Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196648 Постинги: 6870 Коментари: 4298
Постинги в блога от 11.08.2017 г.
 Преди много години се изгубих в дюните на южния плаж. Бях малко дете и в моите спомени, тези дюни изглеждаха внушително. Как стана и аз не разбрах.

Десетилетия след това отново посетих същите дюни. Част от тях са застроени. Значителна част. Хотелите и "преместваемите" обекти са се приближили толкова до плажа, че е останало място за няколко реда чадъри. В това число слагам и онези високи небостъргачи, построени в началото на 70-те години.


Някои от чадърите бяха поставени до линията, до която стигаха вълните на морето. За да преминеш покрай тях, трябва да влезеш в морето.

По лицата на служителите, които отговаряха за чадърите и шезлонгите, определено беше изписано отегчение - и как не, още в ранни зори, да се разработят и да подреждат съоръженията. Не виждах старание в техните действия. Обръщаха шезлонгите с ръце и ги донаместваха с крак. Спестяваха по този начин едно навеждане. След това един служител минаваше с една метла и замиташе въпросните съоръжения от натрупалия се по тях пясък. За допълнително почистване с нещо като влажен ПАРЦАЛ, не става и дума. Всеки да се оправя както може. Плащаш 8 лева за чадър и още толкова за шезлонг и си го забърсваш сам.

Какво да кажа за инфраструктурата на този регион. Толкова много пари се изкарват оттам, а не разбирам, защо няма нито един свястно асфалтиран път, един свястно направен тротоар, а огромна тръба изхвърля съмнителна течност направо на пясъка на плажа.

Къде всъщност отиват тези пари и колко са те? Как е възможно всяка година този район, заедно със Слънчев бряг, Равда, Ахелой и други селища, да приемат стотици хиляди туристи, които оставят стотици милиони, а инфраструктурата да е в такова ужасно състояние. Вижте заобикалящата среда около построените блокове и хотели в Слънчев бряг, тези, които са покрай така нареченото "околовръстно" - прахоляк навсякъде. Няма пари за пътя и за тротоарите ли? АМИ КАК СТЕ ДАЛИ СТРОИТЕЛНО РАЗРЕШЕНИЕ, АКО НЕ СТЕ ГОТОВИ ДА ПРЕДЛОЖИТЕ ИНФРАСТРУКТУРА? КЪДЕ СА ПАРИТЕ, КОИТО СТЕ ВЗЕЛИ ОТ ТЕЗИ СТРОИТЕЛНИ РАЗРЕШЕНИЯ? КЪДЕ СА ПАРИТЕ, ОНЕЗИ 2,5% ОТ СДЕЛКИТЕ С НЕДВИЖИМИ ИМОТИ, КОИТО ПОСТЪПВАТ В ОБЩИНАТА? КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ТРОТОАРНОТО ПРАВО И ОТ ТАКСИТЕ ЗА ЛИЦЕНЗИРАНЕ НА ОБЕКТИТЕ? Опитах се да разбера отговорите на тези въпроси, но не, няма такава възможност. Законът не е предвидил. Онези закони, които се пишат за ТЯХ, а не за НАС.
Категория: Политика
Прочетен: 107 Коментари: 0 Гласове: 1
 http://epicenter.bg/article/Eto-tekstat-na-dogovora-s-Makedoniya-na-makedonski-ezik--koyto-shte-bade-podpisan-na-1-avgust/132892/2/0

Ето го източникът.

Договорът се подписва на македонски и български език, съгласно Конституциите на двете държави.


Отдавна мисля да обнародвам хасковски език на територията на страната. Всъщност, хасковският език е доста по-цветист и труден за разбиране от македонския. Аз говоря и малко ямболски език и старозагорски. Трудно се справям с родопския език, а врачанския за мен си е трудно начинание.

Бях в Белград на среща и там попитах моите събеседници, на какъв език искат да говорим - на български, македонски, сръбски, сърбохърватски, черногорски, руски или видински. След като си поприказвахме на толкова много езици, минахме на английски.


Преди много години, сърбите се изхитриха да дадат падежни форми на своя език, подобно на руския. Македонците приеха по-лесната форма за обосновка на език. Замениха "ще" с "ке" и махнаха "х" - то от "ходим", за да стане "одим" и така формираха език. Подобно на черногорците или както се казва на сръПски - црногорците. Така и не разбрах, как ИЗРИЧАТ 3 СЪГЛАСНИ БУКВИ, БЕЗ ДА ИЗПОЛЗВАТ ПОНЕ ЕДНА ГЛАСНА. Или по-скоро, те си мислят, че не използват гласни букви, произнасяйки 3 съгласни. 

Нещо като нашето "странно", но не баш така, защото първата буква е съскашто "с", "т"- то прелива в "р", а след "р" следва гласната "а", която замазва първите три съгласни и им дава определение.

Въпреки това, опитайте да кажете "црногорец". Тук няма съскащото "с", а няма как да произнесете цвъкащото "ц".



Абе както се казва, балканска работа. Нямаме си друга работа и се заяждаме един друг. А иначе си се разбираме, за разлика от гърците, турците и румънците, а изглежда там е проблема - колкото по-лесно се разбираш езиково със съседите си, толкова повече търсиш под вола теле. Толкова за хасковския, врачанския и видинския език.
Категория: Политика
Прочетен: 105 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196648
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Август, 2017  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031