Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kolevdobri Категория: Политика
Прочетен: 3235811 Постинги: 6936 Коментари: 4324
Постинги в блога от 07.09.2022 г.
 Турция стана водеща страна в транзитните потоци на газ. Руски и азерски. Очертаващите се находища в източното Средиземноморие, още повече ще засили ролята на Турция в световния енергиен пазар.

Руснаците строят атомна централа в Турция за 25 милиарда лева. Ердоган е хитър - там Турция не влага пари, а дава мястото за централата. Целият финансов риск се носи от Росатом. Представяте ли се какво се получава, след като тази централа заработи?


Турция има най-големият ветропарк за енергия в целия регион. Държавата има дългосрочен договор за покупка на енергията от тази централа, като плаща на собствениците по 3 цента за киловат. Знаете ли каква е тази цена? Стотици пъти по-ниска от сегашната. Това също е благодарение на Ердоган.


Семейството на Ердоган произвежда Байрактари -ри, дроновете, които спряха руската колона на пътя към Киев. Самият Ердоган, чрез зет си, произвежда тези дронове и ги продава на украинците, за да гърмят по руските танкове и позиции.

Ердоган не признава анексията на Крим. Това може да не се хареса на Путин, но какво от това. Руснаците имат нужда от Турция, няма да се карат за едни дронове, я. Когато отсреща е мултимилиарден бизнес, какво значение има дали турски дронове са запалили 100 руски танка. Загубите са за 20 милиона долара. Оттатък става дума за бизнес от милиарди. Какво значение имат 20 милиона?

Турция държи Босфора. Направи най-голямото летище, което сега се пръска от работа, заради забраната за полети над Русия и Украйна.

Направиха най-големият въжен мост на света.

Сега копаят канал, за да разтоварят Босфора от морския трафик.

Турция върви напред. Искат да станат десетата държава по големина на БВП. И всички се съобразяват с нея. Дори и САЩ. Американците могат да скръцнат зъби на турците, да спрат да правят бизнес с руснаците. Ама засега нещо не им се отдава. Представяте ли си, Русия има няколко стратегически партньора сега - Китай, Индия, Бразилия и....Турция, въпреки, че турците не са в БРИКС. Турция държи сега последният безопасен път между Азия и Европа. И всички трябва да се съобрязавят с това.


Колко удобно, нали - ние не приемаме анексията на Крим от Русия, но си правим бизнес както преди, че даже и повече. Бизнесът си е бизнес. Същата работа е и с украинците - ето ви дронове, дайте си житото и бизнесът да върви.


И какво стана тя - Турция профитира от войната, а цяла Европа страда. Не знам кое е правилно и кое не. Но Турция умело играе играта - И ВЪЛКЪТ СИТ И АГНЕТО ЦЯЛО, ТА ДОРИ И ОВЧАРЯТ НЕ Е ПОСТРАДАЛ.
Категория: Политика
Прочетен: 88 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 07.09.2022 11:00
 Вижте колко объркан е светът. Само да ви кажа моите предпочитания във връзка със събитията в Украйна. Следя какво се случва там от почти 20 години.

Преди години бях за Юшченко, не защото той е цвете за мирисане, а защото беше нещо ново в украинската политика. Както и да е, нищо съществено не направи. Следях опитите на Янукович в началото на първото десетилетие, до момента в който стана президент. След това преврата през 2014г. Държах на протестиращите. Тогава обаче се питах и нещо друго - защо специалните сили Беркут се държат на площада като потърпевши? Онези ги млатят с колове, вериги, палят ги, а тези стоят като изтукани и нищо не предприемат. Вероятно такива са били инструкциите. Въпреки, че подкрепях протестиращите, не приемах смяната на властта да става насила, а самата власт да се държи като девица непорочна и нищо да не предприема срещу насилието. Така и не се разбра, кой стреля на площада по хора. Загинаха граждани.

След това Янукович избяга в Русия. Постепенно властта взе Порошенко. Източните провинции се разбунтуваха. Та нали Янукович беше техен фаворит. На президентските избори, Изтокът масово гласува за Янукович. Може и да е крадец, но е ЗАКОННО ИЗБРАН КРАДЕЦ, ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА УКРАЙНА. Беше свален насила. Естествено е да има несъгласни. Десетки хора изгоряха на покрива на сградата на профсъюзите в Одеса. Кой ги подпали? Крайнодесни елементи от украинска страна. Виновни няма. Олигарсите, такива като Коломойски и Ринат Ахметов вече имаха армии от по тридесетина хиляди въоръжени мъже. Коломойски е давал по 11 милиона евро всеки месец за издръжка на своята армия. Държава в държавата. Започна конфликтът между Изтока и Запада на Украйна. Гражданска война. Русия подпомагаше своите. Украинците изпратиха армията на Изток. Руснаците не им останаха длъжни. Стигна се до Дебалцево, където украинците попаднаха в обръч и цяла дивизия беше унищожена. Започна позиционна война. Украинците откровено бомбардираха изтока с артилерия. Сепаратистите нямаха толкова открити цели за атакуване. Все пак от едната страна е Донецк, а от другата нямаше нищо толкова за разрушаване. Спомнете си как украинците бомбардираха летището на Донецк и го разрушиха.

УКРАИНСКИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ, ДАЛИ ПОДКОКОРОСАНИ ОТ ПОЛИТИЦИ ОТ ЗАПАД ИЛИ ОТ ВЪТРЕШНИТЕ СИ НАЦИОНАЛИСТИ РЕШИХА ДА ИЗПОЛЗВАТ СИЛОВИ МЕТОДИ, ЧЕ ДА НАКАРАТ РУСНАЦИТЕ НА ИЗТОК ДА ГОВОРЯТ НА УКРАИНСКИ И ДА ПОПЪЛВАТ АДМИНИСТРАТИВНИ ДОКУМЕНТИ НА УКРАИНСКИ. ДА НЕ ГОВОРЯ ЗА ИМЕНАТА - ДИМИТЪР СТАНА ДМИТРО. ВЛАДИМИР СТАНА ВОЛОДИМИР. НЕЩО КАТО ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС, КОЙТО И НИЕ В БЪЛГАРИЯ ИМАХМЕ.


Имаше някакъв опит от страна на ЕС и американците за посредничество. Сключиха се така наречените Мински споразумения. Разбира се, нито източните провинции получиха някакъв специален статут, нито НИЩО. 

След това имаше избори. Държах на Зеленски, защото Порошенко винаги отиваше на конфронтация. Вместо да се споразумее със собствените си граждани, той отново избра военния път, като постоянно лобираше за превъоръжаване на военните и използване на Байрактари срещу бунтовниците.

Зеленски спечели. Но вместо да отиде на преговори и да реши проблема, той надяна каската и отиде на фронта. В същото време, държавата беше окончателно окупирана от олигарсите. Зеленски топна пръста в меда. След това загреба с лъжицата. ВМЕСТО ДА НАПАВИ РЕФОРМИ И ДА ОСВОБОДИ УКРАИНСКАТА ИКОНОМИКА ОТ КОРУПЦИЯТА И ЗАВИСИМОСТТА ОТ МАФИЯТА, ТОЙ Я ЗАСИЛИ. Имаше изключително силно оръжие в ръцете си - СААКАШВИЛИ, НО ТОЙ ПРОИГРА ТОВА ОРЪЖИЕ, НЕ ГО ИЗПОЛЗВА. ВЕРОЯТНО ЗАЩОТО МЕДЪТ МУ СЕ УСЛАДИ ПОВЕЧЕ ОТКОЛКОТО МОРАЛЪТ ПОЗВОЛЯВА. Появиха се съмнения, че е вече милиардер и е надминал по пари СВОЯТ ПОКРОВИТЕЛ - ОЛИГАРХЪТ КОЛОМОЙСКИ.

И НАПРЕЖЕНИЕТО РАСТЕШЕ СЪС ВСЕКИ ИЗМИНАЛ ДЕН. Провокациите и от двете страни не спираха. Говоренето с обвинения по основните телевизионни канали в Украйна и Русия допълнително нагнетяваха обстановката.

Тогава, Путин, подкокоросан от такива като Жириновски, мир на праха му, нареди руските войски съвсем открито да се намесят в конфликта. По слабите украински войски се опитаха да ограничават руското придвижване, използвайки цивилни обекти за прикритие. На онези пък не им пукаше и разрушаваха всичко наред. Турските байрактари спряха колоната от тежки танкове, която отиваше към Киев. Войната се закучи.

Дори и да имаше някакво морално право да защити своите, Путин прекали. Така и така се намесваше скрито в Донбас. Ако искаше да воюва открито с украинците, трябваше да се съсредоточи в Донбас. Той няма работа в Киев. Там не обичат руснаците и това трябва да го е разбрал, макар и по трудния начин. Но тук лакомията си каза думата. Не, ще наказваме Украйна, няма да се задоволим само с Донбас. Искаме и сухопътен достъп до Крим. Искаме Одеса и цялото черноморско крайбрежие. Искаме директна връзка със сепаратистите в Молдова и т.н. и т.н. Разполагайки с огромен брой пушечно месо, на което не му пука за живота и огромни енергийни ресуруси, той се реши на тази рискована крачка. Рейтингът му отиде до небивали висоти. 80% от руснаците подкрепят Путин. Цялата пропаганда, която от десетилетия набива канчето на руснаците, че външната заплаха е всичко в живота им, ги накара да пренебрегнат елементарни необходимости, заради достигането на имагинерната цел - сигурност на границите. Майки изпращат децата си на фронта и се гордеят, ако някое от тях загине. Луда работа. Какво ли не прави пропагандата, секретните служби, армията, полицията, росгвардията, частните армии и т.н. Повече от 20% от бюджета на Русия отива за това. В кръвта им е. Уж искат мир, а постоянно заплашват съседите си. Империя, какво да се прави. Характерът им е такъв.

Но пак да си кажа мнението. Украинците започнаха първи, но отговорът на руснаците не беше симетричен. Прекалиха. Това е положението.
Категория: Политика
Прочетен: 39 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3235811
Постинги: 6936
Коментари: 4324
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Септември, 2022  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930