Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195317 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 21.06.2019 г.
 https://news.bg/finance/donchev-vidya-v-svrahtsentralizatsiyata-beleg-na-slabo-razvita-darzhava.html


Брей, най-после нещо свястно да каже някой от управляващите. Наистина в цялата тази политическа скука, в която живее нашето общество, разтърсвано от интриги и дребнави лични заяждания и нападки, НАЙ-ПОСЛЕ НЕЩО СВЕЖО НА ХОРИЗОНТА.


КАТО СИ КАЗАЛ "А", ТРЯБВА ДА КАЖЕШ "Б" И СЛЕД ТОВА ДА КАРАШ НАРЕД. КАТО ПОКАЖЕШ, ЧЕ ЗНАЕШ АЗБУКАТА, ДАВАЙ, ПРАВИ ИЗРЕЧЕНИЯ. НАПРАВИ НЕЩО С ТЕЗИ ПОЗНАНИЯ.


Сега след като знаем кой е един от белезите на неразвитата държава, ДЕЦЕНТРАЛИЗИРАЙТЕ ВЛАСТТА. ПРЕМАХНЕТЕ ТАЗИ СВРЪХЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ. НАПРАВЕТЕ ПЛАН И НИ ГО ПРЕДСТАВЕТЕ. ДА ЗНАЕМ, КАКВО СМЯТАТЕ ДА ПРАВИТЕ И ЗА КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ГО ПРАВИТЕ. СТИГА БОЙКО ДА НЕ ТЕ ИЗГОНИ ОТ РАБОТА МЕЖДУВРЕМЕННО, ЧЕ НА НЕГО ТЕЗИ ПРИКАЗКИ ЗА ОТНЕМАНЕ НА ВЛАСТТА И ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА Й, НИКАК НЕ МУ СЕ ХАРЕСВАТ.


ЕТО ОТНОВО МОИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ:

Свикване на Велико народно събрание, отмяна на институцията Велико народно събрание и промяна на Конституцията;

2. Провеждане на административна реформа - създаване на 7 министерства, закриване на всички агенции и комисии към министерствата и МС и съкращаване с 50% на държавната администрация, за период от 4г.;

3. Прилагане на естонския модел на електронно правителство и електронно гласуване и гласуване по пощата за тези, които искат друга алтернатива;

4. Промяна на Закона за допитване до населението и възприемане на правилото, Суверенът да избира и да освобождава пряко всички важни административни фигури в държавата - президент, премиер, министри и заместник министри, главен прокурор, съдии на ръководна длъжност, съдии по места, кметове и главен архитект, общински съветници и ръководители на предприятия, с преобладаващо държавно и общинско участие, както и ръководителите на службите за сигурност. Изборът и освобождаването да е перманентен процес на гласуване, а резултатът ще излиза автоматически на всеки 3 месеца. ЦИК ще издава решение, на база на гласуването и ще назначава и освобождава съответните административни лица;

5.  Да се смята за нелигитимен всеки общински или държавен бюджет, ако не утвърден чрез гласуване от населението. Всички разходи по пера на местно ниво да бъдат подложени на гласуване от местната общност и чак след това да се приемат за изпълнение от общинския съвет. Всеки един разход на правителството или на което и да е министерство или фирма с държавно или общинско участие, който надхвърля 10 милиона лева, да бъде оторизиран от избирателите.

6. Да се промени избирателният закон, като право на глас да имат тези български граждани, които са завършили поне 8-ми клас и имат платени поне един от следните преки данъци, в рамките на една година, за последните 10 години - данък върху общия доход, данък сгради, данък автомобил, социални или здравни застраховки.

Това вече съм го публикувал в предишни статии. Към тези 6 точки добаваме една, която е специфична, за да може да се извърши процеса на децентрализация. ПОЛОВИНАТА ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ, ТРЯБВА ДА ОСТАНЕ ТАМ, КЪДЕТО Е СЪЗДАДЕН - ТОЕСТ В СЪОТВЕТНАТА ОБЩИНА. Сега републиканския бюджет е около 24 милиарда. От тях около 3 се дават на общините. Схемата трябва да е друга, за да имат интерес местните общности да се развиват. В общината ще остане половината от данъците на фирмите и гражданите и други задължения, които сега съществуват и се превеждат на републиканския бюджет. Така общините няма да чакат на централната власт, че да им ремонтира пътищата, да ликвидират последиците от свлачище или да получат пари, за да построят училища или детски градини. ТОВА Е ИСТИНСКАТА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ. НЯМА ЛИ ФИНАНСОВА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ, НЯМА НИКАКВА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ.


ТАКА ЧЕ, Г-Н ДОНЧЕВ, АКО ТИ СТИСКА, ПРОДЪЛЖАВАЙ ПО-НАТАТЪК. АЗ ТИ ДАВАМ 3 МЕСЕЦА ПОЛИТИЧЕСКИ ЖИВОТ В СЯНКАТА НА ПРЕМИЕРА. СЛЕД ТОВА СИ ТЪРСИ ДРУГА РАБОТА.
Категория: Политика
Прочетен: 177 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 21.06.2019 11:42
 Вчера пак водих разговори на тази тема.

Немалка част от събеседниците, особено, ако не са много начетени хора, твърдят, че живеем в условията на див капитализъм. Изумен съм от техните аргументи. Имало твърде много бедни в България, както и концентрация на пари в ръцете на малко хора.

Не споря, точно така е. Но защо едни факти се тълкуват от едни хора по един начин и от други, по друг начин? Така е от самото сътворение на света. Библията може да се чете и от дявола и от господа-

ПОСЛЕДНО - СОЦИАЛИЗЪМ ЛИ ИМАМЕ В БЪЛГАРИЯ СЕГА ИЛИ КАПИТАЛИЗЪМ?


Ако погледнете наоколо, какво виждате? В градове и села се виждат само частни магазини и магазинчета. Няма и държавни и частни сервизи за коли, за домакинска техника и електроуреди. Всички са частни. Вероятно от 100% регистрирани фирми, не повече от 1% от тях са с преобладаващо държавно или общинско участие, че може и по-малко да са.

Така погледнато, ние сме капитализъм. Частното преобладава.
Но това е на пръв поглед. По-внимателното вглеждане показва друга картина. Както казват шегобийците "цял половин сектор" на транспорта - железопътния, е държавен. това е цялата инфраструктура и по-голямата част от подвижния състав. Има тук там и по някой частен влак или вагони, но те са пренебрежимо малко. Вижте енергетиката - основните мощности са държавни - АЕЦ, един от тецовете в Мариците, дружеството за доставка ЕСО, НЕК...Да продължавам ли. Има и частни играчи, КОИТО ОБАЧЕ УМЕЛО ИЗПОЛЗВАТ ТОЗИ ВАКУМ, КОЙТО Е ПРИЧИНЕН ОТ ДЪРЖАВНАТА НАМЕСА И ОТ ДЪРЖАВНОТО УЧАСТИЕ В ПРОИЗВОДСТВОТО И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ЕНЕРГИЯТА И ТОВА НА ПРАКТИКА ПОКАЗВА ПРЕОБЛАДАВАЩО СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯТ ХАРАКТЕР НА ТАЗИ ВАЖНА ИНДУСТРИЯ ПО ПРОИЗВОДСТВО И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ.

За държавните фирми, които печелят поръчки за строителство и ремонт на стойност милиарди левове, за общинските фирми и т.н., да не отварям приказка. Тук възложителят си възлага сам на себе си, изпълнението на някаква работа, която се заплаща с нашите пари. Чист социализъм.

Дори и когато възлагането става чрез търгове, които се печелят от частни фирми, търговете са толкова непрозрачни и класирането е толкова субективно, че на всички им е ясно, кой ще спечели и кой стои зад тези фирми. Значи социализъм. Каитализмът не търпи непрозрачност и липса на истинска конкуренция. 

Вижте формирането и разпределението на бюджетните средства. Днешните данъкоплатци са задължени да издържат милиони пенсионери и други уязвими групи, направени уязвими от същата тази държава, която по същия гаден начин прехвърля отговорностите на едни хора към други. ТОВА СИ Е ЧИСТ СОЦИАЛИЗЪМ.

Цялата държава е едно административно блато. Колкото повече администрация има една държава, толкова повече всяко ЕДНО ИКОНОМИЧЕСКО РЕШЕНИЕ СЕ РЕШАВА НА БАЗАТА НА ВЛАСТТА, А НЕ НА БАЗАТА НА ПАЗАРА. ТОВА СИ Е ЧИСТ СОЦИАЛИЗЪМ.

Колко много регулации и как в същото това време те не работят - банки, небанкови финансови институции, енергетически дружества и т.н. и т.н., един огромен списък, целта на който е нашите фирми да получат лицензи и права да печелят, а други - не. Социализъм Няма ясни правила на играта и субективността напълно заменя обективността. Създават се изкуствени оградени професии и пазари, защитени отрасли, неясни правила за това, кой може да бъде богат и кой беден. Социализъм.


Социализмът е диктатура. Политическа и икономическа диктатура. Ако никой не ви пита за гласа ви, за вземането на важни решения, то вие живеете в условията на социализъм.

Социализмът е нарушение на правото. Всъщност има право, но това е правото на властимащите. Ако в една държава има хора над закона, ова е социализъм, а не капитализъм. При капитализма има състезание между хората. Ако това състезание е зависимо от политически и административни решения, това е социализъм, а не капитализъм.

Всичко написано тук е обективно проследена история на развитието на идеите на социализма на практика. Практиката на социализма е неразривно свързана с тоталитаризма, вмешателството или по-скоро отземането от страна на държавата не само на парите на гражданите, но и на техните души. Масовото промиване на съзнанието се прави с цел създаването на идиоти, които да плащат данъци и да си мълчат и да търпят. Това е социализма. Познато ли ви е?

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ? ОТ ТОВА, КАК ТОЙ СЕ ФОРМИРА И РАЗПРЕДЕЛЯ, ОСОБЕНО ВТОРОТО, СЕ РАЗБИРА ДАЛИ ТОЙ Е СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПЛАН ЗА ХАРЧЕНЕ НА ПАРИТЕ НА ДАНЪОПЛАЦИТЕ ИЛИ НЕ.

АКО  НАД 50% ОТ БЮДЖЕТА НА ДЪРЖАВАТА ОТИВА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПЕНСИИ И ПОМОЩИ ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА, КАТО КАКЪВ ЩЕ ОПРЕДЕЛИТЕ ТОЗИ БЮДЖЕТ?
АКО15 % ОТ БЮДЖЕТА ОТИВАТ ЗА СУБСИДИИ НА ДЪРЖАВНИ, ОБЩИНСКИ ФИРМИ ИЛИ СУБСИДИИ НА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА, КАТО КАКЪВ ЩЕ ОПРЕДЕЛИТЕ БЮДЖЕТА?
АКО ЗА ДА ПОДДЪРЖАТЕ ДЪРЖАВНАТА МАШИНА ВИ Е НУЖЕН РЕСУРС ОТ 30% ОТ БЮДЖЕТА, КАТО КАКЪВ ЩЕ ХАРАКТЕРИЗИРАТЕ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ?


В ЗАКЛЮЧЕНИЕ - АКО ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЗЗЕМВА И ХАРЧИ ПОВЕЧЕ ОТ 20% ОТ НАДИЦОНАЛНИЯ ПРОДУКТ НА ЕДНА СТРАНА, КАТО ОСНОВНО ТЕЗИ ПАРИ ОТИВАТ ЗА ПЕНСИИ, ПОМОЩИ, СУБСИДИИ И ИЗОБЩО ЗА ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО БОГАТСТВО ОТ ТЕЗИ, КОИТО ГО СЪЗДАВАТ, КЪМ ТЕЗИ, КОИТО ПРЕДИМНО ГО ПОТРЕБЯВАТ, АКО ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА ОТ БЮДЖА ЗА УСЛУГИ, КОИТО МОГАТ ДА ПРЕДЛОЖАТ И ЧАСТНИТЕ ЛИЦА, НО ПО СИЛАТА НА РАЗЛИЧНИ ПРАВИЛА И РАЗПОРЕДБИ ТЕ НЕ МОГАТ ДА ГО НАПРАВЯТ, АКО РАЗХОДИТЕ ЗА АДМИНИСТРАЦИЯ СА ЗНАЧИТЕЛНО НАД ТЕЗИ, КОИТО СИ ПОЗВОЛЯВАТ РАЗВИТИ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ СТРАНИ, АКО ДЪРЖАВАТА ПЛАЩА ЗАПЛАТИ НА ПОВЕЧЕ ОТ 5% ОТ ЗАЕТИТЕ ЛИЦА, ТО ТОВА СА ХАРАКТЕРНИТЕ БЕЛЕЗИ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВА. РАЗЛИКАТА МЕЖДУ СОЦ ДЪРЖАВАТА НА ЖИВКОВ И ТАЗИ, В КОЯТО ЖИВЕЕМ СЕГА Е В ТОВА, ЧЕ ПАРТИЙНИТЕ СЕКРЕТАРИ СЕГА СА МНОГО ПО-БОГАТИ ОТ ПРЕДИ, НО ТОВА В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ГИ ПРЕВРЪЩА В КАПИТАЛИСТИ. НО СЪС СИГУРНОСТ ТЕ СА СТАНАЛИ ПО-ГОЛЕМИ НЕГОДЯИ, ОТКОЛКОТО СА БИЛИ ПРЕДИ.

КАПИТАЛИЗМЪТ Е ЧЕСТНО  ИКОНОМИЧЕСКО СЪРЕВНОВАНИЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ СУБЕКТИ. КОГАТО В ТОВА СЪРЕВНОВАНИЕ СЕ НАМЕСЯТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СУБЕКТИ, ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е КАПИТАЛИЗЪМ. СЕГА МОЖЕ ПО-ЯСНО ДА ВИ СТАНА, В КАКЪВ ОБЩЕСТВЕН СТРОЙ ЖИВЕЕМ. СТРАНА, В КОЯТО ОБРЪЧИТЕ ОТ ФИРМИ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ И ПАРТИЗАНИ СА ХИЛЯДИ И ХИЛЯДИ, СТРАНА, В КОЯТО НАД 70% ОТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ ЗА МИЛИАРДИ СА ОПОРОЧЕНИ, СТРАНА, В КОЯТО НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОПРИЛИЧЕНА НА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА СТРАНА.

СТРАНА, КОЯТО Е ПРОИЗВЕЛА МИЛИОНИ СТРАДАЩИ, ЧАСТ ОТ КОИТО - ТАРИКАТИ СТРАДАЩИ ОТ ЕДНА СТРАНА, СТРАНА, КОЯТО ИЗРАЗХОДВА ПО-ГОЛЯМАТА СИ ЧАСТ ОТ ПРИХОДИТЕ ЗА СОЦИАЛНИ ПРОГРАМИ, КАТО ДАВА ПО МАЛКО НА МНОГО, СТРАНА, В КОЯТО НЯМА НИТО ЕДИН МИЛИАРДЕР, КОЙТО Е ЗАБОГАТЯЛ В ЧЕСТНО СЪСТЕЗАНИЕ С ДРУГИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ СУБЕКТИ, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКА СТРАНА.

ПРИ КАПИТАЛИЗМА ИМА ДВЕ ПОЛОЖЕНИЯ - ИЛИ ПРОДАВАШ РАБОТНАТА СИ СИЛА НА НЯКОЙ ДРУГ, КОЯТО ЗНАЕ КАКВО ДА ПРАВИ С НЕЯ ИЛИ КУПУВАШ РАБОТНА СИЛА, ПРОИЗВЕЖДАШ ПРОДУКТ ИЛИ УСЛУГА И ИЗЛИЗАШ НА ПАЗАРА, ЗА ДА Я ПРОДАДЕШ. ИЛИ УСПЯВАШ ИЛИ СЕ ПРОВАЛЯШ. КОГАТО ОБАЧЕ УСПЯВАШ ЗАРАДИ ПОЛИТИЧЕСКИ ВРЪЗКИ, ИДЕОЛОГИЧЕСКИ ПРИЧИНИ ИЛИ ДРУГИ АДМИНИСТРАТИВНИ ОБСТОЯТЕЛСТВА, ТОВА НЕ Е КАПИТАЛИЗЪМ.

ИМА И ОЩЕ ЕДИН КРИТЕРИЙ - АКО ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ПОЛУЧАВАТ НЯКАКВИ ПОДАЯНИЯ ОТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ФОНДОВЕ, ТОВА Е ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ КРИТЕРИИ, КОИТО ОТЛИЧАВАТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ИКОНОМИКА ОТ КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА. ПРИ СОЦИАЛИЗМА, ТЕЗИ, КОИТО ПОЛУЧАВАТ ПАРИ ОТ ОБЩЕСТВЕНИТЕ ФОНДОВЕ СА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕЗИ, КОИТО ПРОИЗВЕЖДАТ БРУТНИЯ ОБЩЕСТВЕН ПРОДУКТ. ЗА ПРИМЕР, РАБОТЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ КАТО БРОЙ СА ПОД 50% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. Вярно е, че статистиката може да се промени драстично, в зависимост от различни демографски фактори. Но дори и при застаряващо население със сравнително ниски показатели за продължителност на живота спрямо европейските стандарти, дори и при този показател, работещите са по-малко от неработещите. Социализмът на Тодор Живков се трансформира в лентяйски социализъм, подкрепян от европейския социализъм. Жалко е, че Европа се разпада и че ние сме част от разпада. Това е заради социализма, който обещава да имаш, без да даваш. Забравяйки постулата на Августин Блажени, влакът ни е набрал доста скорост по надолнището. Дали ще успеем да го спрем навреме, зависи от нас, от това, ВСЕКИ ДА НАМЕРИ СВОЕТО МЯСТО В ИКОНОМИЧЕСКАТА СИСТЕМА, ОСНОВАВАЙКИ СЕ НА ПРИРОДНИТЕ СИ СПОСОБНОСТИ, ДОПЪЛНЕНИ ОТ СИСТЕМАТА НА МОРАЛА И СЕБЕРАЗВИТИЕТО, РАЗЧИТАЙКИ НА ЧЕСТНО СЪСТЕЗАНИЕ С ОСТАНАЛИТЕ ИКОНОМИЧЕСКИ СУБЕКТИ.



Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 141 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 21.06.2019 11:30
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195317
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Юни, 2019  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930