Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195194 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 10.08.2016 г.
 Защото имаме проблем с егото. Ако нямахме проблем с него, щяхме да се мобилизираме и да променим нещото, което е истина и ни обижда?

Например, ето няколко открити забележки, които с много голяма степен на вероятност биха ни обидили:
  1. Бая си пораснал/пораснала, което направи си означава " Баси какво прасе си станал/а;
  2. Леле, как смърдиш! Душата ти смърди на цигари!
  3. Хайде вземи да прочетеш някоя книжка де, да пооправиш малко изостаналия си рейтинг!
  4. Докато се наканиш да започнеш някаква работа, една циганка ще забременее, ще роди и след това ще стане баба.
  5. Ако ти плащаха на изречени думи, отдавана да беше станал милионер. Това повече се отнася за жените, които не знам откъде намират толкова много енергия, за да обсъждат толкова незначими събития. 

И други, всеки може да даде много примери.


Разбирам, хората да се обиждат на неистината. Например, ако някой е кльощав, да му кажат: "Ей, дебел!" Има някакво основание, защото това определение не отговаря на истината. Или на някой дебелак да го наречеш "анорестик". Но дори и тогава, защо човешкото мнение е толкова чувствително, когато става дума за нас самите.


Наблюдавал съм реакции на хора, които предизвикваш с едно простичко изречение. Казваш им: "Теб току що ти откраднаха пари" и веднага виждаш промяна в настроението, в нагласата. Виждаш колко сме слаби ние, хората. Не знам дали живоните на своя си език се обиждат с "Ей, тъпак, я мръдни малко от пътя ве".

Но да се върнем на проблема с кражбата. На въпросите от рода на "кой", "кога", "колко" и т.н. ти просто му казваш, че никой конкретно не е извършил кражбата на пари от него, а това е извършено от правителството, на което "обиденият" човек отговаря с облекчение нещо от рода на: "А, това ли било" и спокойствие се възцарява в душата му и наоколо. Тази кражба е призната, допустима, приемлива и ненатрапчива.


ЗАЩО СМЕ ОБИДЕНИ И ТРЪГВАМЕ ДА ТЪРСИМ ВЪЗМЕЗДИЕ, КОГАТО УПРЕКЪТ ИЛИ ОБИДАТА Е ОТПРАВЕНА ОТ ТРЕТИ ЛИЦА, А НИЩО НЕ ПРАВИМ ПО ВЪПРОСА, КОГАТО С ДЕЙСТВИЯТА ИЛИ С БЕЗДЕЙСТВИЯТА СИ ОТГОВОРНИТЕ ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ТАЗИ ДЪРЖАВА НИ КРАДАТ, ОБИЖДАТ, УНИЖАВАТ. ЗАЩО "ТАЗИ" ОБИДА НЕ Е КАТО "ОНАЗИ" ОБИДА. НИМА НИЕ ИЗБИРАТЕЛНО ПРЕЦЕНЯВАМЕ КОЕ Е ОБИДНО И КОЕ НЕ Е ОБИДНО ЗА НАС.


ДА ОБОБЩИМ. АКО ИСТИНАТА НИ ОБИЖДА, ЗНАЧИ ИМАМЕ ПРОБЛЕМ. ДОБРЕ Е ДА "ПОГОВОРИМ" САМИ СЪС СЕБЕ СИ, НО НЕКА ДРУГИТЕ ДА НЕ РАЗБЕРАТ. АКО МОЖЕМ ДА ПРОМЕНИМ НЕЩОТО, КОЕТО Е НЕПРИЕМЛИВО ЗА НАС, НО ВЪПРЕКИ ТОВА ГО ТЪРПИМ И НИ ОБИЖДА ПРИ НЕГОВОТО СПОМЕНАВАНЕ, НЕКА ДА ГО НАПРАВИМ.
АКО ОТПРАВЕНИТЕ ДУМИ ИЛИ ДЕЙСТВИЯ СА ОБИДНИ ЗА НАС, НО НЕ СА ИСТИНА И АКО ТАЗИ НЕИСТИНА НИ ОБИЖДА, ЗНАМИ ОТНОВО ТРЯБВА ДА ПОГОВОРИМ НАСАМЕ СЪС СЕБЕ СИ, БЕЗ ДРУГИТЕ ДА РАЗБЕРАТ. ВСИЧКО Е В НАШИТЕ ВЪЗПРИЯТИЯ, ОСОБЕНО КОГАТО НЕ СТАВА ДУМА ЗА НЕЩА, КОИТО ЗАСЯГАТ МАТЕРИАЛНИЯ НИ СТАТУС. АКО НЯКОЙ НИ ОТКРАДНЕ ПОРТФЕЙЛА, РАЗБИРА СЕ НЯМА КАК ДА ОСТАНЕМ БЕЗУЧАСТНИ. 


ВЪПРОСЪТ, КОЙТО ПОВДИГА ТАЗИ СТАТИЯ Е ДА НАПРАВИМ СВОЯ ИЗБОР МЕЖДУ ДВЕТЕ НАРОДНИ МЪДРОСТИ: "ДУМА ДУПКА НЕ ПРАВИ" И КАЗАНОТО ОТ МЕЧКАТА ОТ НАРОДНАТА ПРИКАЗКА ЗА МЕЧКАТА И ДЪРВАРЯТ. БЕШЕ НЕЩО ОТ РОДА НА: "РАНАТА ОТ БРАДВАТА ОТДАВНА ЗАРАСНА, НО СПОМЕНЪТ ЗА ДУМИТЕ, ЧЕ НА МЕЧКАТА МНОГО И МИРИШЕ УСТАТА, НЕ Е ИЗЧЕЗНАЛ" ВЯРНО, МЕЧКАТА Е ДОСТАТЪЧНО ТЪПА И ВМЕСТО ДА ВЗЕМЕ МЕРКИ ДА СИ ОПРАВИ ДЪХА, ТЯ ИМА ВРЕМЕ И ЕНЕРГИЯ ДА ПОМНИ ТОВА ЛОШО НАПОМНЯНЕ.

Категория: Политика
Прочетен: 730 Коментари: 2 Гласове: 2
Всеки от нас се е възхищавал на такива произведения на архитектурното изкуство като църковните сгради у нас и по света. Не би било честно, ако не признаем красотата на руската църква в гр. Шипка и руската църква на бул. "Цар Освободител" в София, катедралата Св. Александър Невски, съборният храм във Варна или Рилския манастир.


Когато в строителството на такива храмове участват много доброволци или дарители, някак си нещата изглеждат сравнително справедливи. Но набирането на такава информация обикновено се набира трудно и някак си не е интересна за широката публика.

За мен обаче е. Когато се разходите из Европа, освен да ахкаме по такива сгради като катедралата в Кьолн, която е показателен пример за величественост от една страна и изхвърляне от друга страна, виждайки цялата тази материалност и съзтезателност между католици и протестанти по това кой е "по-най", катедралите в Мюнхен и Бамберг не остават по-назад.
Наистина като че ли църквата се опитва да ти каже: "Хей, малкия, да не си помислиш че можеш да бъдеш свободен. Ти си наш. Влизай вътре и се моли. Моли се за опрощение, но да не забравиш, че такива големи катедрали не се правят с молитви, а с пари. Затова не подминавай кутията с даренията, защото бог вижда".


Може би годините са ме направили вулгарен в това отношение. Може би с годините съм станал такъв. Не знам. Просто като застана пред една такава "духовна" сграда се питам, какво за бога има духовно в нея и кой плати сметката.


Нито едните - католиците, които искат и имат "скъпа" църква, нито протестантите, които искат "евтина" църква не отстъпват от главната идея - а тя е, да се построи нещо толкова величествено, че докато богомолците, гледайки и ахкайки, колко е величествена божията сграда, биват преджобвани в преносния смисъл на тази дума и не забелязват колко лесно излизат парите им от джоба. В църквите се събират хора, за да се "поуплашат" малко. Някой идва, за да се "поуплаши" повече. Никой не идва, за да бъде щастрив. Всички идват, за да покажат примирение, страдание или за да поискат помощ от световната енергия, независимо от това как се нарича тя. Хората са на зор, а някой им е казал, че като отидат на църква, ще получат пречистване, ще се помирят със себе си и с близките, демек ще кротне поне за малко буйната им душа.


Как си мислите, дали някой от събралото се множество пред катедралния храм "Св. Петър" в центъра на Ватиката си задава въпроса, абе аджеба, какво е туй нещо, пред което стоя. Какви са тези колони и колонади? Какви са тези огромни сгради и площад. На кому е нужно всичко това? Естествено на тези, които се намират в тези сгради. Те имат нужда от уплашени хора, които не задават въпроси, а ахкат и охкат, още преди да са погледнали "духовните" си водачи, които са толкова духовни, колкото аз съм от Тибет.

В такива моменти си мисля, какви благи приказки би говорил римския папа или който и да е "духовник" облечен в расо. Дали приказките нямаше да бъдат други, ако бяха изречени от хора, зад които не стои институцията, парите, властта над други хора, огромните сгради, в които те са се скрили и т.н. Защо всички духовници дават за пример хора, които нямат нищо общо с тях самите, по отношение на материалността. Могат ли съвременните духовни пастири да постят като Иван Рилски? Могат ли да бъдат толкова всеотдайни на вярата, както светите апостоли? Какво толкова се иска - да спрат да ядат като прасета и да заприличат на хора, а не на свещеници. Могат ли да се откажат от ролексите, скъпите коли и разни там материални дреболийки? Не могат, естествено. Ето затова не им вярвам и не ме интересува какво говорят. ИНТЕРЕСУВА МЕ КАКВО ВЪРШАТ, ТАКА, КАКТО УЧИ ИСУС. ДА СТЕ ЧУЛИ НАШАТА ЦЪРКВА ДА НАПРАВИ НЕЩО, ОСВЕН ДА СЕ ЗАНИМАВА СЪС СЕБЕ СИ ИЛИ ОСВЕН ДА НИ ЗАНИМАВА СЪС СЕБЕ СИ? НИМА ОКОЛО НАС НЯМА ХОРА, КОИТО И БОЛНИЦИТЕ НЕ ИСКАТ, ЗАЩОТО СА ПРОКАЖЕНИ, ТЕЛАТА ИМ СЕ РАЗПАДАТ, РОДНИНИТЕ НЕ ГИ ИСКАТ, СОЦИАЛНИТЕ НЕ ИМ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ. НЕ Е ЛИ РАБОТА НА ЦЪРКОВНИТЕ ДЕЙЦИ ДА ПОМАГАТ НА ТАКИВА ХОРА? ДА СТЕ ЧУЛИ СВЕЩЕНИЦИ ДА СЕ ЗАНИМАВАТ С БЕЖАНЦИТЕ У НАС? ЛЕСНО Е ДА СЕ ПЕЯТ ПСАЛМИ ЗА СМИРЕНИЕ И БОЖИЯ БЛАГОДАТ. НЕКА ДА ОТИДАТ ПРИ ОНЕЗИ СИРИЙЦИ, ИРАКЧАНИ, АФГАНИСТАНЦИ, АФРИКАНЦИ. НИМА ЦЪРКВАТА НЕ ВИЖДА КАКВО СЕ СЛУЧВА! НЕ, КАРАТ Я АЙЛЯК, АЙЛЯК. "ДЕЛА, ДЕЛА ТРЯБВАТ, А НЕ ДУМИ". ДУМИТЕ НА ДЯКОНА ЛЕВСКИ, ЧОВЕК НА ЦЪРКВАТА, КАКТО ЗНАЕМ, СЛЕД КАТО Е ПОИСКАЛ ДА ГО СПОМЕНАВАТ В МОЛИТВИТЕ КАТО ЙЕРОДЯКОН ИГНАТИЙ. 


А НИЕ, ПРОСТИЙ БЪЛГАРСКИЙ НАРОД, ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ВЯРВАМЕ НА ДУМИТЕ. КОГАТО ДУМИТЕ НЕ СА ПОДКРЕПЕНИ С ДЕЛА, ТЕ ЛЕСНО СЕ ПРЕВРЪЩАТ В ТОНОВЕ ЛИЦЕМЕРИЕ И ЛЕПКАВОСТ, ОТ КОЯТО ОСТАВА САМО ЛОШ СПОМЕН.
Категория: Политика
Прочетен: 212 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 10.08.2016 09:34
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195194
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Август, 2016  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031