Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 2312781 Постинги: 5189 Коментари: 3604
Постинги в блога от 13.09.2021 г.
 https://www.expert.bg/macroview/economy/kristalina-georgieva-razkri-goljamata-si-nadejda-za-bylgarija-1642266.html


Кристалина дала примери с държави, които минавали за бедни, а сега били богати. Тези държави били Швеция и Финландия.


  1. Уважение към закона;
  2. Много добра система на образование;
  3. Добра инфраструктура, която двес включвала и дигиталната инфраструктура.
Всяка държава, която искала да стане богата, трябвало да има тези три условия.

Кристалина първо да каже, как така бедна Швеция, може да създаде такава армия, която да воюва едновременно с Руската империя, Полша, Дания, германските княжества, че и да стигне чак до Швейцария. Как така тази армия е побеждавала многократно по-големи армии, освен ако няма добра организация, логистика и въоръжение, като всички тези неща са продукт на шведската икономика, разбира се?
За каква бедност говори горката Кристалина, след като Алфред Нобел е търсил нефт в Каспийските полета. Може ли бедна държава да организира търсенето на природни богатства на  хиляди километри от границите си?
И нека да се върнем към така наречените "основания" за богатство - уважение към закона, много добра система на образование и добра инфраструктура.

КАК ДА СТАНЕ ТОВА?

Кристалина има отговора: 
  1. Трансформация на световната икономика;
  2. Икономиката трябвало да стане по-справедлива: Не можело някои бизнеси да печелят, а други да мизерстват. Ако Кристалина има предвид факта, че фармациите са мултимилиардни, а много малки бизнеси - кучета ги яли, да, съгласен съм, ама тя няма това предвид. Тя казва, че "Трябва да се изравни печалбата и загубата, да има справедлива трансформация. Не може да е за сметка на миньора, който си губи работата. Къде го чукат, къде се пука. Сега намери и миньорите в Индонезия. Но да се върнем на "справедливата" икономика. Очаквам Кристалина да направи така, че 30-те милиарда печалба на Пфайзер, да се разпределят "справедливо" спрямо онези, които затвориха бизнеса си заради тъпите правителства по света, които им ЗАБРАНИХА да работят;
  3. "За целта в света трябва да бъде въведена такава данъчна система, която да дава по-справедливо разпределение на приходите от данъци. Ако намерим пътя на по-справедливо разпределение на финансовия ресурс на планетата, ще има повече възможности. Това може да стане, ако страните имат воля да създадат такава обстановка за инвестиране"

Връщам се в преподавателските си години. Ако на изпит някой ми говори подобни глупости, ТАКАВА ДВОЙКА ЩЕ МУ ИЗВЪРТЯ, ЧЕ ЩЕ ИМА ДА Я ПОМНИ ЗА ЦЯЛ ЖИВОТ. ТОВА НЕ Е ИКОНОМИКА. ТОВА Е АНТИИКОНОМИКА.

ТАКА СЕ ПОЛУЧАВА, КАТО ДОПУСНЕШ КОМУНИСТ ДО ВЛАСТТА. В СЪВРЕМЕННОТО ОБЩЕСТВО, КОМУНИСТЪТ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛ В КОМУНО-КАПИТАЛИСТ- ПАЗАРНИК- ПОЛУПАЗАРНИК. НАКРАТКО - ИЗЧАДИЕ АДОВО.

Много пъти съм казвал и писал по темата. ПРОМЯНА МОЖЕ ДА ИМА САМО И ЕДИНСТВЕНО ПО ДВА ПЪТЯ:
  1. Чрез управление, което дава големи икономически свободи, върховенство на закона, защита на частната и личната собствености, подобно на примера на Сингапур;
  2. Чрез политическа система, която да дава на Суверена права да контролира решенията на управляващите, като в Швейцария.
По света има много системи, които дават права на населението на национално и местно ниво, да осъществява контрол върху работата на управляващите, но те повече работят на местно ниво, отколкото на национално - системите за обсъждане и препоръчителни решения през последните години в някои муниципалитети на Бразилия, системата на избор на местни власти в САЩ, Испания и някои други държави, но нито една не е СИСТЕМА ЗА ИСТИНСКИ НАДЕЖДЕН КОНТРОЛ НА ДЕЙНОСТТА НА ВЛАСТТИТЕ. Нали си спомняте приказката за стомната с вода? Трябва да имаме система, която да минимизира рисковете от счупването. Ако тя се счупи, каква е файдата от наказанията след това?

Знаете за моето предложение, което освен тези две точки, предлага ПРЕВАНТИВЕН КОНТРОЛ ВЪРХУ ДЕЙНОСТТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ И ЕФЕКТИВЕН ПОСЛЕДВАЩ КОНТРОЛ.

Знаете решението: ПЕРМАНЕНТНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ.

Тогава народът няма да допусне комунисти, фашисти, популисти, бюрократи и плутократи да го управляват.
Категория: Политика
Прочетен: 21 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 15.09 17:32
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 2312781
Постинги: 5189
Коментари: 3604
Гласове: 2111
Архив
Календар
«  Септември, 2021  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930