Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3219786 Постинги: 6920 Коментари: 4321
Постинги в блога от 27.09.2022 г.
 Чувам какви ли не идиотски определения по отношение на инфлацията и поскъпването на определени продукти.


Дървата например, са поскъпнали между 70 и 120%. Започваш да си задаваш въпроси:
  1. "Отглеждането" на дърветата ли е станало по-скъпо?;
  2. Резачките ли са поскъпнали?;
  3. Бензинът за резачките ли е поскъпнал толкова много, че да повлече такова поскъпване на крайния продукт?;
  4. Трудът ли е поскъпнал толкова много?
Не, отговорът е: Сиренето е поскъпнало. Такъв шизофреничен отговор ни казва всичко. С това можеш да оправдаеш всякакво поскъпване. Добре, че не продаваха морска вода.


В една непазарна икономика, каквато на практика е България, всеки гледа да прецака другия и се възползва от ситуацията. Опитват хората. Където мине, мине. Където не мине, извинявай и толкова. Просто ситуацията е непазарна.


Дърва има и то колкото си искате и няма обективна причина, да поскъпнат със 100%. Просто няма, защото основният материал е на практика безплатен и винаги е бил безплатен. Плаща се за неговото отсичане, парчедосване и докарване до дома на потребителите.

Нито заплатите са станали два пъти по-високи, нито горивата.

Но нали виждате - цените на енергията отиде до небесата, както и печалбите на фирмите производители и търговци на енергия. Като че ли всички са се наговорили в един ЧУДОВИЩЕН КАРТЕЛ, ДА СПЕКУЛИРАТ С ЦЕНИТЕ И СЪС СТРАХОВЕТЕ НА ХОРАТА. ТО ОТ СТРАХА ЗАПОЧВА ВСИЧКО. ЦЕНАТА СЛЕДВА СТРАХА. А СТРАХ ИМА ТАМ, КЪДЕТО НЯМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА И КЪДЕТО ДЪРЖАВАТА, ПОЛИТИЦИТЕ И ЧИНОВНИЦИТЕ СА ЗАБЪРКАНИ.

НЕ Е РАБОТА НА ДЪРЖАВАТА ДА ОСИГУРЯВА ГАЗ ЗА ДОМАКИНСТВАТА И ЗА СТОПАНСТВОТО. НЕ Е РАБОТА НА ДЪРЖАВАТА ДА ОСИГУРЯВА ДЪРВА ЗА НАСЕЛЕНИЕТО. НО ГО ПРАВИ. НЕ Е РАБОТА НА ДЪРЖАВАТА ДА ПРОИЗВЕЖДА ТОК, НО ГО ПРАВИ. НЕ Е РАБОТА НА ДЪРЖАВАТА ДА ПРОИЗВЕЖДА СНАРЯДИ, НО ГО ПРАВИ.

ДЪРЖАВАТА ПРАВИ ВСИЧКО, КОЕТО НЕ Й Е РАБОТА, НО КАТО РЕЗУЛТАТ, НА НЕЯ НЕ Й ОСТАВА ВРЕМЕ ДА СВЪРШИ СВОЯТА РАБОТА - ДА ОСИГУРИ ЧЕСТНИ УСЛОВИЯ ЗА БИЗНЕСА И ДА НАКАЗВА  НАРУШИТЕЛИТЕ НА ПАЗАРА.

Категория: Политика
Прочетен: 62 Коментари: 0 Гласове: 1
Последна промяна: 30.09.2022 21:04
 https://bntnews.bg/news/otkriha-skulpturata-vodna-pasha-v-yuzhniya-park-snimki-1208686news.html

Овчарят прилича на главният герой от филма Аватар.

Сложи ли му някакви папури на главата и на гърба.

Баси и простотията. Овчар с 4 оФци. Тоз ще умре от глад. Никаква икономическа логика. Да бяха напълнили езерото с оФци, ама барем 30-40, че да заприлича на стадо.

Но най-важното е, никой не казва, цялата тази дивотия колко пари струва и кой плаща. Ама нали знаете обществените работи, оттам най-лесно се краде.

Гледам, на откриването е културтрегерът Георги Лозанов. Той завайлията, къде ли не се появява, че да не го забравим. Та въпросът ми е, самият Лозанов, КОЛКО ПАРИ ЩЕ ДАДЕ ЗА ТАЗ СКЛУПТУРА И КЪДЕ ЩЕ СИ Я ПОСТАВИ У ДОМА, ЧЕ ДА СИ Я ГЛЕДА. НАЛИ МНОГО МУ ХАРЕСВА. АЗ ЗА ТОВА НЕЩО И ЕДИН ЛЕВ НЕ ДАВАМ. ПЪРВО, СМЯТАМ Я ЗА АДСКИ ГРОЗНА. ВТОРО, ТОВА МОЖЕ ДА Е ТВОРЕНИЕ САМО НА БОЛЕН МОЗЪК И ТРЕТО, ПАК Я СМЯТАМ ЗА ГРОЗНА.

НО НЕКА ПАК ДА ПИТАМ? КОЛКО ПАРИ НИ ИЗЛЕЗЕ ТАЗИ ГРОЗОТИЯ И КОЙ ВЗЕ РЕШЕНИЕ, ДА СЕ ПЛЬОСНЕ ТОЧНО ТАМ? ДА БЕШЕ СИ СТОЯЛА В СЕЛО ОСИКОВИЦА, ПО-ХУБАВО ЩЕШЕ ДА Е.
Категория: Политика
Прочетен: 1230 Коментари: 0 Гласове: 2
 Това са парите за здраве от "прима виста", както се казва

Колко излязоха?
20 млрд. лева за година. Тук не включвам и парите, дадени от гражданите за допълнителни лечения при специалисти, невключени в системата на МЗ и НЗОК. Също става дума за милиарди.

Да не забравяме, че общо медицинските специалисти в България са 100000 души. В системата на болничното лечение и НЗОК, работят 37 000 души. Тоест, повечето не са включени в тази сметка.

Смело мога да кажа, че парите за здраве са около 25 милиарда лева.

При 120 милиарда лева БВП, делът на парите за здраве спрямо БВП е 21%.

Да не излезе накрая, че разходите за зравеопазване и болнолечение в България са едни от най-високите в света?


НО НИВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ Е НИВО НА ЗДРАВЕПОГАЗВАНЕ.

НА ТАЗИ КАЛПАВА СИСТЕМА, КОЛКОТО И ПАРИ ДА Й ДАДЕМ, ВСЕ ЩЕ СМЕ ПЪРВЕНЦИ ПО БОЛЕСТИ И СМЪРТ. 

ЗАЩОТО ПРОСТО Е КАЛПАВА. ТЯ Е КАТО СЮНГЕР ЗА ПАРИ. САМО ЗА ТОВА МИСЛЯТ. ЗА ПАРИ. НЯМАТ НАСИЩАНЕ. И ВЕЧНО СА НЕДОВОЛНИ.

ИМА ЛЕКАРИ, КОИТО НЕ РАЗВАЛЯТ 1000 ЛЕВА НА ДЕН. И ПАК СА НЕДОВОЛНИ. ШЕФЪТ НА ЕДНА СКАПАНА БОЛНИЦА, НА КОЙТО ЗАПЛАТАТА Я ПРАЩАМЕ НИЕ, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, ПОЛУЧАВА ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ ПРЕМИЕРА НА БЪЛГАРИЯ. И ПАК Е НЕДОВОЛЕН.


АЛЧЕН ЧОВЕК НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШНО НЕЩО, КОЛКОТО АЛЧЕН ДОКТОР.



Категория: Политика
Прочетен: 109 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 27.09.2022 18:19
 Питал съм се, защо руснаците не направят референдум, без помощта на войската?


За разлика, например, от Крим, Донбас имаше проруски правителства. За Крим всичко е ясно. Тъй като украинците не изпратиха в Крим танкове и артилерия и нямаше явна съпротива, както в Донбас, Путин изпрати войската на полуострова и го завладя за един ден, както се казва.

В Донбас обаче започна война. Украинците си повярваха, че това е "тяхно" население и "техни" територии и изпратиха войската, за да се справи с "терористите". Всички знаем, че сепаратистите бяха подкрепяни от Москва. Но също така знаем, че БЕЗ ДА ИМА СЕПАРАТИСТИ, НИКАКВА ПОДКРЕПА НА МОСКВА НЯМАШЕ ДА МИНЕ. Имаше съпротива и оттам имаше и подкрепа от Русия в жива сила, инструктури и оръжие.

Все пак, Донецк и Луганск се самопровъзгласиха за републики. Но не на референдум, разбира се.

И сега въпросът - след като сепаратистите имаха контрол върху определени територии, защо не направиха референдум, ама истински, на който да бъдат зададени три въпроса:
  1. Искате ли Донбас да остане в Украйна;
  2. Искате ли Данбас да бъде независим;
  3. Искате ли Донбас да премине в състава на Руската федерация.

Защо са така подредени въпросите? Защото тръгваме от някаква статукво. Статуквото е, че юридически Донбас е част от Украйна. Следващият въпрос е за независимостта и едва следващият е, дали да бъде част от Русия.


Не е като сега - въпросът е направо, дали жителите на Донбас искат да са в Русия. Какво очаквате като отговор, под дулото на автомата и подписи, събирани от войници по къщите.

Ситуацията с демокрацията ми напомня много датата 9-ти септември 1944г. Съветския съюз обявява война на България и влиза с танковете в страната, а комунистите се изхитряват и заедно с продажно българско офицерство вземат властта. Следват народен съд, десетки хиляди убити без съд и присъда и след това единодушно се отменя монархията и се налага "народна влост". Докъде я докара тази народна власт, всички знаем. Народът "избира" социалистическа конституция.
Та толкова за демокрацията по руски.


Ще ги призная руснаците за демократи, ако дадат възможност регионите в Русия да си кажат мнението, искат ли да са във федерацията или искат да са независими. Нали си спомняте войните в Чечня. Бяха две и руснаците смляха Грозни с артилерията и танковете си. Напълно демократично, "подкрепяно" от народа на руската федерация. Напълно "осъзнато" и с чувство за "отговорност".


Рано е за демокрация в Русия. Страната първо трябваше да се интегрира в Европа и след това да се мисли за демокрация. НЯМА И НЕ МОЖЕ ДА ИМА ДЕМОКРАЦИЯ, В КОЯТО ХОРАТА ГАЗЯТ КАЛ, ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ЖИВЕЯТ В МИЗЕРИЯ, А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ЗЛАТНИЯТ ЕЛИТ, КОЙТО Е ОКОЛО МИЛИОН, ДА ОБИРА КАЙМАКА НА ВСИЧКО, КОЕТО ПРОИЗВЕЖДА И ТЪРГУВА СТРАНАТА. НАПЪЛНО "ДЕМОКРАТИЧНО" НАЛИ? СЪЩО КАТО РУСКИ РЕФЕРЕНДУМ.

И на финал, що е то руски референдум?


Това е напълно "справедливо" военизирано изявление на несъществуваща политическа воля, от смачкано от война и насилие население.

КОГАТО НАРОДОВЛАСТИЕТО НЕ Е ЕЖЕДНЕВИЕ, ТОВА Е НАРОДОМАНИПУЛАЦИЯ, СЪЩОТО КАТО НАРОДНИЯ СЪД, ГЛАСУВАНЕТО НА КОНСТИТУЦИЯТА - ВСИЧКО Е НАГЛАСЕНО И ЕДИН И СЪЩИ НАРОД ДНЕС ЩЕ ПОСРЕЩНЕ ГЕРМАНЦИТЕ, А УТРЕ - РУСНАЦИТЕ. ПРОСТО ЗАЩОТО НЕ МУ СЕ НАЛАГА ДА БЪДЕ ДЕМОКРАТИЧНО НАСЕЛЕНИЕ ВСЕКИ ДЕН.
Категория: Политика
Прочетен: 2327 Коментари: 2 Гласове: 1
Последна промяна: 05.10.2022 20:05
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3219786
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Септември, 2022  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930