Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195430 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 22.08.2018 г.
 Това са приблизителните данни, които оповестява НСИ. Около 69% са заетите в трудоспособна възраст. Останалите или не искат да работят или са болни. Народът ни се разкапва.

В същото това време, още тази година, в пенсия излизат 7000 учители, които няма кой да замести. Бях в болница и там видях медицинска сестра на ...71! години. Повечето от тях са в пенсионна възраст. В заведение на морето като сервитьорка работи 70 годишна пенсионерка. Бях на среща с бизнесмен от Търново. Има нужда ведната от 11 души механизатори - работа със селскостопанска техника. Няма откъде да намери. Говоря с хора, които са дребни предприемачи в строителния бранш. Хванали са се за главата, че не могат да изпълнят поръчки на инвеститори, защото няма работници. Отивам на село и установявам, че имам нужда от работници, за да се извършат саниращи дейности на постройки, да се облагороди земя и т.н. Арендатори в същото село казват, че изпращат автобуси до града, за да намерят хора за временна работа, свързана с прибиране на реколтата. Няма хора, а това се отразява пряко в рязко повишение на работната заплата и разходите на бизнеса. Служител напуска работа при чисто възнаграждение от 1800 лева плюс социална програма и 4 часов работен ден, защото му предложили по-високо възнаграждение! На пазара за ИТ специалисти има необходимост от 50 000 служители. За туризма, строителството, медицинските сестри и докторите и селското стопанство, вече говорих. Всички знаем за проблема. Който може бяга - държавата ни не е добро място за живеене. Всички статистически данни го показват. Работещите са вече по-малко от неработещите. Чиновничеството, бюрократите и политиците развращават народа като му дават парични подаяния, вместо да му осигурят икономическа свобода. Пазарът е политизиран, ако на това изобщо може да му се каже, че е пазар. Бизнесът е зависим от политиката и политиката е зависима от бизнеса. Срастването е в ужасяващи размери. Нещо трябва да се направи. Нито една политическа партия към този момент не дава поне теоретична концепция, как да се излезе от този омагьосан кръг, защото се страхува да не изгуби избиратели - онези милиони нещастници, които очакват подаяния - пенсионери, цигани, чиновници и службогонци. Работата стигна дотам, че работата да се смята за непрестижно занятие. Дай им отпуски, почивки, харчене на пари, дай им да вземат кредити, че да ходят на море и след това да се чудят, как да ги погасяват. Тотално разложение. Европа не помага. Точно обратното. Пречи и комунизира още повече това разпадащо се общество. Ама това е, лавината трябва да падне, да порази всичко по пътя си и след това да викаме спасителните екипи. Къса е паметта. Къса е народната памет или изобщо я няма. Неволята. Много ни е мила неволята. Все нея викаме и независимо от резултата, който е никакъв, продължаваме като някакви мазохисти да продължаваме да я викаме. Неволята е главният работодател на политическата класа и на бюрократите и главната причина за нещастията на този народ.
Категория: Политика
Прочетен: 201 Коментари: 0 Гласове: 1
 В последно време имах много разговори на тази тема и отново и отново се връщаме на една и съща теза: В БЪЛГАРИЯ НИТО Е ИНТЕРЕСНО, НИТО Е ЗАБАВНО, НИТО Е ЕФЕКТИВНО ДА СЕ ЖИВЕЕ, ГЛАВНО ЗАРАДИ ЦЕНТРАЛИЗАЦИЯТА НА ВЛАСТТА И НЕЙНОТО ОБСЕБВАНЕ ОТ МАФИЯТА, ПОЛИТИЦИТЕ И БЮРОКРАТИТЕ. КОГАТО НЕ ТЕ ПИТАТ ЗА НИЩО И НЯМАТ НУЖДА ОТ ТВОЕТО МНЕНИЕ ЗА КАКВОТО И ДА Е В ТАЗИ СТРАНА, ХОРАТА СЕ ЗАТВАРЯТ В СЕБЕ СИ, СТАВАТ ЕГОИСТИ, ПРОМЕНЯТ СЕ МОРАЛНИТЕ УСТОИ НА ОБЩЕСТВОТО И ВСИЧКО СЕ РАЗПАДА. МЛАДИТЕ БЯГАТ, А СТАРИТЕ, КОИТО СА РАБОТИЛИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ЗА ТАЗИ ДЪРЖАВА И СА ПЛАЩАЛИ СОЦИАЛНИ ВНОСКИ, СЕГА СА ПРИНУДЕНИ ДА ЖИВЕЯТ С МИЗЕРНИ ПЕНСИИ. НОВАТА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА ЗА ДЕИНСТИТУЦИАЛИЗАЦИЯ ЗА ГРИЖАТА ЗА ДЕЦАТА И ЗА БОЛНИТЕ ВЪЗРАСТНИ ХОРА ДОВЕДЕ ДОТАМ, ЧЕ НИТО ДЕЦА СЕ РАЖДАТ И ОТГЛЕЖДАТ, А ЗА СТРАДАНИЯТА НА ВЪЗРАСТНИТЕ ДА НЕ ГОВОРЯ.


Какво трябва да се направи? ТРЯБВА ДА УЧАСТВАМЕ В ПРОЦЕСА НА УПРАВЛЕНИЕ НА СТРАНАТА. КАК ДА СТАНЕ? НА ПЪРВО ВРЕМЕ, ТРЯБВА ДА ИСКАМЕ ОТЧЕТ ЗА ТОВА, КАК ОБЩИНАТА И ДЪРЖАВАТА ХАРЧАТ НАШИТЕ ПАРИ. ТОВА Е ПЪРВАТА СТЪПКА КЪМ РЕАЛНА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ НА УПРАВЛЕНИЕТО, ЗА КОЯТО ОЩЕ ТОДОР ЖИВКОВ ГОВОРЕШЕ, НО НИТО ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО И НАРОДНО СЪБРАНИЕ, УСПЯХА ДА НАПРАВЯТ. 

ВТОРОТО НЕЩО Е ДА ИСКАМЕ ПРАВА ЗА ГЛАС - ЗА ВСИЧКО, КОЕТО ЗАСЯГА НАШИЯ ЖИВОТ НА ОБЩИНСКО И ДЪРЖАВНО НИВО. Само си помислете, как назначават и как уволняват разни там шефове и заместник шефове на агенции, комисии, зам министри, министри и т.н. Ето последният пример с фалита на застрахователната компания "Олимпик" от Кипър. Защо управляващите искат оставката на заместник шефа на агенцията за застрахователен надзор? Защо не искат оставката на шефа на агенцията. Защото г-жа Караиванова е фаворитът на Герб, а Ралица Агайн сега е "ничия". Лесно можеш да прехвърлиш вината на който е да е, но не и на любимката - г-жа Караиванова. Липсата на адекватност, на честност и на справедливост, в много голяма степен обезсмисля живота ни в тази страна. Моето предложение е: ТЕЗИ НАЗНАЧЕНИЯ ДА СЕ ИЗВЪРШВАТ ОТ НАС, ИЗБИРАТЕЛИТЕ, НА БАЗАТА НА ПЕРМАНЕНТО ПРАВЕНЕ НА ИЗБОРИ НА ТЕЗИ ВАЖНИ ДЛЪЖНОСТИ В АДМИНИСТРАЦИЯТА. ТОГАВА РАЛИЦА АГАЙН НЯМА ДА СЛУЖИ НА БИВШИТЕ СИ НАЧАЛНИЦИ ОТ НДСВ, НИТО ЩЕ ИМАМЕ СЪМНЕНИЕ, С КОГО Е СПАЛА, ЗА ДА СТАНЕ НАЧАЛНИК. СЪЩОТО ЩЕ ВАЖИ И ЗА Г-ЖА КАРАИВАНОВА. ТОГАВА ЩЕ СЕ ОБЕЗСМИСЛЯТ СЪМНЕНИЯТА ОТ РОДА НА:"СПАЛА Е С ПРАВИЛНИЯ ЧОВЕК" ИЛИ Е "ОБЕЩАЛА НЕЩО НА КОГОТО ТРЯБВА" ИЛИ "СЛУЖИ НА МАФИЯТА". 


КОГАТО НИЕ, ИЗБИРАТЕЛИТЕ ПРАВИМ ТЕЗИ ИЗБОРИ, НЯМАМЕ ПРАВО НА СЪМНЕНИЯ. НИЕ ЩЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ. А НА ТЕЗИ, КОИТО КАЗВАТ, ЧЕ НЕ СА ПРОФЕСИОНАЛИСТИ И НЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ПРАВИЛЕН ИЗБОР НА ЧОВЕК ЗА ОПРЕДЕЛЕНА ДЛЪЖНОСТ, МОГА ДА ОТГОВОРЯ: АМИ НЕ ПРАВЕТЕ ТОГАВА ИЗБОР. НЕКА ТОЗИ, НИКОЙ НЕ ВИ ЗАДЪЛЖАВА ДА ГО ПРАВИТЕ. ИЛИ ДРУГО: КАК ЗА БОГА МОЖЕТЕ ДА СИ ИЗБЕРЕТЕ ХЛЯБ И МЛЯКО ОТ МАГАЗИНА, ДА СИ КУПИТЕ ОБУВКИ ИЛИ ДА СИ СМЕНИТЕ МАСЛОТО НА КОЛАТА, А НЕ НЯМАТЕ ЗНАНИЯ И СМЕЛОСТ, ДА ГЛАСУВАТЕ ЗА ЕДИН ИЛИ ДРУГ КАНДИДАТ. АМИ ПРОЧЕТЕТЕ НЕЩО ЗА КАНДИДАТИТЕ И ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТОЗИ, КОЙТО ВИ ХАРЕСВА. НЯМА ДА СБЪРКАТЕ. НАРОДЪТ НИКОГА НЕ БЪРКА, ОСВЕН АКО КОМУНИСТИ ИЛИ ФАШИСТИ НЕ ГО НАКАРАТ НАСИЛА ДА ИЗБИРА. АМА ТО ЗОРЛЕМ НЕ СТАВАТ РАБОТИТЕ.



Сега как разсъждават нашите сънародници, които избягаха да работят на запад? Кзват, "Абе и тук от нас нищо не зависи, ама поне дават повече пари". Страшна логика, наистина.
Категория: Политика
Прочетен: 136 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195430
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Август, 2018  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031