Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3217305 Постинги: 6920 Коментари: 4320
Постинги в блога от 12.07.2014 г.
Това са приказки, които някои приписват на албанската част от скопската чаршия, насочени към населението от десния бряг на Вардар в Скопие.


Същото важи и за българските цигани. Ако не спрем да им плащаме да раждат, със сигурност "Ке не преземаат со курец". Най-лошо е сам да се прецакаш. Както ние го правим. Хайде да не оставаме повече важните неща да ги решават политиците. ВРЕМЕ Е НИЕ ДА ВЗЕМАМЕ РЕШЕНИЯТА, пък нека те ги изпълняват. Нали са изпълнителна власт? Или не са?
Категория: Политика
Прочетен: 952 Коментари: 2 Гласове: 4
Последна промяна: 13.07.2014 20:27
Написах писмо до кметицата, да вземе да се разпореди да се запълнят две дупки на нашата улица, които ни тормозят от много време.

След около 2 месеца, дупките бяха запълнени, а аз получих официално писмо от общината, че дупките са запълнени и молбата ми е удовлетворена. НАИСТИНА БЯХ ШОКИРАН. ЗНАЧИ МОЖЕЛО И ТАКА...

Да обаче си казах - простото нещо го направиха, но по-сложното го отложиха вероятно за столетие напред.


Написах още едно писмо до кметицата, с молба да ми се каже колко пари са дали данъкоплатците от квартал Бояна, община Витоша, гр. София на бюджета на общината и колко пари обратно са постъпили за целите на квартала. Изразих възмущението си, че за 20 години нищо на практика не се е направило в квартала - инфраструктурата е в безобразно състояние и не виждам кой друг квартал от София може да има толкова лоша инфраструктура. А  в същото време данъчната оценка на имотите там е много по-висока от други райони на София и данъците са по-високи.

Запълниха две от дупките на улицата, на която живея и които "зееха" там в продължение на повече от 2 десетилетия, а сега започнаха ремонт на тротоарите на пътя, който свързва квартала с кв. Драгалевци. Нещо се е случило ли и някой се е размърдал? Въпреки, че в първия случай, който дадох за пример, във втория все още имам известно съмнение, че някой от общината се е размърдал само и само, защото из съм поискал да разбера колко данъци сме платили и колко пари общината ни е върнала под различна форма. Но както казват руснаците в този случай, ще поживеем и ще видим.
Категория: Политика
Прочетен: 415 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 13.07.2014 22:21
Ако хората спазваха тъпите закони, робството щеше да продължи да съществува. Тъпите закони и ограничения трябва да се нарушават. Само така управляващите ще бъдат накарани да правят законите съобразно исканията на гласоподавателите.

Ще ви дам няколко примера със Закона за движение по пътищата. Знаете, че това каква скорост да бъде определена за максимална на даден участък от пътя зависи от законовата рамка и от решението на съответната общинска администрация. Преди години по бул. България имаше ограничени на скоростта от 50км/час. Признавам си, че винаги съм нарушавал това ограничение - всеки път, когато пътувах по булеварда.

В същото това време, постоянно виждах проблеми на булеварда - или премазани пешеходци или смачкани тенекии.

След като властта видя, че народът не му пука за това ограничение, вдигне максимално допустимата скорост на 70км/час. И какво се получи? Намаляха катастрофите и жертвите сред пешеходците. Какво всъщност стана? НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ДАДЕ ИНФОРМАЦИЯ КАКВО Е СТАНАЛО. СЪЩОТО КАТО ВСЯКО НЕЩО В ДЪРЖАВАТА. ДЪРЖАТ ВИ НА КАИШКА И ВИ КАЗВАТ КАКВО ДА ПРАВИТЕ И КАКВО ДА НЕ ПРАВИТЕ, ЗА ДА ВИ МАНИПУЛИРАТ И ОПЪВАТ ОТЗАД И ОТПРЕД И ТО БЕЗПЛАТНО. НЯМАТЕ ПРАВО НА МНЕНИЕ. ИМАТЕ ПРАВО ДА СЛУШАТЕ И ИЗПЪЛНЯВАТЕ. ЗА ВСИЧКО,  НЕ САМО ЗА ПРАВИЛНИКА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА. НА ВАС ВИ Е ЗАПИСАНО КАК ДА ЖИВЕЕТЕ И КАКВО ВИ СЕ ПОЛАГА. НАПИСАНО Е ОТ ДРУГИ ХОРА, НЕОТОРИЗИРАНИ ОТ ВАС. ВИЕ САМО ТРЯБВА ДА СЛУШАТЕ. ДА, АМА НЕ. КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ХОРАТА НЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИ, КОИТО ТЕ САМИТЕ НЕ СА ОДОБРИЛИ С ГЛАСА СИ, ТОЛКОВА ПО-БЪРЗО ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ ОТ ТРЕСАВИЩЕТО, НАРЕЧЕНО ПОЛИТИЧЕСКА БЪРКОТИЯ.

Ето ви още един пример. Някой тъп архитект е измислил кръстовището на бул. Симеоновско шосе и Околовръстен път в гр. София и всички ние, които минаваме по това кръстовище, на практика трябва да търпим простотиите на този недоучен архитект и на тези тъпи политици, които са гласували това кръстовище да е такова. Всички, които се движат в посока от разклона за кв. Драгалевци към въпросното кръстовище и искат да се отправят в посока центъра на София, бяха принудени да ползват само едно единствено платно. Ставаха адски задръствания. Другото съседно платно се ползваше за тези, които искаха да продължат направо по локалното платно или тези, които свиваха в посока към кв. Симеоново. Тогава започнах да правя ляв завой от дясната лента за движение. Казвах си, защо е толкова нелогично да направиш този завой, след като тези, които са в лявата лента имат право да завиват само наляво. Куките от своя страна стояха малко след кръстовището и санкционираха това нарушение на закона. Но тъй като това нарушение се правеше масово, най-после на някой в общината му светна изгасналата отдавна лампа в главата и взеха, че разрешиха завоя към София, когато се движиш в дясната лена за движение.

СЕГА ПИТАМ, АКО ВСИЧКИ НИЕ, КОИТО НАРУШАВАХМЕ ПРАВИЛАТА, НЕ ГО ПРАВИХМЕ, ДАЛИ НЯКОЙ ОТ ОБЩИНАТА ЩЕШЕ ДА СЕ ДОСЕТИ ДА ПРЕМАХНЕ ТОВА НЕУДОБСТВО, КОЕТО СЪЩАТА ТАЗИ ОБЩИНА СЪЗДАДЕ ЗА ВСИЧКИ НАС - АВТОМОБИЛИСТИТЕ? АЗ НЕ ВЯРВАМ.


ПОМИСЛЕТЕ СИ, КОЛКО НЕЗАКОННИ ПОСТРОЙКИ ИМА В БЪЛГАРИЯ! АМИ КАК ДА НЯМА, КАТО СТРАНАТА НИ СЕ НАМИРА НА 118-ТО МЯСТО ПО СВОБОДА НА СТРОИТЕЛНИ РАЗРЕШЕНИЯ. НА ХОРАТА ИМ ПИСВА ОТ ОБЩИНА И ДЪРЖАВАТА И ПРАВЯТ НАРУШЕНИЕТО НА ПРАВИЛАТА ХРОНИЧНО.

АМИ КАТО ГЛЕДАТЕ КАК РАБОТИ ДЪРЖАВНАТА И ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ, КАК РАБОТИ ПОЛИЦИЯТА, СЪДЪТ, ПРОКУРАТУРАТА, ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ, ДЪРЖАВНИТЕ ФИРМИ И Т.Н., НЕ Е ЛИ ПОСЛЕДНОТО НЕЩО, КОЕТО ДА ВИ ИДВА НА ГЛАВАТА КАТО МИСЪЛ, СПАЗВАНЕТО НА ЗАКОНИТЕ? ТЕЗИ ЗАКОНИ НЕ СМЕ ГИ ПРАВИЛИ НИЕ, НЕ СМЕ ГИ ГЛАСУВАЛИ НИЕ, НЕ СМЕ ГИ ПОТВЪРЖДАВАЛИ НИЕ...ЗАЩО ТОГАВА ДА ГИ СПАЗВАМЕ? ЩЕ СПАЗВАМЕ САМО ТЕЗИ, КОИТО ЛИЧНО НИЕ ПРЕЦЕНИМ, ЧЕ СА ДОБРИ. НЯМА ДА СПАЗВАМЕ ТЪПИТЕ ЗАКОНИ И ОГРАНИЧЕНИЯ. ИНАЧЕ РОБСТВОТО ЩЕШЕ ДА СЪЩЕСТВУВА И СЕГА.
Категория: Политика
Прочетен: 549 Коментари: 2 Гласове: 1
Може би и от нов хардуер.

Мъчно ми е, че политиците правят всякакви опити да запазят статуквото. Не искат да сменят системата и това е. Опитват се да излизат всеки път с едни и същи номера. Казват ни: Предишните са лоши. Ние сме по-добри. Те крадат и не мислят за избирателите, за разлика от нас. И когато получат кредит на доверие се получава една и съща позната картина - независимо от добрите намерения, които имат някои от политиците, СИСТЕМАТА поставя всички на мястото им и ги мачка и префасонира така, както само тя си знае. СИСТЕМАТА Е ТОЛКОВА ДОБРА В ПРЕФАСОНИРАНЕТО НА ВСЕКИ ЕДИН, ЧЕ И ЛЕВСКИ ДА БЕШЕ, ЩЯХА ДА МУ НАМЕРЯТ ЦАКАТА.

Затова се нуждаем от преинсталация на софтуера или направо от нов софтуер. Ако обаче се установи, че новият софтуер иска повече хардуер, време е да сменим и хардуера.

Време е гласоподавателите да разберат, че който и да дойде на власт, АКО НЕ СЪЩЕСТВУВА МЕХАНИЗЪМ ЗА НЕГОВОТО ЛЕСНО, БЪРЗО И БЕЗБОЛЕЗНЕНО СВАЛЯНЕ ОТ ВЛАСТ, НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ В ТАЗИ ДЪРЖАВА.
Категория: Политика
Прочетен: 747 Коментари: 1 Гласове: 2
Много въпроси стоят на дневен ред:
  1. Не е ли време, да се ограничи до минимум субективизма в действията на БНБ?;
  2. Последно, може ли или не, банки да се спасяват с парите на данъкоплатците? Ако това е така, моля се народът ни да се събуди и да се поучи от исландския опит;
  3. Банковият сектор е регулиран. Там не се влиза лесно. Все още никой не знае какви са критериите за влизане "там". Няма такива;
  4.  Като е регулиран банковият сектор, защо БНБ не е на мястото си? Как е възможно надзорът да не знае за кредити на свързани лица в една или друга банка? А нима проблемът не е пак в БНБ, защото е допуснала такава концентрация на власт и пари в едно лице, което със съмнително натрупаните си примерно 50 милиона лева контролира 8 милиарда лева чужди пари. И ако това не е тъпа политика, здраве му кажи;
  5. И дори и така да е, какво пречи на наздорът да има перманентен пряк контрол над дейността на тези институции, където има натрупване на прекалено много власт и пари в отделни лица, чрез системата на постоянната инспекция на място? Какво пречи на наздора да присъства оперативно в работата на кредитната администрация? Тогава предоставянето на кредити на свързани лица няма да е изненада за БНБ и тя може да реагира адекватно и навременно, като предотврати пожар, а не след като той е факт, да изпраща пожарникари. Тук е като в здравеопазването - едни инвестиран лев в профилактика спестява 8 лева за лечение. Но и както в здравеопазването, едно е да знаеш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш;
  6. Тромавостта на системата е порок на всяка обществена институция. Обществените институции са тромави, лениви и неефективни, защото няма кой да ги контролира;
  7. Избирателите нямат право да избират управител и подуправители. Този процес се прави от политиците, а всеки знае, че няма кой да те направи управител, ако политиците не преценят, че могат да разчитат след това на услуги, за извършения жест. Нека да си го кажем - там където няма пряк избор от страна на избирателите, съществува котерийно-административно-бюрократично-политически оправдана и действаща в наш ущърб икономическа система;
  8. Ако отидем към по-практически неща, можем да намерим много други аномалии на системата. Фондът за гарантиране на депозитите има 2 милиарда лева. При 40 милиарда депозити, това прави 5% от тази сума. Тези пари могат да стигнат да се покрият депозитите в една средно голяма банка. Както показа случаят с КТБ, фондът не може да покрие депозитите на банката, затова се наложи и държавната Банка за инвестиции да участва в спасителната операция. За дисперсиране на риска е добре да се помисли за редуциране на гарантираната от закона сума на еднократен депозит на едно лице в рамките от 195 на 100 хил.лв. Също така е редно да се помисли и за система за даване на възможност на едно лице, да разполага с някаква по-малка сума, да кажем около 1000-2000 лева, за да може да покрива сметките си до момента, в който започне процедурата по изплащането на влоговете. Нали разбирате, че да оставите хора, които имат един единствен влог в банка, която е с отнет лиценз, един месец без пари, не е нито практично, нито удобно за клиентите;
  9. Ако парите на Фонда не стигнат, къде и в кой закон е записано, че държавата може да влага пари в банка и за чия сметка?
  10.  В условията на един толкова регулиран и контролиран пазар, няма как да обяснявате на хората, че лихвите се определяли на база на търсенето и предлагането. Как е възможно получаването на банковия лиценз да не е на база на търсенето и предлагането, а на база на субективното решение от страна на БНБ, а лихвите по депозитите и кредитите да бъде на основата на търсенето и предлагането? Това е лудост. ПАЗАРЪТ Е ИЛИ СВОБОДЕН ИЛИ НЕСВОБОДЕН. Ако нашият банков пазар е несвободен, не може формирането на лихвените нива да е на свободен принцип. Трябва да се дискутира за определянето на взаимно приемливи лихвени нива в пасива и актива. Ако сега банките се рефинансират при нива от около максимум 4%, как така лихвата по кредитите превишава 10%. Да се обяснява тази аномалия с пазарни фактори или както Левон казва: Лихвата е цената на риска е меко казано непрофесионално. ПРОСТИЧКО КАЗАНО, СЕГА СМЕ ИМ ПАДНАЛИ, СЕГА КЕ НИ "БИЧАТ". Така стигаме до следващото предложение: Няма и не може да има лихвени нива в актива, тоест по кредитите, които да превишават 10%, включително всички разходи по разглеждане, одобрение и обслужване на кредита и точка по въпроса. Ако искате регулиран пазар, ще има регулиран пазар. Ако искате свободен пазар, нека бъде свободен пазар. Аз съм за свободен пазар. Но ако имаме все пак регулиран пазар, нека регулаторът БНБ все пак да си е на мястото и да не разчита нещата да се оправят от самосебе си;
  11.  Не на последно място - ние, избирателите трябва да избираме управителя и подуправителите на БНБ. Така те ще служат на нас, избирателите, а не на политическите партии и лидерите им.
Категория: Политика
Прочетен: 255 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 12.07.2014 19:27
Мисля си докога продажните ни медии ще ни хвърлят прах в очите?


Не казвам, че това, което се е случило на гара Калояновец е в реда на нещата. Не и не. Нищо не е в реда на нещата, след като има катастрофа, явно заради човешка небрежност отново и когато има загинал и ранени. Помощникът на главния машинист карал влака със 100, вместо с 40, каквито били правилата. Човекът се кефил на скоростта на участък с ограничение. Какво е правил шефът в това време, дали е берал душа или нещо друго, засега не се знае.


НО В СЪЩОТО ВРЕМЕ ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЗА ОНЕЗИ 274 БЪЛГАРИ, КОИТО ДНЕС УМРЯХА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ОТ БОЛЕСТИ. КАКВО НАПРАВИ ЗА ТЯХ ДЪРЖАВАТА, ЗА ДА ГИ СПАСИ. ДАЛИ ОРЛИН ЛАЗАРОВ ЩЕ ДАДЕ ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ТОЗИ СЛУЧАЙ? НО ТРЯБВА ДА ДАДЕ ТАКАВА КОНФЕРЕНЦИЯ И УТРЕ, ЗАЩОТО И УТРЕ ЩЕ УМРАТ ТОЛКОВА БЪЛГАРИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ОТ БОЛЕСТИ. И СЛЕДВАЩИЯТ ДЕН И ПО-СЛЕДВАЩИЯТ ДЕН И ТАКА ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА И Т.Н.


Една катастрофа с един загинал е по-голяма новина от преждевременната смърт на 274 българи. И ТОВА СЕ СЛУЧВА ВСЕКИ ДЕН, КОЕТО ПРАВИ СЪБИТИЕТО НЕ САМО ГЛАВНО ЗА СТРАНАТА НИ, НО И ШОКИРАЩО, ПОРАДИ ЛИПСАТА НА НЕГОВОТО ОТРАЗЯВАНЕ В МЕДИИТЕ. На фона на тази новина, много важно, че някой бил загинал в катастрофа.

 ТОЗИ ГЕНОЦИД, ИЗВЪРШВАН НАД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПРАВИТЕЛСТВА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ТАКА И НЕ НАМЕРИ СВОЕТО МЯСТО НА ПЪРВИТЕ СТРАНИЦИ НА ВЕСТНИЦИТЕ.  МИЛИОНИ ХОРА СА СИ ОТИШЛИ ПРЕЖДЕВРЕМЕННО ОТ ТОЗИ СВЯТ ЗАРАДИ ПРЕКРАСНАТА НИ ДЪРЖАВА И ПРЕКРАСНИТЕ ГРИЖИ, С КОИТО ТЯ НИ ОБСИПВА. ЕТО ТОВА ДАМИ И ГОСПОДА ЖУРНАЛИСТИ Е ГЛАВНАТА НОВИНА ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД. НО ВИЕ НЯМАТЕ ЯВНО АКЪЛ ДА ВИДИТЕ СЪЩНОСТНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА СТРАНАТА НИ, А СЕ ЗАНИМАВАТЕ С МАЛОВАЖНИ ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС, ПРОБЛЕМИ.
Категория: Политика
Прочетен: 409 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 13.07.2014 22:25
http://www.dnes.bg/mish-mash/2014/07/11/vashington-v-euforiia-marihuanata-se-prodava-legalno.232047

В щата Вашингтон марихуаната е вече легализирана. Продажбите се извършват чрез система от легализирани магазини, които строго се контролират от щата. Почти половината от щатите /23/ са легализирали употребата й за медицински цели.

Ние обаче сме по-католици и от папата. Анова проклятие - тютюна - се продава навсякъде и малко и голямо е захапало цигарата, плащаме по 100 милиона от нашите джобове, за да поддържаме субсидирането на същата тази отрова, а за 2 грама марихуана пращаме в затвора, при положение, че медицински е доказано, че тютюнът е по-вреден от марихуаната.

Държавната машина няма интерес от премахване на забраните. Много от държавните служители, агенциите за борба с дрогата и редови и не съвсем редови полицаи, получават интерес от продажбата на наркотици. Населението плаща неразумно висока цена за тях, а друг е въпросът, че качетвото на наркотиците в България е много ниско. Всички познавачи твърдят, че най-много "мешана" стока се продава в България.


ТАМ КЪДЕТО Е НАМЕСЕНА ДЪРЖАВАТА, ВСИЧКО Е СКЪПО И УСЛУГАТА Е НЕКАЧЕСТВЕНА. ДЪРЖАВАТА ЗАБРАНЯВА НАРКОТИЦИТЕ - ВСЛЕДСТВИЕ НА ТОВА, ТЕ СА СКЪПИ И НЕКАЧЕСТВЕНИ. ДЪРЖАВАТА НИ ПРОДАВА ТОКА - ВСЛЕДСТВИЕ НА РЕГУЛИРАНИТЕ ЦЕНИ, ТОКЪТ Е СКЪП И НЕКАЧЕСТВЕН. ДЪРЖАВАТА НИ ПРОДАВА ОБРЗОВАНИЕ И МЕДИЦИНСКИ ГРИЖИ. РЕЗУЛТАТЪТ Е ПОЗНАТ - НЕОБРАЗОВАНИ СМЕ И СМЕ БОЛНИ. ДЪРЖАВАТА НИ "ОСИГУРЯВА" ЗА СТАРИНИ. ЗАТОВА НИТО ОСИГУРЯВАНЕТО НИ Е ОСИГУРЯВАНЕ, НИТО СТАРИНИТЕ СА СТАРИНИ. ДЪРЖАВАТА НИ "ОСИГУРЯВА" ПРАВОВ РЕД. ВСЛЕДСТВИЕ НА ТОВА, НИТО ПОЛУЧАВАМЕ РЕД, НИТО ПЪК Е ПРАВОВ, АКО ВСЕ ПАК ПОЛУЧИМ НЯКАКЪВ РЕД. ДЪРЖАВАТА НИ ОСИГУРЯВА СПРАВЕДЛИВОСТ ЧРЕЗ "НЕЗАВИСИМАТА" СЪДЕБНА СИСТЕМА. ТАКАВА СПРАВЕДЛИВОСТ НИ ОСИГУРЯВА, ЧЕ ВИКАМЕ "БАКТЪН" ОТ СПРАВЕДЛИВОСТ. ДЪРЖАВАТА НИ ОСИГУРЯВА ЗАЩИТА ОТ МОНОПОЛА. ТАКАВА ЗАЩИТА НИ ОСИГУРЯВА, ЧЕ ТЕЖКО МУ НА МОНОПОЛА.


ТАМ КЪДЕТО Е ЗАМЕСЕНА ДЪРЖАВАТА, ВСИЧКО Е ЗАГУБЕНА РАБОТА, СКЪПОТИЯ И НЕКАЧЕСТВЕНИ УСЛУГИ.
Категория: Политика
Прочетен: 263 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3217305
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Юли, 2014  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031