Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3219508 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 08.07.2016 г.
 Организацията е голяма работа. Само че, в България такова нещо няма. Има дезорганизация, дезинформация и всичко друго, но не и добра организация на обществения живот.


Това се отнася и до концепцията за въоръжените сили. Ето едно простичко обяснение на това, какво е това "въоръжена сила". Нека да ограничим понятието въоръжена сила до понятието бойна единица, която включва човека и огнестрелното оръжие. Няма да навлизаме в софистика и да обясняваме, защо човек с хладно оръжие не е въоръжена сила, но само да кажем, че основата на армията е огнестрелното оръжие, поне докато не измислят индивидуално лазерно оръжие или нещо друго, което масово да замени огнестрелното. Хладното оръжие е спомагателно такова.0

Значи България разполага с около 100 000 души въоръжени полицаи, служители на армията и тайните служби. В тези 100 хиляди служители са включени и пожарникарите, пътните полицаи, полицаите, които охраняват влаковете. Да не забравим да включим в този списък и служителите на ДАИ.


Частните охранители са толкова, колкото всички служители в системата на МВР или 57 хиляди души. Броят на частните охранители на глава от населението е в пъти по-голям, от частните охранители в другите европейски страни.

Ловджиите, по различни сведения са между 100 и 300 хиляди души. В момента да регистрацията си, БЛРС е отчел 35 хиляди члена. Бъркотията тук е голяма и от сайта на съюза не се разбира наистина колко са действителните членове на съюза. Приемаме минималното, което срещнах в пресата - 100 000 души. Според Росен Генов, ловците са 130 хиляди души. http://www.nalov.com/forum/index.php?showtopic=49618


Ако към тях прибавим и горските служители, които са хиляди, ще се получи една картина на притежатели на законно оръжие, които отиват към 300 хиляди души.

И само си помислете, на 23-ма българи, един е законно въоръжен, а сигурността вътре в страната ни е на незавидно ниво, особено що се касае до битовата престъпност, в частта, посегателства върху собствеността.

ТЕЗИ 300 ХИЛЯДИ ДУШИ СА МИНАЛИ ПРЕЗ СПЕЦИАЛНА ПРОЦЕДУРА, ЗА ДА ПОЛУЧАТ РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ПРИТЕЖАВАНЕ И НОСЕНЕ НА ОРЪЖИЕ. КОЛКОТО И СПОРНА ДА Е ПРОЦЕДУРАТА, ВСЕ ПАК ПРАКТИКАТА ПОКАЗВА, ЧЕ ТЯ Е СРАВНИТЕЛНО ДОБРА, СЛЕД КАТО ИНЦИДЕНТИТЕ СЪС ЗАКОННО ПРИТЕЖАВАНО ОРЪЖИЕ СА ПО-СКОРО ИЗКЛЮЧЕНИЕ, ОТКОЛКОТО ПРАКТИКА. ПО ТОЗИ ПОКАЗАТЕЛ СМЕ ПО-ДОБРО КЛАСИРАНИ ОТ РЕДИЦА РАЗВИТИ ДЪРЖАВИ В СВЕТА. БЪЛГАРИНЪТ Е БОЯЗЛИВ НАРОД И НЕ ВАДИ ПИСТОЛЕТИ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО. КАТО ИЗКЛЮЧИМ ХИЛЯДАТА БАНДИТА, КОИТО СА ИЗКЛЮЧЕНИЕ ОТ ТАЗИ ПРАКТИКА, НЯМАМ СЪЩЕСТВЕНИ ЗАБЕЛЕЖКИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПРИТЕЖАВАНЕТО И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЗАКОННОТО ОРЪЖИЕ ОТ ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ ПО-ГОРЕ ГРУПИ.


Като изключим служителите на МВР, армията и горските служители, останалите не са в тежест на бюджета и могат, ако наистина се създадат организационни предпоставки, да формират базата на въоръжените сили на страната, които да имат както мирновременни задачи - охрана и безопасност на населените места, действия в обстановка на природни бедствия, а така и военновременни функции. Мирновременните функции могат да бъдат координирани с органите на МВР, а военновременните с армията. Двете функции не бива да се противопоствят, защото целта е една - вътрешна и външна сигурност на страната ни. Ето няколко практични примера в тази посока.


Знае се, че над 4000 населени места в България няма оторизирано полицейско лице, което да следи за спазването на закона, но почти няма населено място, в което да няма ловци. Например в една ловна дружинка има хора от няколко села, така, както има и хора от града. Ако приемем, че градската среда е наситена достатъчно с полицейски служители, в селата не е така. Защо да не се използва ресурса на ловната дружина, за опазване на реда и сигурността в малките населени места? Необходимо е само промяна в законодателството и координация на дейността от страна на полицията. Нищо друго. Още повече, че самите ловци знаят кои са бандитите на село. Само права им трябва, за да се справят с тях.

Същото е и с охраната на границите - защо ловните дружинки да не могат да залавят нелегални емигранти? Ако полицията не успява да свърши тази работа, поради хаос, незаинтересованост, лоша организация и т.н., защо тази работа да не се свърши от ловните дружини, които оперират в пограничните райони? А защо и да не се допусне някакво поощрително финансиране за залавяне на нелегални емигранти?

Ето кои могат да бъдат включени в обхвата на въоръжените сили - МВР, армията, ловците, частните охранители, горските служители, спасителните служби по места, всички служители, които заемат ръководни постове в държавната и общинската администрация, бившите служители на МВР и армията. Стотици хиляди души неизползван рационално потенциал. Енергия, която се пилее на вятъра. Да, ама ако се направи това, ще се разбере, че нямаме нужда от десетките хиляди служители на МВР, които пунктират активност. Ще се разбере колко пари на данъкоплатците се хвърлят напразно, за да се осигури спокойствието на хиляди и хиляди държавни чиновници, които са получили назначенията си заради политически услуги или заради роднински и приятелски връзки със силните на деня. Тогава ще разберем, че се намираме в организационно блато, ако може да използваме в случая такова прилагателно. Моето предложение не струва пари, а изисква нова организация от страна на институциите и делегиране на правомощия.


РЕСУРСИ В ТАЗИ СТРАНА ИМА - ОРГАНИЗАЦИЯ И ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ НЯМА, ЗА ДА СЕ СПРАВИМ С ЕДИН ОТ ОСНОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ НА СТРАНАТА - ЛИПСАТА НА ФИЗИЧЕСКА СИГУРНОСТ И ЛИПСАТА НА АДЕКВАТНА ЗАЩИТА НА ЛИЧНАТА И ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ. ЗАТОВА ПОКАЗАТЕЛЯТ СВОБОДА НА ИКОНОМИКАТА НИ Е НЕ Е ДОБЪР, ЗАЩОТО ПО ТОЗИ ВАЖЕН ПОКАЗАТЕЛ СМЕ КЛАСИРАНИ НА РАВНИЩЕТО НА ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЦЕНТРАЛНА АФРИКА.

Друг път ще говоря за концепцията за външна сигурност, предвид започнатата дискусия.
Категория: Политика
Прочетен: 419 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 09.07.2016 22:07
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3219508
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Юли, 2016  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031