Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3194571 Постинги: 6869 Коментари: 4294
Постинги в блога от 13.07.2014 г.
Баси и държавата имаме, баси и полицията, баси и обвинението, баси и банкерите - и централни и нецентрални.

Един ден ти казват, че някакви чували били пълнени и изнасяни с частен самолет зад граница. Друг ден ти казват, че не било за един ден, а било за 3 години.
Двама души с недоказан произход на парите, забогатели до гуша се хващат за "калъчките" и довеждат държавата до стрес. Хиляди хора, помнещи какво се случи преди години се нареждат на опашки пред една и след това пред друга банка. Както след това се разбра - не без основание. След наличието на десетки специалисти по контрол над банковата дейност, на които ние, данъкоплатците плащаме заплати, са пропуснали съществено нарастване на кредитната дейност на КТБ в последната година. Последната проверка на място е била направена преди повече от 1 година. Какво се вижда, констатациите са били, че банката е в чудесна форма. Днес гледам балансите и отчетите на КТБ и също мога да кажа, че тя е в чудесна форма, ако се опирам само на числата. Банката прави почти 1% възвръщаемост на активите, което е много добър показател. Има значителна наличност от пари и активи, които бързо могат да се превърнат в пари, има малки задължения към други банки... По всичко изглежда, че нещата са наред. НО НЕ СА НАРЕД. Защото числата в тази страна ПОЧТИ нищо не значат, докато не се провери системата по-дълбоко. Защото числата могат да казват едно, а нещата да са други. Затова банковата система е измислила освен дистанционният надзор и текущият, на място...Там инспекторите "миришат" банков въздух, срещат се с хора, говорят, потвърждават или отхвърлят своите предварителни мнения и заключения.

Както се казва в заглавието: Информация, информация няма и то достатъчна. Има ДОСТОВЕРНА информация и тя се показва в балансите на банките. Тези баланси са публични и се заверяват всяка година от заклети експерт счетоводители. В случая с КТБ, тези баланси са заверени от КПМГ, доколкото  разбрах, една от водещите световни одиторски къщи. Одиторите обаче са му намерили цаката - те гарантират, че балансите отразяват вярно и точно записванията, които счетоводната система на банката е взела. Дебит на нещо, срещу кредит на нещо. Там няма лъжа и измама. Но одиторите не се произнасят за същността на операциите, които банката извършва, нито за рисковете, които поема. И затова като Пилат си измиват ръцете. Рисковете се оценяват от надзора, който в БГ е в Централната банка. Мен ако питате, бих махнал задължителния одит на банките, докато не се вмени законово, че одиторите носят отговорност не само за формалните счетоводни записвания, но и за рисковете, което банката е поела. Иначе защо да вземат всяка година един куп пари, без да носят каквато и отговорност да е.

И таза, цяла плеяда хора и институции получават пари и накрая си вършат формално работата. Нещата са толкова прозрачни и в същото време - объркани. Банките получават одиторската заверка, не защото много го искат, а защото законът ги задължава. За банките, тези проверки от страна на различни органи е досадна работа, защото отнемат значителен ресурс от хора и време, които обслужват одитори и надзорници и други институции. С времето, целият този процес на обмяна на информация става толкова формален, че всички проверяващи страни са приспани. Нека да припомня случаят, при който одитор се разписва без особено мнение на балансите на банка, след което тя фалира, а одиторът заема челно място в ръководството на БНБ. Това е положението - няма достатъчност на информацията и на демокрацията. Нещата са свързани. Ако имаше достатъчност на информация и на демокрация, този одитор трябваше да остане не само гладен и жаден до края на живота си, но и разследван. При нас е обратното - него го издигат, заради несвършената работа. Защото е послужен и може да служи на този или онзи лидер на партия. Защото за пост и власт е готов на всичко.

Всеки работи за някого. Разбираемо е служителите на банката да работят за нейния собственик, но подчинявайки се на заповедите на управителите. Ако ги накарат да вършат нещо, което противоречи на законите, би трябвало съответните служители да се възпротивят, защото в противен случай те носят наказателна отговорност. Но ако в даден случай, самото законодателство предполага правенето на някои пропуски и облагодетелстването на собствениците, основна вина има БНБ, която би трябвало да си е извлякла поука от десетилетия на напрежение, банкови фалити и какво ли още не.

Само си помислете - в България няма връзка между провизирането на един кредит на основа на обезпечението му. В една Македония този въпрос е решен и на практика необезпечените кредити се провизират, тоест банките са задължени да начисляват провизии и чисто счетоводно това рефлектира пряко върху резултата. Както е видно от балансите на КТБ към първото тримесечие на годината, резултатът отива над 50 милиона лева на годишна база. Ако наистина кредити за 2,5 милиарда лева са раздадени с проблемни обезпечения, то банката не би трябвало изобщо да излезе не печалба, а трябва да е на загуба. Стига да се потвърдят тези сведения, които изтичат в последните дни и от прокуратурата и от БНБ.

Толкова за достатъчността на информацията. Сега да кажем нещо за достатъчността на демокрацията.


Простичък пример. Кой на кого служи в държавната администрация. При частниците е ясно - всички служат на собственика, но се подчиняват на управителите, които също служат на собственика.

При държавата как е? На кого служи един обикновен служител в БНБ? На прекият му началник - ръководител на отдел. Ръководителят на отдела служи на шефа на дирекцията, а той е подчинен на някой от подуправителите. Подуправителите служат на управителя, защото той ги предлага за одобрение пред НС. Управителят пък служи на някой от политическите партии или на няколко от тях. Политическите партии пък служат на председателите. Всичко е концентрирано и всеки служи на по-високото стъпало на държавната пирамида.

НИКОЙ ОБАЧЕ ОТ ТЯХ НЕ СЛУЖИ НА НАС, ЗАЩОТО НЕ ЗАВИСИ ОТ НАС. АКО НИЕ ИЗБИРАХМЕ ГУВЕРНЬОРА НА БНБ И РЪКОВОДИТЕЛЯТ НА НАДЗОРА, ДАЛИ СИТУАЦИЯТА ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ТАКАВА, КАКВАТО Е СЕГА? СЕГАШНАТА СИСТЕМА Е СИСТЕМА НА КОМРОМИСА, ПОЛИТИЧЕСКИТЕ РЕШЕНИЯ НА БАЗА НА ТЪНКИТЕ СМЕТКИ ЗА ВЛИЯНИЕ И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ВЛАСТТА И КОНСУМАЦИЯТА Й ЗА ЛИЧНИ ЦЕЛИ. ВСЯКА ЕДНА ВАЖНА ИНСТИТУЦИЯ В БЪЛГАРИЯ СЕ ОПРЕДЕЛЯ НА БАЗА НА КВОТНИЯ ПРИНЦИП, РАЗДЕЛЯЙКИ ВЛАСТТА МЕЖДУ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ. ИЗБИРАТЕЛИТЕ СА ИЗБУТАНИ В ЪГЪЛА И НЕ КОНТРОЛИРАТ НИТО ВЛИЯЯТ НА ТОЗИ ПРОЦЕС.

СЕГА НИ ХВЪРЛЯТ ПЯСЪК В ОЧИТЕ, КАТО НИ ОБЯСНЯВАТ, ЧЕ ЗАКОНИТЕ НЕ ПОЗВОЛЯВАЛИ ДА СЕ ПРАВИ ТОВА ИЛИ ОНОВА. КАЗВАМ ПАК, НЯМА ДОСТАТЪЧНОСТ И ДОСТОВЕРНОСТ НА ИНФОРМАЦИЯТА, ЗАЩОТО ВСЕКИ ЧИНОВНИК, КОЙТО ИМА ВЛАСТ ЗАВИСИ ОТ ДРУГ ЧИНОВНИК, КОЙТО ИМА ПОВЕЧЕ ВЛАСТ, КОЙТО ЗАВИСИ ОТ ПАРТИЙНИЯ ЛИДЕР. НИКОЙ ОТ ТЯХ НЯМА НИКАКВА ЗАВИСИМОСТ ОТ НАС, ИЗБИРАТЕЛИТЕ. ВСЕКИ Е ЗАВИСИМ ОТ ИНТРИГАНТСКАТА СИСТЕМА, КОЯТО ФУНКЦИОНИРА ТАМ, ГОРЕ, НА СКАПАНИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ НЕБОСКЛОН НА МИЛАТА НИ РОДИНА. И ДОКАТО НИТО ЕДНА ОТ ТЕЗИ ИНСТИТУЦИИ НЕ Е ЗАВИСИМА ОТ НАШИЯ ГЛАС, ДОТОГАВА ЩЕ НИ ПРАВЯТ НА МАЙМУНИ.
Категория: Политика
Прочетен: 535 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 13.07.2014 23:31
Кой всъщност е виновен, че в България има над 400 000 безработни, а като тръгнеш да търсиш хора за работа се установява, че на хората не им се работи?

Кой всъщност е виновен, че младите хора излизат от училищата недостатъчно технически, физически и духовно подготвени за живота? От мой практически опит знам, че само около 33% от тях стават за нещо. Ако ти дойдат да научат занаят,  те или ще се пазарят да си отидат по-рано, защото тяхното идване при теб е организирано от училището и на тях не им пука дали ще научат нещо или не или най-чистосърдечно ще си лепнат главата на масата и ще заспят, все едно е 12 часа през нощта. И не се свенят да го направят. Гледането на кино за тях е по-интересно от това да научат занаят. Не казвам, че процесът е необратим, само казвам, че болшинството от младите хора нямат ХИГИЕННИ И ТРУДОВИ НАВИЦИ. Виждам, че нито държавата се е погрижила за това, нито родителите. Знаят обаче да се правят на важни, размахвайки скъпи телефони и демонстрирайки, че завършвайки техническо училище с изучаване на компютри, не могат да преинсталират един компютър. Да, чувал съм, че дете в 4 -ти клас програмира и съм удивен от този факт, а деца в 12-ти клас, не могат да си преинсталират компютъра. А учат в компютърна паралелка!!

Защо ви казвам този факт? Защото подготвяме поколение, което вместо да избяга от това, което сме ние, ще продължи да води същото това жалко съществуване в бъдеще време, което ние водим сега, Жалко наистина.

Подготвяме поколение, което освен да важничи, за друго не става. Това поколение, също като нашето, няма да знае какво е свобода и как да я отстоява. Нещо повече, ще му бъде НЕПРИЯТНО да го прави, защото конформизмът е голяма работа. Ще се търси по-лесното. Защо да ритаме срещу ръжена? По-добре е да се съобразим с фактите, че сме едно послужно, мързеливо и тарикатливо общество, което ПРЕЦАКВА САМО СЕБЕ СИ. Със сигурност тенденцията в бъдеще ще се запази.

Защо започнах с младите хора? Защото ние, по-възрастните, допуснахме обществото ни да се лумпенизира и нашето бъдеще да зависи от малограмотни и бедни хора, които ще продължават да продават на политическите партии своя глас за 30 лева на всеки 4 години. А младите, които сега "подготвяме" за живота, също няма да могат да променят нищо в тази посока, защото "подготовката" им е такава - да се примиряват с несправедливостта, да се примиряват с отнемането на правата и свободата, за да могат да бъдат онази бурма  в системата, която трябва да захранва и възпроизвежда същата тази несправедливост и същата тази несвобода. НИЕ САМИ ПОЗВОЛИХМЕ НА ДЪРЖАВАТА ДА НИ НАПРАВИ БЕДНИ И ЛЕСНО УПРАВЛЯЕМИ, ДА НИ НАПРАВИ ДА НЕ МОЖЕМ ДА ВИДИМ БЪДЕЩЕТО СИ РАЗЛИЧНО ОТ ТОВА ДА СЛУГУВАМЕ НА ДЪРЖАВАТА И НА МАЛЦИНАТА ХОРА, КОИТО СЪЩАТА ТАЗИ ДЪРЖАВА ОБСЛУЖВА.

Погледнете в какво сме се превърнали ние, българите. Мечтите ни се изразяват в това, да получим ПЕНСИЯ и ако можем, да дадем на същата тази система по-малко пари, отколкото получаваме в замяна. Но тази сметка не върви. Рано или късно, някой трябва да плати обяда. И докато ние се правим на тарикати, една група от населението на България паразитира на наш гръб и ние нищо не правим, за да преустановим това положение. И не само това. Ние се научихме, че не само циганите имат нужда от помощ и трябва да я получат.


Факт е, че и богатите имат нужда от помощ и я получават. Колоко бентлита и мерцедеси се купиха с помощи, никой не знае. Стигна де до парадокс, човек, който е арендатор на 40 000 декара земя да получава безвъзмедни помощи. Какво тогава очакваме за бедните. И те също имат право на помощи в такъв случай, след като човек, който се вози в Бентли получава помощ от бюджета.

На практика обаче какво се получава. Когато формираш държава на "помощите", "справедливо" и "несправедливо" така се объркват, че не знаеш вече кой откъде идва и защо идва и т.н. Помощи не трябваха ли да получават само тези, които не могат да се грижат за себе си? Не беше ли това същността на така наречената социална държава? Защо човекът с бентлито получава помощи? И защо цяла една общност от хора, също получава помощи? С какво тези хора са допринесли за обществото, че обществото им помага? Помагаме само за да помагаме и да се правим на добри или помагаме защото очакваме тези хора да си стъпят на краката и те самите да започнат да помагат на други нуждаещи се? Дори и не си задаваме въпроса, справедливо ли е да помагаме на хора, които цял живот нито искат, нито могат да стъпят на краката си, защото да помагаш на един човек, който пие алкохол, пуши цигари, краде каквото може и когато може и няма никакво желание да се образова и развива... Защо да помагаме на тези хора? Какво очакваме, в замяна на помощта?

НЯМА ТАКОВА НЕЩО КАТО БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ. ТОВА ГО ИЗМИСЛИ ДЪРЖАВАТА, ЗАЩОТО НА НЕЯ НЕ Й ПУКА, КЪДЕ ХВЪРЛЯ НАШИТЕ ПАРИ. ТЯ НЕ ХАРЧИ СВОИТЕ ПАРИ, ЗАЩОТО НЯМА СВОИ ПАРИ. ТЯ ХАРЧИ НАШИТЕ ПАРИ, ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТИТЕ. АЗ ПОНЕ НЕ СЪМ УПЪЛНОМОЩИЛ ОНАЗИ ДЪРЖАВА, КОЯТО НЕ МОГА ДА КАЖА, ЧЕ Е "МОЯТА ДЪРЖАВА", ДА РАЗДАВА ПОМОЩИ И ПРИВИЛЕГИИ ПОД РАЗЛИЧНА ФОРМА, БЕЗ ДА ИСКА НИЩО В ЗАМЯНА. НЕ СЪМ Й ПОЗВОЛЯВАЛ ТОВА. НО ТЯ ГО ПРАВИ БЕЗ ДА МЕ ПИТА. ТЯ ГО ПРАВИ БЕЗ ДА ПИТА И ВАС, ОСТАНАЛИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ. ЗАЩО Й ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА ГО ПРАВИ?

НЕ СТИГА ДРУГОТО, ЧЕ РАЗДАВА ДИРЕКТНИ ПОМОЩИ И СУБСИДИИ, БЕЗ ДА ИСКА НИЩО В ЗАМЯНА, АМИ И ОРГАНИЗИРА И ВТОРА, ОЩЕ ПО-МАЩАБНА КРАЖБА НА НАШИТЕ ДОХОДИ - ОРГАНИЗИРА ИЗМИСЛЕНИ УСЛУГИ, С КОИТО ИМИТИРА ГРИЖИ, КАТО УСПЯВА ДА ЗАБЛУДИ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА, ЧЕ ТОЙ ИМА НУЖДА ОТ ТЕЗИ ГРИЖИ. ТАКА СЕ СТИГА ДО СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА, В КОЯТО ХОРАТА УМИРАТ, ПРЕДИ ЛИНЕЙКАТА ДА ПРИСТИГНЕ В ДОМА ИМ. ТОВА Е СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА, В КОЯТО ВСЯКА ГОДИНА ПРЕЖДЕВРЕМЕННО УМИРАТ ПО 100 000 ДУШИ. ЕДИН ГРАД С РАЗМЕРИТЕ НА ДОБРИЧ ВСЯКА ГОДИНА УМИРА, ЗАРАДИ СОЦИАЛНАТА НИ ДЪРЖАВА, ЗАРАДИ НЕЙНИТЕ ИМИТАЦИИ НА ДЕЙНОСТ, ЗАРАДИ НЕЙНИТЕ "ПОМОЩИ" ЗА БЕДНИ И БОГАТИ, ЗАРАДИ ПОЛИТИЕСКА, ИКОНОМИЧЕСКА И СОЦИАЛНА НЕСПРАВЕДЛИВОСТИ, КОЯТО ТЯ УМЕЛО СЪС СРЕДСТВАТА НА ПРОПАГАНДАТА ПРЕДСТАВЯ КАТО ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМИ ЗА НАШИЯ ЖИВОТ.

ВЕЧЕ СИ МЕЧТАЯ ЗА ЖИВОТ БЕЗ ДЪРЖАВА, ЗАЩОТО ТОЗИ С ДЪРЖАВАТА НЕЩО МЕ ОТВРАЩАВА.
Категория: Политика
Прочетен: 722 Коментари: 4 Гласове: 1
Последна промяна: 13.07.2014 23:32
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194571
Постинги: 6869
Коментари: 4294
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Юли, 2014  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031