Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3220122 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 17.08.2017 г.
 Всеки ден констатирам едно и също нещо. Напълно съзнателно и държавни и общински и частни институции и фирми, НИ ЛИШАВАТ ОТ ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ. На това му се вика ловене на риба в мътни води.


Много пъти съм писал за ненужната и безсмислена информация, с която ни залива държавата. Влезте в сайта на Министерството на финансите и ще видите какви глупости са публикували, че се стига и до такива подробности, кое служебно лице от министерството, отговаря за точно определена информация, от която както казах, няма нищо полезно за нас, данъкоплатците.

Същото е и с информацията, която ни се подава от общината. В нито една община не могат да ти кажат простички неща, като:
  1. Колко са годишните приходи по съответните пера в общинския бюджет - от данък за колите, таксите за прехвърляне на имущество, данък сгради, такса смет и т.н.
  2. Колко са годишните разходи по пера - за образование, за инвестиции, за ремонти и т.н., като се стигне до съответните детайли. Нали основен принцип на всяко едно управление беше да може да се проследи всеки един лев, който ние даваме на общината и държавата. Да, ама не. Така например никак не мога да се докопам до такава информация, колко пари дава на общината моя квартал и колко и под каква форма получава обратно.
  3. Информация за дейността на агенциите и държавните комисии. Влезте в който и да е сайт на агенция и комисия и ще разберете за какво ви говоря. Никаква полезна информация;
  4. Информация, примерно за дейността на Фонда за гарантиране на депозитите - толкова много милиарди загуби от фалита на КТБ, а информация - никаква;
  5. Подробна информация за инвестициите от държавата - за спечелените от фирми обществени поръчки. Да сте чули нещо да е обнародвано. Имало договори и в тях имало клауза за конфиденциалност. Как е възможно това - ти даваш на държавата пари, за да направи определена инвестиция и след това ти казват, че няма да ти дадат информация за нея, защото имало договор за конфиденциалност. НЕ МОЖЕ И НЕ ТРЯБВА ДА ИМА НИКАКВА КОНФИДЕНЦИАЛНОСТ ТОГАВА, КОГАТО ДЪРЖАВАТА ИЛИ ОБЩИНАТА ХАРЧИ НАШИТЕ ПАРИ. Нека си има такива договори между частните субекти. Там няма проблеми, но когато става дума за обществен ресурс, нека да престанат да ни будалкат с някакви клаузи за конфиденциаллност;
  6. Информация за акционерните дружества - влезте в който и да е сайт и вижте за какво става дума. В това число слагам и банките, като дружества, които са под надзора на обществото, чрез БНБ и други институции. Вижте кой си е дал административната схема на фирмата, дали са публикувани отчетите, дали са публикувани лицата за контакт  и т.н. От години имам проблеми с установяването на правилните  хора, с които да говоря, във връзка с услугите, които предлагам на фирми. Тъй като не винаги стигам до управителите, нямам никаква информация към кого да се обърна, за да му кажа, че съществувам и мога да му предложа нещо, от което при равни други условия, фирмата може да спечели повече, отколкото досега. НО НА КОЙ ЛИ МУ ПУКА. ГЛЕДАТ ТЕ В РЪЦЕТЕ, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СТАВА ДУМА ЗА ДЪРЖАВНА, ОБЩИНСКА ИЛИ ЧАСТНА ФИРМА. ВАЖНОТО Е КАКВО ОПРЕДЕЛЕНОТО ЛИЦЕ ОТ ТАЗИ ФИРМА МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ ОТ ТЕБ, А НЕ ОНОВА, КОЕТО МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ ЗА ФИРМАТА, КОЯТО МУ ПЛАЩА ЗАПЛАТИТЕ. Може да изглежда налудничево, но това са фактите. Това виждат очите ми. Мислех си, че като предлагам най-качествената услуга на пазара, при най-добрата цена, няма как да не успея да продам. Да, ама не. Всеки си гледа частния интерес и гледа той да се облажи от всяка сделка. И най-шокиращото е, че и на самият собственик, на който наистина трябва да му пука какви му са приходите и какви му са разходите, в повечето от случаите неглижира тази основна икономическа база. в този живот дори съм чул, един от най-богатите хора на България да ми казва в лицето следното: Абе вярно е, че моите управители не ми правят печалба от тази фирма, но поне не ме крадат. Просто онемях от едно такова изказване и всякакви надежди затова, че тази държава може нещо да се промени съществено и в правилната посока, се изчерпаха. Това го казва човек, бизнесмен. Да ти каже, че не се интересува от печалбата си е все едно да ти каже - абе, аз съм направил пари с държавна подкрепа, с подкрепата на партията, институциите и хората на властта и е важно не какво пазара иска от мен, а какво искат от мен моите покровители. Докога ще бъде така - ей богу, не знам, но е отчайващо за мен.
  7. Опитах се тези дни да разбера, от всички онези 2,4 млрд. евро, които са отпуснати на България за 2015г., как са се разпределили тези средства и се натъкнах на такава бъркотия, че няма повече накъде. И тук наистина става дума за хаос, защото на микро ниво стигнах дори и до фирмите, които са получавали пари от Европа по линията на тези фондове. Установих, че се знае кой колко е получавал, установих какъв е размерът на фондовете, но не разбрах тази информация, която е по "средата" на целия анализ, откъде да я търся. Например, как при 1,1 млрд. лева за земеделието и след като бюджетът на министерството на земеделието има бюджет от160 млн. евро и фонд Земеделие има бюджет от 200 млн. евро, откъде за бога са минали останалите 700 млн. евро!!!
  8.  
  9.  

Категория: Политика
Прочетен: 106 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3220122
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Август, 2017  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031