Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3228370 Постинги: 6934 Коментари: 4324
Постинги в блога от 20.07.2019 г.
 Тунеядци са онези граждани и селяни, които не търсят работа и не плащат нищо на обществените фондове.

Статистиката в България е доста странно понятие. Постоянно дава информация за целевата група 15-65 години. Така, в тази целева група, около 70% от нея са тези, които са заети работници, служители или самоосигуряващи се.

А останалите 30%? Как да пресметна сега, колко са тунеядците. Няма как да са останалите 70 %, защото не знам колко са учащите се над 15 години - ученици и студенти, за да ги приспадна от тези 30%.

Като се има предвид, че основно образование завършват приблизително 58 хиляди ученици, а средно образование завършват около 50 хиляди ученика, може да се направи приблизителен разчет, че децата които имат навършени 15 години и са все още ученици, са около 160 хиляди души. Студентите са 223 хиляди души. Чудя се, ако завършилите средно образование за една година са около 50 хиляди души, а средно едно следване за ВИШО е 4 години, тоест ако всички завършили средно образование за една година са 50 хиляди, то за 4 години са 200 хиляди. Като сложиш 16 хиляди чужденци, горе долу правят всички студенти, които учат в БГ. Не мога да кажа, колко от задочните студенти, които са около 50 хиляди, са станали задочни студенти веднага след като са завършили средното си образование и колко са станали студенти години след като са завършили, но на пръв поглед излиза, че който не е кандидатствал за ВИШО, той не е бил и приет.
Както и да е, българските студенти са около 205 хиляди, плюс 160 хиляди ученика, това прави 306 хиляди души.


Ако заетите са приблизително 3 милиона души и се предполага, че са предимно във възраст 15-65г., или 70% от всички в тази група, то останалите 30% са приблизително 950 хиляди души. Изваждайки от тях онези 306 хиляди ученици и студенти, се получава 644 хиляди души  ТУНЕЯДЦИ. Това са хора, които нито работят, нито учат и вероятно не плащат нищо на обществените фондове. Няма информация за тях, затова правим тези статистически пируети, за да стигнем до някакво число.


Ако тези хора бъдат накарани да плащат по 40 лева здравни осигуровки - 8% от 500 лева, това ще бъде 25 760 000 лева на месец или 310 120 000 лева на година.
Ако накараме и стотиците хиляди на заплата от държавата и общините, да плащат истинската стойност на осигуровките за здраве, сумата може да набъбне до 1 милиард лева. А в същото време постоянно се говори за недофинансиране на здравната система.

Просто ме заболя главата да търся подробна информация кой какво плаща за здраве и вдигнах ръце. Съжалявам. Само да констатирам още веднъж - тунеядците плюс официалните безработни са около 900 000 души. Като сложим и държавната администрация, защото те по принцип са си тунеядци, сметката надхвърля милион. Ами с милион тунеядци, накъде сме тръгнали. То всеки трети в тази държава - тунеядец.
Категория: Политика
Прочетен: 192 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 20.07.2019 22:29
 http://ncphp.government.bg/files/nczi/zdr.statistika/health_G_9.pdf

Жалко, че последните данни са от 2014г., но това ни дава Националния център за наблюдение и анализи на здравето. Това е положението.


Стоматолозите в България отдавна си направиха реформата. Много от тях не работят с НЗОК, защото си имат достатъчно клиенти. Стоматолозите в България работят на принципа - "Имаш пари, имаш зъби. Нямаш пари - нямаш зъби". Тук няма чувства, емоции, кой бил беден, кой можел да плаща и кой не могъл. Просто си гледат работата и не се занимават с простотиите на касата, със справките, която тя иска, с постоянното висене пред компютъра за това или онова.
Тези данни могат да имат и друго тълкуване. Защо в богатите държави, стоматолозите са по-малко, отколкото у нас и в Гърция? Да не би лошата здравна култура, разбирай орална хигиена, да са причина за повече проблеми и необходимост от повече интервенции?

В някаква степен би могло да се помисли и за подобна реформа в останалите сфери на здравеопазването. Така няма да плащаме на хиляди халогъзници, на които плащаме заплати, за да разходват парите ни по най-добър и икономичен начин, а те всъщност са част от шайката, която прахосва милиардите, които им даваме.
Категория: Политика
Прочетен: 196 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 20.07.2019 20:56
 http://ncphp.government.bg/files/nczi/zdr.statistika/health_B_3.pdf

Ето линк към една таблица, която показва на колко пациенти са констатирали злокачествени образования и колко са новорегистрираните през последните две години от статистиката - 2016-17г.

Първо прави впечатление, че злокачествените заболявания са се увеличили съществено като абсолютни стойности, като се проследи периода 1980г. - 2017г. Така например, в началото на периода, те са били 113 336бр., а в края - 292 721бр.

Така и няма съществен анализ, защо сега има почти три пъти повече раково болни, отколкото през 1980г. И тъй като има факти, но няма анализи на тези факти, не ни остава нищо друго, освен да импровизираме.
  1. Дали има "надписване" на раково болните, заради скъпите клинични пътеки за тях?
  2. В каква степен влияние оказват въздухът, който дишаме, водата, която пием и храната, която ядем?
  3. В каква степен влияние оказва тоталното химизиране на земеделието и промяната на ДНК структурата на растенията?
  4. В каква степен влияние оказва липсата на държавна политика за предотвратяване на раковите заболявания?
  5. В каква степен, влияние оказва неглижирането от страна на самия пациент на неговото здраве, въпреки предупрежденията на лекари и специалисти по хранене, спорт и т.н.?
От данните е видно, че основните ракови заболявания са в областта на таза - женските и мъжките полови органи и женските гърди. Първо, при съвокупление между мъж и жена, то се извършва в кухина, в която киселинния фактор е много по-силен, отколкото в другите човешки органи, което е предпоставка за възникване на бактериални инфекции и болести на половата система. Гърдите пък от своя страна са мастни натрупвания, нещо като крайници, където поради тяхното естество и функция, кръвотока е затруднен.

В предишни статии споменах затова, от какво най-много мре българина и това е от болести на кръвообръщението. Не е споменато изрично, на кое място са раковите заболявания, което затруднява анализа. Но ако имаме близо 300 000 заболели със злокачествени заболявания и всяка година не появяват по малко над 400 броя, това означава значителна преболедуваемост на онкологичните заболявания, което е малко странно.

За повече информация виж таблицата от линка, където са дадени болестите, от които най-често умира българина, но аз не виждам смъртността от раковите болести.
http://ncphp.government.bg/files/nczi/zdr.statistika/health_A_5.pdf



Категория: Политика
Прочетен: 151 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 20.07.2019 16:55
 http://ncphp.government.bg/files/nczi/zdr.statistika/health_A_5.pdf


Българинът мре най-много от болести на кръвообръщението. Простичко казано, това са предимно инсулти и инфаркти, дегенерация на съдовете и т.н.

От общо 109 791броя умрели преждевременно в България, от болести на кръвообръщение са умрели 71 997 души или 65,6%.

Статистиката не посочва умрелите от рак, нито умрелите от вътрешно-болнични инфекции. Ама как, има ли и такива? Как е възможно някой да предположи, че от лоша хигиена в болницата умират хиляди хора годишно.


И сега въпросите?
  1. След като знаете, коя е основната причина за смъртността в БГ, какво сте направили, за да профилактирате всички рискови групи, за да се намали заболеваемостта?
  2. Какво сте направили, за да могат тези, които са получили инсулт или инфаркт, да бъдат транспортирани максимално бързо до специализирано заведение за скорошно лечение. Знае се, че шансовете за оздравяване се увеличават значително, ако се спази принципа за "златния час", тоест, ако болният бъде транспортиран до най-близкото заведение, което има техника, апаратура и специалисти, които да интервенират и спасят пациента.
  3. Вие, пациентите, знаете ли, в кои центрове на територията на страната, можете да получите спешна помощ в това направление? Че откъде да знаете, да не би някой да ви е информирал. Тоест, имате ли план за действие?

Проблемът го знаем всички, а решението на проблема се движи със скоростта на охлюв. Къде е тогава здравната политика на МЗ, след като на всички е яден главният проблем за смъртността и на практика почти нищо не се прави?

Ако проблемите на кръвообръщението са 66% от всички смъртни случаи, дали системата разпределя правилно парите за лечение? При 8 милиарда лева за лечение, би следвало около 5 милиарда да отидат за справянето с проблема, така че, смъртните случаи да се сведат до минимум.

Тук да не повдигам най-важния въпрос, въпросът за профилактиката, че там отново и отново трябва да си говорим за чл. 93 от Закона за здравето, където е казано, че отговорността за здравето е предимно на пациента. А българският пациент, яде, пие, пуши и върши глупости като за световно и в повечето случаи "сам си го търси", както се казва на популярен език.

Категория: Политика
Прочетен: 79 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 20.07.2019 16:40
 http://ncphp.government.bg/files/nczi/zdr.statistika/health_A_6.pdf


Знаете ли колко деца до 1 година, са умрели през далечната 1970г.? Отговорът е: 3788. Мрели са като мухи. На 1000 новородени, това са 27,3 деца.

Десет години по-късно, 1980г., в годините на зрелия социализъм, за една година са умрели 2594 деца. На 1000 новородени, това  са 20,2.


ДОРИ И В НАЙ-ТЕЖКИТЕ ГОДИНИ ЗА БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО, 1996-97г., в условията на невероятен паричен недоимък, социални брожения и невероятна политическа и финансова нестабилност, са умирали по-малко деца, отколкото в условията на зрелия социализъм. 

Към настоящият момент, показателят е около 6 на 1000.
Категория: Политика
Прочетен: 89 Коментари: 0 Гласове: 0
 http://ncphp.government.bg/files/nczi/zdr.statistika/health_A_2.pdf

През 1970г., процентът на децата /0-17г./ беше 27.5.
През 2017г., този процент е 16,9
Намалението е 10,6 пункта


През 1970г., процентът на хората над 65 годишна възраст беше 9,7
През 2017г., този процент е 21.
Увеличението е 11,3 пункта.

Тоест, намалението при децата се компансира с почти еднакви числа като увеличение при възрастните.

Тези, които са между 17 и 65 години са останали стабилни като процент от всички жителит на страната - около 62%.







Простичко казано,  за период от 47 години, структурата е станала такава, че работещите, вместо да издържат деца, издържат възрастни хора.

Или казано по друг начин, като не искаш да гледаш деца, ще гледаш стари хора.

Какво да се прави? Ако продължаваме да използваме социалистическия модел на пенсионно осигуряване, измислено от социалиста Бисмарк, то или трябва да увеличим пенсионната възраст, така че ДА НЕ СЕ ДАВА ПРЕКАЛЕНО ГОЛЯМА ВЪЗМОЖНОСТ, ВЪЗРАСТНИТЕ ДА ПОЛУЧАВАТ ПЕНСИЯ ДЪЛГИ ГОДИНИ, ДЕМЕК ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА ИМА СМЕТКА ВЪЗРАСТНИТЕ НЕ ДА СА ЗДРАВИ, А ДА УМИРАТ ПО-МЛАДИ И ПО-БЪРЗО ИЛИ ТРЯБВА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ВНОСКИТЕ ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ НА РАБОТЕЩИТЕ.
Всъщност, при социалистическия модел на пенсионно осигуряване, трябва да се отговори на главния въпрос: НА КОЛКО ДА БЪДЕ ОПРЕДЕЛЕН СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ, СЛЕД КАТО ЧОВЕК СЕ ПЕНСИОНИРА. Ако през 1970 година, пенсионерите са получавали средно по 10 години пенсия, сега получават 15 години пенсия. Да, ТАКЪВ РАЗГОВОР Е ДОСТА ГАДЕН, ДОРИ ОТВРАТИТЕЛЕН, НО ТАКЪВ Е ЦЕЛИЯТ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ МОДЕЛ ПО ПРИНЦИП - ГАДЕН И ОТВРАТИТЕЛЕН. НЯМА БЯГАНЕ ОТ НЕГО.

Ако хората сами се осигуряваха, всички тези тъпи въпроси нямаше да ги има.
Категория: Политика
Прочетен: 85 Коментари: 0 Гласове: 0
 http://ncphp.government.bg/files/nczi/zdr.statistika/health_A_3.pdf


Данните са на Националния център за обществено здраве и анализи.

Много се изписа за това, че след 1990г., здравните показатели на населението са се влошили и естествения прираст е станал отрицателен.
Данните на Националния център са доста интересни и могат да бъдат направени различни коментари. Но искам да добавя, че няма данни, дали тези числа включват информация за българите в чужбина
Така например, живородените деца през 1970г. са 138 745 бр., а през 1990г. са 105 180 бр. или с 33 615 бр. по-малко, при увеличаващо се население. Намалението на живородените деца за този период от време е 24%.

Живородените деца през 1990г. са както казахме, 105 180бр. През 2010г. са се родили 75 513 бр. или с  29 667 бр. по-малко. или с 28 % намаление.

Брой на население по години в хил. души:

1970 г.            8 514.9
1990 г.            8 669.3
2010 г.            7 504.9
Какви изводи могат да се направят? 
При сравнително еднакво население в България, в условията на социализма, за периода 1970 - 1990г., живородените деца са с 33 615 бр. по-малко.
За периоца 1990г. - 2010г., при намаление на населението с над 1 милион души, живородените деца са намалели с 29 667 бр. 
При така нареченият зрял социализъм, когато според проф. Христов, България имала много висок индекс на човешко развитие и когато страната е разполагала с толкова много и значима индустрия, българката е отказала на практика да ражда. И този отказ е бил много по-силен от отказа да ражда, за периода на 1990-2010г., през който половината от тези години са били години на невиждана в страната икономическа криза, галопираща инфлация и съсипване и разграбване в буквалния смисъл на думата на стотиците промишлени и селскостопански обекти, останали от времето на социализма. И въпреки този изключително тежък период от нашата история и въпреки намаляващото население, емиграцията, галопиращата инфлация и голямата безработица, спадът в раждаемостта като абсолютни числа е по-малък от този, регистриран в годините на "проспериращия социализъм". Как да си обясним всичко това? Аз съм живял през целият този период. За разлика от 60-те години, когато за мен всичко беше мизерия, нищета и глад, през 70-те години социализмът достигна своя връх на развитие. Семействата се замогнаха дотолкова, че някои наистина повярваха, че това е правилният социален и икономически строй. Този апогей продължи само 6-7 години. В края на 70-те, фондоотдаването значително спадна. Наложи се вземането на кредити от страна на правителството и през 1990г., дълговете на страната надхвърлиха 10 милиарда долара. Тоест, през 80-те години, правителството поддържаше някакво ниво на доходи, благодарение на постигнатата в края на десетилетието, задлъжнялост.
90.те години бяха години на разруха, на нестабилни правителства, на напразни надежди и неосъществени мечти. Бяха скапани години за повечето българи. 



Следва нова статия.




Категория: Политика
Прочетен: 113 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 20.07.2019 11:37
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3228370
Постинги: 6934
Коментари: 4324
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Юли, 2019  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031