Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3214724 Постинги: 6917 Коментари: 4319
Постинги в блога от 08.08.2014 г.
Ако бяхме в началото на 90-те години, това щеше да бъде едно разумно действие.

Тогава се учехме да бъдем банкери и да бъдем потребители на банкови услуги. През 90-те години така и не се научихме да бъдем банкери и потребители на банкови услуги.

Времето, в което трябваше да държим богатството си в имущество, злато или в долари, марки и паунди, много от нас се довериха на скапаната ни политическа класа и това доведе до кражба на спестявания за милиарди, изядени от инфлацията, кредитните милионери и политическата класа и бюрократите.

След като почти 10 години патихме от политиката за банките и от банките на политиците и след като харизахме на чужденците най-здравите си и големи банки за жълти стотинки, следващите 10 години можеха да се определят като години на сладък банков сън. Дори и финансовата криза не успя да ни събуди, главно поради обстоятелствата, че нашите банки бяха толкова далеко от деривативния балон и от прекаления потребителски балон, че някак си "минахме между капките" по времето, когато Америка и Европа се тресяха от банкови фалити. Просто нямаше време да се ОСЕРЕМ, както се казваше, от позицията на натрупването на кредитен балон. Подемът в икономиката и оливането, което видяхме в областта на потреблението с кредити трая само 4 години и свърши някъде към 2008г.

Ако Америка дължи на света 120% от брутния си вътрешен продукт, то за България този процент е около 18. Американското семейство е 5 пъти по-задлъжняло от българското. И въпреки това, скапаната ни иконмика не може лесно да преодолее натрупването на лошите кредити, които са около 1/4 от всички кредити.
Като изключим държавния риск, банковата ни система е зависима предимно от кредитния риск, за който говорих преди малко и степента на обвързаност на акционерите с този кредитен риск. Вече и децата знаят, че там където има концентрация на акционерно участние, по подразбиране се знае, че има концентрация и на кредитен риск, който при равни други случаи е по-голям, в сравнение с банки, които имат по-дисперсирана акционерна структура.

Та, след като научихме урока си през 90-те, какво е попречила на БНБ да може да оцени рисковете във всяка една банка и в банковата система като цяло? НЯМА ПОКАЗАТЕЛ ЗА ОЦЕНКА НА БАНКОВА СИСТЕМА. ИМА ПОКАЗАТЕЛИ ЗА ОЦЕНКА НА БАНКА. Но логично е, ако в България има 30 банки, от които първите 5 представляват на практика по-голямата част от банковата система, лесно да може да се направи простото правило на изчисление на средноаритметични стойности, като се съберат всички оценки по СAMEL и да се разделят на 30, като оценката се коригира на база на рисковото участие на големите 5 банки. Просто като фасул.

Защо тогава ни е необходим МВФ, за да ни оцени банковата система? А, разбрах, защото ние сме се ОСРАЛИ и никой не ни вярва на приказките. Защото всички приказки, които се изприказваха във връзка с КТБ ни дадоха знание, че годините след 1998г., в БНБ са го "ударили на живот", защото няма от какво повече да се тревожат, след като големите банки са продадени на чужди банки. Да, но пропуснаха да видят или просто не са искали да го видят, че българските банки доста агресивно започнаха да изместват от първите позиции големите западни банки. И защо ли? Защото западните банки нямат такова политическо лоби. Хайде стига ве! Нали там имаше пазарни отношения, нали имаше БНБ, която не е политическа институция. Празни приказки, на които са се хванали мнозинството от българите. Истината е друга. В сладкия сън на БНБ, десетки и десетки експерти със сигурност не са спали. Спало е ръководството. А когато ръководството спи, експертите няма какво да направят, защото те не вземат окончателните решения.

Банките са едновременно и просто и сложно нещо. Простото нещо са видимите баланси - има пасиви и капитал от дясната страна на голямата Т образна сметка, наречена БАЛАНС и предоставени кредити на трети лица, парични средства и различни финансови инструменти в лявата страна, наречена АКТИВ или АКТИВИ.

Сложното е да видиш и да ПРЕЦЕНИШ КАКВИ ХОРА УПРАВЛЯВАТ ТЕЗИ БАЛАНСИ И КАКВИ ХОРА УПРАВЛЯВАТ ХОРАТА, КОИТО УПРАВЛЯВАТ ТЕЗИ БАЛАНСИ.
 

Провалът на БНБ е в това, че допусна през 90-те години нечитави хора да влязат в банковата система. И то съвсем умишлено, защото и досега нормативната уредба няма правила, които да регламентират действията на БНБ в това отношение. Но как да се изправи срещу проблем, който ти самият си създал? Някак си неудобно е нали? Тогава БНБ се е оставила на течението и резултатът е виден. Стотици хора получават заплата, за да искаме в крайна сметка МВФ да оцени банковата ни система. Мога да намеря 5 човека, които са запознати с проблематиката на оценката на активите на банките и за едно тримесечие да дам оценка за състоянието на банковата система, която няма да се различава от оценката, която ще даде МВФ. Срамното е, че преди години американците ни учеха как се прави това и БНБ плати доста пари, за да може персоналът й да е достатъчно добре обучен, за да прави обективни оценки на банковата система. СТИГА РЪКОВОДСТВОТО ДА ИСКА И ДА МУ ПОЗВОЛИ.
Категория: Политика
Прочетен: 337 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 08.08.2014 21:59
Great Britain
https://www.youtube.com/watch?v=eqzUI5t9qJ4

and now
Ukraine

https://www.youtube.com/watch?v=c9FS1bxaGTg


Категория: Политика
Прочетен: 270 Коментари: 0 Гласове: 0
https://www.youtube.com/watch?v=015XU15QmWo


Измъчих се, докато гледах. Ако съм полицай и ми я дадат тази "колежка" за партньор, не знам как ще я карам. Завайлийката за нищо не става. То не че мъжът вършеше някаква работа повече, но поне успя да напръска "терориста" с нещо като шпрей.

Ама такива са им законите. Държава, в която мъжете са дискриминирани. Ако дойде някой як мъж в полицията, няма да го приемат, а ще вземат това чучело.

Какво трябва да има една жена в главата си, за да поиска да върши тази работа. Шведите са тотално сбъркани, ако приемат, че е по-добре жени да вършат тази работа, дори и със забележки, отколкото някой да постави под въпрос политиката им на равенство. След като куклите им са безполови, те са предположили, че жената може да бъде също така добър полицай като мъжа. С тази разлика, че тази работа не е работа на писарушки, където жените са силни. Но кой ти разсъждава.

Интересно ми е, дали съблекалната в полицията е една. Според мен, равноправието означава, че трябва да бъде една. Не може да има съблекална за жените и отделно за мъжете.


Сега видях друго. Ко стаа в таа Швеция ве?
https://www.youtube.com/watch?v=egw9eaQ_hGQ
Категория: Политика
Прочетен: 638 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 08.08.2014 20:01
Искам да провокирам и да тествам до каква степен комунистическата зараза е плъзнала в блога и колко отрицателни мнение ще получа.
Категория: Политика
Прочетен: 825 Коментари: 4 Гласове: 2
Последна промяна: 08.08.2014 11:30
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3214724
Постинги: 6917
Коментари: 4319
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Август, 2014  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031