделката с външния дълг и БТК и ЕРП-тата, нито далаверите на тройната койлиция, нито какво, колко и кой е похарчил парите ни в Белене, Цанков камък и къде ли още не. Не го интересува кой "набута" НЕК с милиарди дългове. Не го интересува какво става в БДЖ. Не го интересуват кражбите за милиарди в последните десетилетия. Дори и когато частници го ограбваха по най-примитивния начин, като КТБ, отново нищо не се случи. Протестите на вложителите от КТБ не бяха подкрепени от българските избиратели. Дори и от кумова срама. Дебилна работа ви козвам. Просто не иска да види тези дела завършени, не иска да види кой е виновен за тези милиардни кражби. Не иска нито политическа нито икономическа или друга сметка.

Навел се е достатъчно силно напред и си е отворил бузите отзад. Тук вече не говоря за КОНФОРМИЗЪМ, защото няма нищо конформистко, ако някой те чука отзад, а на теб не ти е хубаво и за да избегнеш срама си казваш, че това не е чукане, а илюзия за чукане.
Свикнахме да слушаме за далавери за милиони и в същото време за кокошкарските изпълнения на кметовете и други оторизирани от нас лица, които сипват по един тон бензин и дизел на служебната си кола в рамките на 24 часа /кметът на Девня, предаването на Валя Ахчиева по БНТ/.

Вчера гледах поредния резил на властта. Нова ТВ правят репортаж за кметове, които са си купили скъпи коли с парите на данъкоплатците. Кметовете на Хитрино, Неделино, Балчик и т.н.

Никой от тях не прояви капчица срам, поне за пред телевизията. Всички бяха нагли.
ЗАЩО СА НАГЛИ? Защото избирателите им са дебилни и НЯМА ДА ИМ ПОТЪРСЯТ СМЕТКАТА.

Ненаправени пътища, скапани тротоари, прахоляк и мизерия - това цари в българските населени места. А кметовете си купуват коли за шестцифрена сума.

Екипът отиде и до съседна Румъния, за да види в каква кола се вози градоначалника на град Мангалия. Вози се в Дачия за 7 хиляди евро!


Вижда се, че управляващите нямат срам. Независимо дали се казва Ахмед Доган, дали става дума за кмета на Неделино или за кмета на Балчик. На всички ни е ясно, че БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ ИМА МНОГО НИСКА ИЗБИРАТЕЛНА КУЛТУРА, А ТАКА СЪЩО И ЧЕ НЕ СИ МЪРДА ПРЪСТА СЛЕД ТОВА ДА ИЗИСКА ОТ СВОИТЕ ИЗБРАННИЦИ ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА КАКТО ТРЯБВА И ДА НЕ КРАДАТ. НА НАШИЯ НАРОД НЕ МУ СЕ ЗАНИМАВА С ТАКИВА РАБОТИ. ВИЖ АКО ИМА НЕЩО ЗА ЕБВАНЕ ИЛИ ДА СЕ СЪБЕРЕ НА КОМПАНИЯ ПО БИРА ПРЕЗ ЛЯТОТО ИЛИ НА РАКИЙКА ПРЕЗ ЗИМАТА, ЗА ДРУГО НЕ МИСЛИ. МИСЛИ ЗА ТЪРБУХА СИ. ЗАТОВА ТОЛКОВА МНОГО ПЪТИ ТОЗИ НАРОД Е ПОРОБВАН И ШИБАН. ЗАЩОТО ПОНЕ ЗАСЕГА НЕ Е ДОКАЗЪЛ, ЧЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ИСТИНСКИ СВОБОДЕН. ЗАЩОТО НЕ Е ИЗЛЯЗЪЛ ОТ "КОРЕМНАТА" ДЕМОКРАЦИЯ, КОЯТО УПРАЖНЯВА.


Браво на Нова телевизия за тези репортажи, но препоръчвам следващия път да ходят при обикновените избиратели и да ги питат: Искате ли вашият кмет да си купи с вашите пари кола за 153 хиляди лева. И да му го набива в простата кратуна този въпрос, докато дебилът се събуди.

Категория: Политика
Прочетен: 392 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 29.06.2015 12:13
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3223374
Постинги: 6930
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Юни, 2015  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930