Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195856 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 27.06.2018 г.
 Въпросът ми разбира се е риторичен. От години наблюдавам разни дизелаци, като се започне от най-големите таратайки и се стигне до съвременните дизелови автомобили...


Та прави ми впечатление, че стопаните или шофьорите им, почти никога не изключват мотора, когато им се налага някакъв краткотраен престой от няколко минути. Дизелът си пърпори, а те или си стоят вътре в колите и бърборят по телефоните или извършват някакви товарно-разтоварни дейности. И тук не става дума за бедни и богати - правят го и бедни и богати.

Наблюдавам шофьор на фосваген Голф. Идва сутрин да вземе шефа за работа. Идва с личната си кола. Дизелак. И на няколко пъти му правя забележки, да изключва двигателя, докато чака началника. Рекордът му е 70 минути работа на двигателя на място. И става дума за частната му кола. А той е охранител и е малко вероятно да взема повече от 700-800лева. Краде ли я тази нафта или какво? Дори се наложи за запечатам едната от входните врати на офиса, защото ауспухът на колата е на 70см. от вратата и всичко влиза вътре. Облепих го с тикво и ползвам друга врата.

Направих му няколко пъти забележка, амо то с дърво говори ли се. Да тръгна да се саморазправя, ще ме санкционират след това. Знам го от собствен опит. Изпитал съм го на гърба. Наблюдавам го, че постъпва така и с колата на шефа - едно чисто ново БВМ, което според мен е в рамките на поне 200 хиляди лева. Стои вътре и колата пърпори. Обадих се на началника. Той е собственик на строителна фирма. В търговския регистър е записано, че печалбата му е 1,7 милиона лева на година, което е в добро постижение. Със сигурност както аз, така и той плащаме повече подоходни данъци от Лукойл. Та казах на човека за случая с неговия подчинен и вероятно му е направил забележка. Сега вместо по 1 час, колите пърпорат по половин час. Все пак е напредък. 

Наблюдавам шофьорите на дизелови баничарки, комбита и микробуси. Спедиторските фирми също. Преди малко направих забележка на шофьор на Лео Експрес, да спре да пърпори до вратата ми и той изключи двигателя.


Казаха ми, че в Германия имало закон, който забранява на шофьорите да стоят на едно място с включени двигатели, освен ако не са в трафик или ако не се извършват тестове на колата. Независимо от времето.

Аз не се заяждам с тези хора, когато навън температурата е минусова или е над 30 градуса и слънцето изгаря всичко наоколо. Говоря за събития, които се случват при 18 - 20 - 25 градуса, когато е нелогично двигателите да работят, за да поддържат работата на климатиците в колите.
И ако човек си каже - добре бе, богатите имат пари, могат да си го позволят, защо и бедните УЧАСТВАТ В ТАЗИ ДИЗЕЛОВА  ВАКХАНАЛИЯ? Нали трябва да пестят, за да станат богати или поне да излязат от положението на бедни?


Чудя се, колко скъпа трябва да стане нафтата, за да изключваме колите си, когато сме на място? Чудя се, колко скъпа трябва да стане водата, за да се научим, че можем да се изкъпем качествено и с 30 литра нафта, вместо да използваме 80? Чудя се колко скъп трябва да стане тока, за да спрем да отопляваме цялото жилище и да даваме по 40% от месечния си доход през зимата за отопление, при положение, че тези хора получават 1000 лева заплата? Дават 400 лева за отопление! Познавам такива хора. Те вероятно не са представителна извадка, но след като ги има, аз просто ги давам за пример. А се оплакват, че не им стигат парите. То и милиони да вземаш, като ти изтичат от пръстите, никога няма да имаш.

Да продължавам ли? Над 60% от българското население има форми на затлъстяване, като при 25% те са много сериозни. Като изключим около 20% от населението, което е природно слабо, заради наличието на "вата" преобладаваща доша в тях, останалите в някаква степен са природно предразположени да напълнеят. И въпреки това, че половината българи сме дебели, даваме над 40% от парите си за храна. Вместо да използваме момента на бедност и да изхвърлим излишните килограми, ние се тъпчем с храна, за да избягаме от реалността. Психосоматика. Увредено мислене. Природни инстинкти, подплатени с обществени проблеми, които сами си създаваме. И се въртим в кръг. Потребителската еуфория е завладяла и бедни и богати. Особено бедните. Една статистика показва, че ние, българите, имаме най-висок дял необслужвани кредити в целия ЕС. Какво показва това? Че живеем извън чергата си. И въпреки това ядем повече, отколкото трябва, пушим и пием като за световно - в челните места сме, а и няколко стотин хиляди от нас се дрогират периодически.

А нафтата наистина е евтина. Излиза ни твърде скъпо, като е евтина. Около 17 хиляди българи си отиват от този свят, заради замърсен въздух. Нафтата, кюмюрът и мокрите дървета са едни от главните виновници.


Наистина е евтина нафтата. И въглищата. И дърветата. 
Категория: Политика
Прочетен: 585 Коментари: 2 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195856
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Юни, 2018  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930