Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3195729 Постинги: 6870 Коментари: 4296
Постинги в блога от 06.09.2014 г.
Тези дни мисли напират...


Преди 15 години как ми се искаше да има промени и в България и в Русия и по света. В България бяхме затънали до уши по времето на Виденов. Точно си помислихме през 1995г., че левът нещо започва да се стабилизира и повярвахме, че е добре да си държим спестяванията в левове и всичко отиде по дяволите. Така че във вътрешен план нищо добро не ни чакаше. След това дойде крадецът Костов, който яко консумираше властта за себеподобните си.

В Русия пък на власт беше пияницата Елцин. Сърби, хървати, бошняци и албанци се избиваха като за световно. Американците започнаха бомбардировките над Косово и Белград. Беше интересно наистина, след като ракета удари къща в Горна Баня. Добре, че не гръмна, та се разминахме само с пробит покрив.

Когато ставаше промяната на властта в Русия, на всички беше ясно, че Елцин се е договорил и е поставил условия на наследника си да не пипа обкръжението му, което яко крадеше по негово време. Идвайки на власт, Путин започна да показва мускули на света. Но уви, стана трагедията с Курск по време на учения на войската в северните морета. Тогава гледах телевизията и ми се искаше, ако можех да фрасна тази студена физиономия в носа, защото виждах как пожертва моряците в подводницата. Тогава Путин разкара от властта всички висши офицери, които не одобряваха пуснатата от него лъжа, че проблемът е в самата подводница. Въпреки очевидните факти, които показваха, че торпедо е ударило Курск, истината беше натирена в миша дупка.

Путин се беше договорил с Буш. И всички ние трябваше да изтърпим тази лъжа, която Путин изрече. След това гледах интервюто, което даде за Лари Кинг. С каква ехидна усмивка тогава, на въпроса на Лари Кинг какво стана с Курск, каза: Она утанула, и се усмихваше така, както може да го прави само едно ченге.


Така сме се оставили всички народи по света, че да ни управляват лидери и да нямаме никакъв контрол над техните действия. Такива като Берлускони, Саркози, Тони Блеър, Джордж Уокър Буш, Путин - всички тези хора правят това, което или те самите искат или това, което искат техените покровители. Лошото е, че ние го духаме.

Сега какво направи Путин в Източна Украйна? Изпраща там войници от руската армия и лъже света, че Русия не се е намесвала в конфликта. От другата страна на барикадата също лъжат като за световно - какви ли не наемници воюват на украйнска страна - от платени американски наемници, до католически отрепки, благословени от свещеници. От страната на руснаците пък воюват испанци, французи, беларуси, чеченци, абхазци, че и хора от Сибир и Далечния Изток.

Когато го питат Путин дали се намесва в конфликта на Изток, той отговаря по същия начин, както преди 14 години отговаряше на Лари Кинг, когато последният го питаше за подводницата Курск. Такова лицемерие. И вместо да изпрати елитни, подготвени войници, които наистина щяха да накарат украинската армия бързо да изгасне както се казва "като напикан фас", той изпраща пушечно месо - хора, които са постъпили в руската армия, защото там дават едни 5000 рубли месечно и защото не могат да си намерят друга работа. Тези хора не са нужни на Путин. Тях той може да жертва. Хем няма да му правят проблеми в Русия, хем и нали някой трябва да умре в Украйна, че да има жертви, които да оправдаят войната там.

Яно е, че не можем да контролираме политиците си. Колкото можахме да контролираме как Кадафи финансираше кампаниите на Саркози и на Берлускони, когато бяха на власт. Колкото можахме да контролираме Буш и Блеър, които явно ни лъжеха в очите, че Саддам има оръжие за масово поражение. Колкото можахме да контролираме събитията, когато на Саддам му сложиха примката, а западните разузнавателни служби и военните помогнаха Кадафи да бъде премахнат физически. Направиха така, както постъпиха с Бин Ладен. ВМЕСТО ДА СИ РАЗМЪРДАТ ПИЛЕШКИТЕ МОЗЪЦИ И ДА РАЗБЕРАТ, ЧЕ СВЕТОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ ГИ СЪЗДАВАТ ИМЕННО ЛИДЕРИТЕ НА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ И БОГАТИ СТРАНИ, ТЕ ВИНАГИ ТЪРСЯТ НАСИЛСТВЕНО РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМИТЕ. ИСКАТ ДА ВЛАСТВАТ, ЕГОТО ИМ ДА СЕ ГЪДЕЛИЧКА, А И БИЗНЕСЪТ С ОРЪЖИЯТА И ФИНАНСИРАНЕТО НА ТАЙНИТЕ СЛУЖБИ ДА ВЪРВИ. КОЙ ТИ МИСЛИ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ, ДЕМОКРАЦИЯ, ЗАЩИТА НА ЧОВЕШКИ ПРАВА И РЕД ПОДОБНИ "ГЛУПОСТИ".

Всеки един лидер иска да бъде начесано егото му. Всеки иска признание, няма значение откъде идва това признание. НО ТЪЙ КАТО НИТО ЕДИН ОТ ТЕЗИ СВЕТОВНИ ЛИДЕРИ НЕ Е ЗАВИСИМ ПРЯКО ОТ НАШИТЕ РЕШЕНИЯ, ОСВЕН В МОМЕНТА НА ПОЛУЧАВАНЕ НА ДОВЕРИЕ ПО ВРЕМЕ НА ИЗБОРИ, ПРЕЗ ОСТАНАЛОТО ВРЕМЕ ТЕ СИ ПРАВЯТ КАКВОТО ИМ СКИМНЕ И КАКТО ИМ СКИМНЕ. ТЕ ЛАВИРАТ МЕЖДУ РАЗЛИЧНИТЕ ЛОБИТА В ДЪРЖАВАТА, РАЗПРЕДЕЛЯТ И ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ РЕСУРСИ СЪОБРАЗНО СВОИТЕ СИ РАЗБИРАНИЯ И В НИТО ЕДИН МОМЕНТ НЕ СА ЗАВИСИМИ ОТ НАС ПРИ ВЗЕМАНЕТО НА РЕШЕНИЯТА, ОТ КОИТО МОЖЕ ДА ЗАВИСИ БЪДЕЩЕТО НИ. САМО СИ ПРЕДСТАВЕТЕ. ВЪРХОВНАТА ДУМА ДАВА ПРАВО НА ПУТИН ДА ИЗПОЛЗВА СИЛА, КОГАТО ПРЕЦЕНИ, ЧЕ ТОВА Е НАЛОЖИТЕЛНО. КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОВА? НЕ БИ ЛИ СЛЕДВАЛО РЕШЕНИЕТО ЗА ЗАПОЧВАНЕ НА ВОЙНА ДА Е РЕШЕНИЕ, КОЕТО НАРОДЪТ ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕ?


ГЛЕДАХ ИЗКАЗВАНИЯ НА ПУТИН ВЪВ ВРЪЗКА С ПРИСТИГАНЕТО НА ЕДУАРД СНОУДЪН В МОСКВА. ТОЙ НАРИЧАШЕ АМЕРИКАНСКИТЕ СЛУЖБИ - ПАРТНЬОРИ. ГОВОРЕШЕ:"НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ". ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ. ЯСНО Е КАТО БЯЛ ДЕН. ТЕ СА СИ ПАРТНЬОРИ НА НАШ ГРЪБ. ТОГАВА ПУТИН КАЗА ДОСЛОВНО: НЕ ЗНАМ КАК ТОЗИ ЧОВЕК ЩЕ ПРОДЪЛЖАВА ДА ЖИВЕЕ С ТОЗИ ТОВАР. ТОЙ НА ПРАКТИКА УПРЕКВА СНОУДЪН, ЧЕ СИ Е НАВЛЯКЪЛ ТАКИВА ПРОБЛЕМИ И СЪЖАЛЯВАШЕ, ЧЕ НЯМА ПРАВНО ОСНОВАНИЕ ДА ПРЕДАДЕ СНОУДЪН НА АМЕРИКАНЦИТЕ, ЗАЩОТО НЯМА ПОДПИСАНА СПОГОДБА ЗА РАЗМЯНА НА ХОРА, ПОДВЕДЕНИ ПОД ОТГОВОРНОСТ В ЕДНА СТРАНА, ДА БЪДАТ ПРЕДОСТАВЕНИ НА ДРУГА СТРАНА. НАПРАВО СИ ГО КАЗА: НИЕ НА НЯКЪЛКО ПЪТИ ПРЕДЛАГАХМЕ НА АМЕРИКАНСКАТА СТРАНА ДА ПОДПИШЕМ ТАКОВА СПОРАЗУМЕНИЕ, НО ТЕ ОТКАЗВАХА. ДОРИ ИСКАХМЕ ДА НИ ПРЕДАДАТ ТЕЗИ, КОИТО ВПОСЛЕДСТВИЕ ВЗРИВИХА БОСТЪНСКИЯ МАРАТОН, НО ТЕ ПАК НИ ОТКАЗАХА. КАК ДА ИМ ДАДЕМ СЕГА СНОУДЪН? НА ОСНОВАНИЕ НА КАКЪВ ЮРИДИЧЕСКИ ДОКУМЕНТ ДА ГО НАПРАВИМ? И НАЙ-НАКРАЯ СИ ГО КАЗА: НАШИТЕ АМЕРИКАНСКИ ПАРТНЬОРИ ПОСТЪПИХА НЕПРОФЕСИОНАЛНО. КОГАТО СНОУДЪН КАЦНА В МОСКВА, ТЕ НАПРАВИХА ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ОБАДЯТ НА ДЕСЕТКИ СТРАНИ, ЗА ДА НАКАРАТ ПРАВИТЕЛСТВАТА ТАМ ДА ОТКАЖАТ УБЕЖИЩЕ НА СНОУДЪН. ЗАЩО КАЗВА НЕ ИЗЧАКАХА И ЗАЩО ВДИГАХА ТОЛКОВА МНОГО ШУМ, А НЕ СИ ПРИБРАХА СНОУДЪН ОТ ПЪРВОТО ЛЕТИЩЕ, СЛЕД КАТО САМОЛЕТЪТ ИЗЛЕТИ ОТ МОСКВА. СЕГА КЪДЕ ДА ОТИДЕ СНОУДЪН, СЛЕД КАТО НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ГО ПРИЕМЕ И ПО ПРИНУДА ОСТАВА В МОСКВА. ОТ ЕДНА СТРАНА РУСИЯ НЯМА ДОГОВОР ЗА ОБМЯНА НА ХОРА, ГРУБО КАЗАНО, ЗАЩОТО АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ИСКАТ ДА ПОДПИШАТ ТАКЪВ ДОГОВОР, А ОТ ДРУГА, АМЕРИКАНСКИТЕ НИ КОЛЕГИ ПОСТЪПИХА НЕПРОФЕСИОНАЛНО, ЗАЩОТО ВМЕСТО ДА ЗАДЪРЖАН СНОУДЪН НА УДОБНО ЗА ТЯХ МЯСТО, ТЕ ВДИГНАХА ШУМ ДО НЕБЕСАТА И ОТНЕХА ВЪЗМОЖНОСТТА НА СНОУДЪН ДА ИЗЛЕТИ ОТ МОСКВА. И СЕГА КАКВО, НАТРЕСОХА НИ ГО НА НАС. ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ КАКВА ИСКРЕНА НАГЛОСТ, КОЯТО ОСТАНА БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ.

А КОГАТО СНОУДЪН ПРЕДАЛ СЪОБЩЕНИЕ ЗА ПУТИН, ЧЕ БИЛ БОРЕЦ ЗА ЧОВЕШКИ ПРАВА И ПРЕДЛАГАЛ НА ПУТИН ЗАЕДНО ДА СЕ БОРЯТ ЗА ТАЗИ КАУЗА, ПУТИН ДИРЕКТНО ГО КАЗВА ПРЕД СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВА ИНФОРМАЦИЯ - ЗА КАКВО ГОВОРИ ТОЗИ? НА НАС ТОВА НЕ НИ Е НУЖНО. КАЗА, ЧЕ ТОЙ ЩЕ ГЛЕДА ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСНАЦИТЕ И НЯМА ДА СЕ ЗАНИМАВА С НИКАКВИ ЧОВЕШКИ ПРАВА. НЕВЕРОЯТНО, НО ТОВА Е ИСТИНАТА.


ПРАВЕТЕ СИ ИЗВОДИТЕ. ТАЗИ СТАТИЯ НЯМА ЗА ЦЕЛ ДА ОПЛЮЕ СВЕТОВНИТЕ ЛИДЕРИ. ИМА ЗА ЦЕЛ НА НИ ПОЯСНИ, ЧЕ НИЕ, ИЗБИРАТЕЛИТЕ ПО СВЕТА, НЕ КОНТРОЛИРАМЕ ЛИДЕРИТЕ СИ. ТОВА ДАВА ОСНОВАНИЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ ДА ПРАВЯТ "ОШ БЕШ" КАКТО СЕ КАЗВА НА ТУРСКИ, ПОМЕЖДУ СИ, А НИЕ, ИЗБИРАТЕЛИТЕ - МАЙ ПАК НИЕ ЩЕ ГО ДУХАМЕ.
Категория: Политика
Прочетен: 472 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 07.09.2014 15:06
Преди две седмици бях в Сатовча. Едно село в горната част на язовир Доспат, в Родопите.

Като погледнеш наоколо - божествена природа. Дъхът ти спира от тази природна хубост.

Като наближиш селото всичко се променя. ПРИРОДНАТА  ХУБОСТ ОТСТЪПВА НА ЧОВЕШКАТА ЛИПСА НА ЕСТЕТИКА.

Едни големи и грозни в същото време къщи. Като прогимназии. Къде излепени отвън, къде не... Ама грозни ви казвам. По 4 етажа и по 150 квадрата в основата си. Социализъм и това е. Важното е да има, ама какво, няма значение.


Спомних си годините на опашките. Нареждаш се на опашка и питаш: За какво се чака тук и ти отговарят - Откъде да знаем, ама след като има опашка, взе за нещо дефицитно е. Чакаме и толкова.

Та тогава хората са намерили по някакъв начин тухли, арматура и цимент и са струпали цялата тази грозотия на брега на този прекрасен язовир.


Както казваше един мой много добър познат - Хубава е България, ама докато стигнеш до хубостите й преминаваш през толкова грозни гледки, сътворени от човека, че после не можеш да се нарадваш на хубостите на природата.
Категория: Политика
Прочетен: 468 Коментари: 2 Гласове: 1
  1. Най-показателен пример е енергетиката. Държавата е всичко в този бизнес. Тя определя кой да има и кой да няма. Тя определя цените по такъв начин, че накрая не се знае тази цена, която я има сега за тока доколко е несправедлива. Защто всички знаят, че определянето на цени от държавата е провалена кауза от позицията на дългосрочните икономически последици. Римската империя може би и сега щеше да съществува, ако чиновниците на императора не го бяха подкукуросали да започне да определя цената на житото. Защо има евтино зърно на пазара? Защото производството и търговията със зърно не е монополизирано от държавата;
  2. Защо банковите кредити са скъпи в БГ? Защото пазарът е монополизиран от държавата. Докато в енергетиката държавата участва чрез БЕХ, който е на практика посредникът между производителите на енергията и електроразпределителните дружества, то в банковия сектор няма държавно участие, освен Банката за развитие. Но въпреки това, пазарът е монополизиран от държавата. Тук не става дума за нейните контролни функции, които трява да извършва чрез БНБ и на практика не ги извършва. Ставо дума затова, че банковият пазар не е свободен за конкуренция на пазара и всичко там е имитация на конкуренция и на пазар. Там всичко е политически определено и няма ясни критерии кой може и кой не може да е собственик на банка;
  3. Финансовият пазар - по същата логика - ако иска държавата ще ти даде лиценз, а ако иска - няма. Ако си близък с министъра на финансите, ще участваш в търговете с ДЦК, ако не си - няма;
  4. Застрахователният пазар - ако го нямаше задължителният елемент на някои застраховки, този пазар щеше да бъде много по-различен и обективен от сегашния. На практика държавата обезпечава съществуването на толкова много застрахователни институции, чрез системата на иператива. Затова казвам, че това също не е истински пазар, а измислен от държавата пазар за нашето ограбване. Нека само някой да провери колко пари застрахователите събират от застраховката ГО за автомобилите и колко пари изплащат за застрахователни събития, свързани с тази застраховка. Оправданието на застрахователите, че имали разходи, които да покриват не е съдържателно, защото ако приходите ти са непазарни, няма как да убеждаваш участниците в този измислен пазар, че разходите ти също са пазарни. Сигурен съм, че обработката на документите за застраховка ГО може да ни излезе десетки пъти по-евтино, ако се направи електронна ГО, като по този начин разходите по събирането на тази застраховка ще намалеят драстично. Държавата в настоящия момент създава изкуствена заетост в тази сфера, а според мен си е чиста сделка между държавата и мафията, като знам, кои са собственици на по-голямата част от застрахователните дружества;
  5. Държавните  и общинските поръчки. Преди време си мислех, че на всеки два лева вложени в обществени проекти единият се краде. Сега си мисля, че повече се краде, отколкото се влага в обществени поръчки. Как да стане това, ако държава и мафия не беше едно и също нещо? Пак давам за пример детската площадка в парка срещу УНСС, Студентски град София, която убий ме, няма да повярвам, че струва повече от 15 хиляди лева, а община София е платила 10 пъти повече;
  6. За връзките на държавни институци като НС, министерства, агенции и ведомства, държавни и общински фирми и всичко, което е на "държавна ясла" с мафията всеки в БГ е на ясно.
В заключение: Няма как да разпределяш 40% от БВП чрез държавата, да крадеш голяма част от дюржавния бюджет чрез целенасочени безстопанствени действия, целта на която е лично облагане на участващите в сделките държавни чиновници и политици, да създаваш ограничения и следствие на това корупционна среда, която убива пазара, няма как да създаваш със закон или без него монополи, които заедно с държавани институции пак целенасочено ограбват потребителите, няма как в тази антидемократична среда, в която решенията се вземат от един човек, над който обществото няма контрол, няма как в такава среда да не идентифицираш мафията като държава и държавата като мафия.
Категория: Политика
Прочетен: 500 Коментари: 2 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195729
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Септември, 2014  >>
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930