Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3196939 Постинги: 6871 Коментари: 4298
Постинги в блога от 28.08.2017 г.
 Не стига, че заплащането във всяка една страна на ЕС е регламентирано, когато става дума за минималния размер, но сега френският президент иска да запази предимствата на своите работници, които получават несъразмерно високи заплати, като накара източноевропейските фирми, които оперират във Франция, да се съобразяват със заплащането там.

Тогава аз питам, дали работниците във френските заводи на Рено в Румъния получават същите заплати, каквито работниците на Рено във Франция? Ами какво да кажем за Мароко? Защо направиха там заводи на Рено?


За какъв свободен пазар говорим тогава? Това е регулиран пазар. Някакъв СИВ и то бледо копие.
Категория: Политика
Прочетен: 434 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 17.09.2017 23:30
 http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/25/3030792_cheshkiiat_parlament_ne_razreshi_na_centralnata_banka/

Не се случва често, Централната банка на една държава да предложи мерки за ограничаване на ипотечното кредитиране. Изобщо трябва да се ограничи кредитирането, а не само ипотечното. Свръхкредитирането е като преяждането - ядеш и ти е хубаво, ама сметките след това ги плащаш години наред и то с цената на влошено здраве.


Та Централната банка на Чехия е предложила да се ограничи ипотечното кредитиране, като сложи таван на участието на банките, при отпускането на кредитите. 


Такова ограничение предлагам от много години. Ако кредитът е 90% от стойността на имота,  както предлага Централната банка, дори и тогава виждам големи рискове за банките. Свръхпредлагането на кредитен ресурс доведе Америка до невиждана криза през 2008г., когато банките бяха принудени да признаят за стотици милиарди токсични активи. Цените на имотите, особено в някои райони на Щатите паднаха с пъти, което е драстично нарушение на основно правило в банкирането - да овладееш алчността до степен, в която резултатът от обезценката на имотите на национално ниво, няма да е по-голяма от 10-20%. Но дори и тогава, банката не бива да дава кредити, които превишават 70% от стойността на имота. Тук има и друг момент, който много пъти съм го изтъквал, а именно - самоучастието. Колкото е по-голямо то, толкова повече е ангажиран кредитополучателя с връщането на кредита.


Ако един имот е бил оценен от банката за 200 000 долара, каквито много случаи има с къщи в околностите на Детройт и след това се стигне до пазарна оценка на тези къщи от 20 000 долара, как ще оцените дейността на банките и на финансовите регулатори на страната? Аз бих ги оценил като кръгла нула, защото някой трябва да плати тази сметка. А знаете, кой плаща сметката - надува се дългът и сега Америка дължи почти 20 трилиона. То държавата там кого ли не подпомогна - то не бяха ипотечни институции, универсални банки, инвестиционни къщи...Държавата сама създаде проблема, като допусна алчността да излезе от контрол и след това натовари бюджета да плаща сметката. Нещо подобно направи и Ирландия.

Ролята на регулатора е да предвиди тези флуктуации, за да не се установи накрая, че всички банки са застрашени от евентуална преоценка на активите.


Затова, още веднъж - не трябва да се дават ипотечни кредити, ако лицето, което ги получава, не участва поне с 50% от стойността на кредита. Нека да поеме и своята част от отговорността, защото никъде в природата не можеш сега да ядеш и да пиеш, а след време да плащаш. Това са природни закони и несъобразяването с тях води до катаклизми. Също така се създава потребителско отношение, което разяжда обществото и дава възможност за различно третиране между тези, които дават парите на банките и тези които ги получават от тях. Винаги излиза, че депозантите са по-прости от кредитополучателите и то заради неправилната политика на регулаторите.




Категория: Политика
Прочетен: 180 Коментари: 0 Гласове: 0
 В ресторантите масово не се издават касови бележки.


Продажба на сокове, сладоледи и какви ли не други боклуци по улиците, също масово се продават без издаване на фискален бон.


По заведенията, особено нощно време, масово се пуши.


По заведенията на морето се установи, че масово са разлива фалшив алкохол и не се издават фискални бонове.


В хотелите работят масово хора, които не са назначени с договор.

За шума да не говорим - има го навсякъде. Само няколко дребни примера. Лягам да спя. На улицата има магазин. Работи климатик. Дрънчи, та се къса. Трябва да затвориш прозореца, за да не го чуваш. Раздрънкани и смърдящи коли навсякъде, а уж минават на технически прегледи и то в частни сервизи. Сложиха им какви ли не устройства за наблюдения, камери, връзка с какви ли не ведомства и накрая - пак едното нищо - смърдящите и бучащите коли и мотори по улицата - колкото искаш. Комшията през една къща събира бездомни кучета - квичат като за световно и няма управия. Другият комшия му се родиха някакви кученца - то не е скимтене, то не е чудо. Отново затваряй прозореца, че да заспиш. Събота и неделя, имаш решение да си починеш в къщи - то се на тропания, то не са ремонти, то не са резачки, то не е чудо. Няма спасение. Трябва просто да избягаш надалеко, за да се спасиш от шум и врява. Работилница за ремонт на косачки и бензинопили /резачки за дърва/, в жилищен блок. Голямо дрънчене и бучене по цели дни. Няма спасение. Кой го е разрешил, кой е регистрирал тази работилница в жилищен блок? Съвсем прозаично - не се разбираш със съседа отгоре, а той си отмъщава, като посред нощ търкаля едно гюлле по пода. Викаш полиция, един, два пъти и накрая нищо. Примиряваш се, слагаш си тампони и решаваш по някакъв начин проблема. 

Нали държавата трябваше да създава правилата на играта и да контролира дали се спазват? СТИГНА СЕ ДОТАМ, ЧЕ ГРАЖДАНИ И ФИРМИ /В СЛЪНЧАКА/ ДА ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ТОВА, ЧЕ ДЪРЖАВАТА ИЗИСКВА ДА СЕ СПАЗВА ЗАКОНА. ПЪЛЕН АБСУРД, НО ТОВА Е БЪЛГАРИЯ.


Държавата МАСОВО не работи.


Срещнах се с бивш ръководител на Комисията за защита на потребителите. Каза ми, че за една година извършили 30 000 проверки, като актовете били под 1000. Питам го защо, а той ми отговори, че персоналът бил незаинтересован да си върши добре работата, а гледали само "да си напълнят чантите" и "да си затворят очите".


Така се работи навсякъде на "държавно". На "общинско" е същата работа. За жалост и "частното" тук не става, като гледам каква корупция е и в частните фирми. Рядко срещано явление е, да не те гледат в ръцете какво ще им дадеш допълнително, когато отидеш да си презентираш стоките или услугите. И няма значение, на каква цена и с какво качество стоки и услуги предлагаш - важното е конкретният служител да намаже нещо върху заплатката си.


Това е Бъгария. За жалост. Всичко се разкапва. Какво е решението ли? Повече от 20 години едно и също казвам - докато не се приеме система, която да изважна на показ добрите качества на всеки един от нас, така ще бъде - ще гледаме на показ лошите качества - и в държавното управление, в общинската администрация и при частниците.
Категория: Политика
Прочетен: 222 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 28.08.2017 11:03
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196939
Постинги: 6871
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Август, 2017  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031