Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195560 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 18.09.2012 г.
Няма политик, който да вземе властта на монополите, военните и тайните служби. Когато става дума за мултимилиарден бизнес, нищо няма да спре тези хора да отстранят и "най-демократично" избраният президент.

Решението е, да се намери смелчага, койта да даде право на народа да избира и да взема важните решения. Така монополите, тайните служби и военните няма как да избият целия народ, за да си осигурят своето съществуване. Все пак някой трябва да им изкарва разходите.

Следва текст.
Категория: Политика
Прочетен: 734 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 24.09.2012 18:53
Много писания има изписани за свободната търговия. Можем да дадем хиляди примери, че такова нещо няма по света. НЯМА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ.

Нека си представим следния случай. Телефонът на Епъл - 5-тица се "продава" в САЩ за 199 долара. Постоянно излизат такива съобщения. После обаче се установява, че можеш да си го купиш единствено от телефонните оператори и от специализирани магазини. НА ТОВА СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ ЛИ МУ ВИКАТЕ?

Свободна търговия означава следното: Вие имате 1000 долара и искате да ги вложите в епълски телефони. Влизате в сайта на фирмата и се уведомявате откъде можете да си купите телефоните. Дали от китайските заводи или от някаква търговска база по света. Цените да са дадени в сайта, като за съответните бройки има различни цени. Примерно - за 2 бройки - по 500 долара за всеки. За 3 бройки - по 490 долара за всеки. И така, докато стигнат до 1 000 000 бройки или повече - по 199 долара за всеки. За всяка държава, да има една или няколко фирми, която да има договор с Епъл, за да се обслужват телефоните гаранционно.

На това му викам свободна търговия. Производителят да ти определя цената на телефона, в зависимост от това колко бройки купуваш, а не телекомуникационните посредници.

Друго - предлагането на телефони срещу определено минимално заплащане и задължението да сключеш договор с клиент от страна на телекомите е нарушение на правото на свободен избор. Нека телефоните да си се продават като телефони, а услугите на телекома да си се продават като услуги. Защо с един продукт се поставят условия за пробутването на друг продукт.

Когато казвам, че сегашният ни социално обществен строй прилича на социализма, си спомням в случая един пример, който прилича на гореспоменатия. Тогава в пунктовете за събиране на вторични суровини предлагаха книги в замяна. Покрай някое търсено заглавие, държавата беше създала наредба и пробутваше и такива книги, които никой няма да купи, ако са на свободния пазар.

Не са се променили много нещата оттогава.


Другият пример е със субсидирането на памука на американските фермери от правителството. Следствие на това, цената на памука на международните пазари се влияе от американската цена. А всички знаят, че там памукът се бере и обработва автоматизирано, за разлика от този процес в Африка, примерно. От една страна е механизиран и от друга страна - субсидиран. А от десетилетия американците се опитват да ни пробутват идеите за либералната търговия. Какво либерално има в това една държава като Буркина Фасо, която 99% от населението по света не знае къде се намира на картата, да моли правителството на САЩ да спре субсидиите, защото фермерите в тази изстрадала африканска държава заработват по 1 евро на ден. Толкова е свободна търговията, че тези, които получават по 1 евро на ден да се молят на американците да спазват правилата за честна производствена и търговска практика, която може да доведе дотам, че приходите на бедните, които се занимават с този бизнес да се увеличи със 100% и да стане "огромните" 2 долара на ден.


И КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ ПОЛУЧАВА? СЛЕДСТВИЕ НА "СВОБОДНАТА" ТЪРГОВИЯ, МИЛИОНИ ХОРА В БЕДНИТЕ СТРАНИ ОСТАВАТ БЕЗ ПРЕПИТАНИЯ И НА ТЯХ НЕ ИМ ОСТАВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ИЛИ ДА УМРАТ ОТ ГЛАД, ИЗТОЩЕНИЯ И БОЛЕСТИ ИЛИ ПРОСТО ДА ПРЕСКОЧАТ ВСЯКА ЕДНА СТЕНА И ДА УВИСНАТ НА ВРАТА НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ. И ЗАТОВА СА ВИНОВНИ ИМЕННО АРХИТЕКТИТЕ НА "СВОБОДНАТА" ТЪРГОВИЯ. КАКВО ОЧАКВАТЕ ОТ ЯМАЙЦИ, АФРИКАНЦИ, АЗИАТЦИ И ДРУГИ, ОСВЕН ДА СИ КУПЯТ ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ ИЛИ ЗА САЩ ИЛИ ЗА ЕВРОПА?

НЕ СМЕ СЕ РАЗБРАЛИ, СВОБОДНАТА ТЪРГОВИЯ ДА СЕ АСОЦИИРА С ТОВА, ДА НИ ПРОБУТВАТ НАТЪПКАНО С ХОРМОНИ МЕСО, ГЕННО МОДИФИЦИРАНИ СОЯ, ЦАРЕВИЦА, ЧЕ И МАГДАНОЗ И ПРИ ТОВА СУБСИДИРАНИ. АКО ИДЕЯТА ЗА СВОБОДНАТА ТЪРГОВИЯ Е ДА НИ ОТРОВЯТ С ЛОШИТЕ СИ ПРАКТИКИ И НАВИЦИ, С ХОРМОНИЗИРАНОТО МЕСО И МОДИФИЦИРАНИТЕ РАСТЕНИЯ - АМИ АЗ ЛИЧНО ИМАМ ПРОТИВ ТАКЪВ ВИД СВОБОДНА ТЪРГОВИЯ. БИ ТРЯБВАЛО ПРИНЦИПИТЕ НА СВОБОДНАТА ТЪРГОВИЯ ДА НИ ОСИГУРЯВАТ ПЪРВО ЧИСТА ХРАНА И ВОДА, А ЕДВА СЛЕД ТОВА СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА СТОКИ И УСЛУГИ. АКО НИ ПРОДАВАТ ЗАМЪРСЕНА ХРАНА, ТОВА НЕ Е СВОБОДНА, А ПОРОБЕНА ТЪРГОВИЯ.


СЛЕДВАТ И ДРУГИ ПРИМЕРИ.
Категория: Политика
Прочетен: 814 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 16.12.2012 22:54
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195560
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Септември, 2012  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930