1. И така, какво яде българинът основно? Хляб и тестени изделия, евтини млечни изделия със съмнителен произход и варива в големи количества. С изключение на млечните изделия, които не представляват повече от 10-15 % от калорийния прием на българина, основните калории идват от ВЪГЛЕХИДРАТНАТА ХРАНА. Всички ние си мислим, че можем да контролираме приема на въглехидратна храна. А ТОВА ИЗЛИЗА, ЧЕ Е НАЙ-ТРУДНАТА РАБОТА. КОГАТО СЕ ОПИТВАМЕ ДА ЖИВЕЕМ ПРЕДИМНО ОТ ВЪГЛЕХИДРАТНА ХРАНА, МНОГО ЧЕСТО ГУБИМ КОНТРОЛ НАД КОЛИЧЕСТВОТО НА ПРИЕМА, ЗАЩОТО ЧЕСТО ТАЗИ ХРАНА Е ОТ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ВЪГЛЕХИДРАТИ С ВИСОК ГЛИКЕМИЧЕН ИНДЕКС, КОИТО ПРЕДПОЛАГАТ ПОПАДАНЕТО В ОМАГЬОСАН КРЪГ. СТОМАХЪТ ТИ Е ПЪЛЕН, НО СЕ ЧУВСТВАШ НЕУДОВЛЕТВОРЕН. НОЩНОТО ХРАНЕНЕ Е ТИПИЧЕН ПРИМЕР ЗА ВЪГЛЕХИДРАТЕН ОРГАНИЗЪМ.
2. Като изключим всичко това, българинът „налита” и на всички тестени изделия, които са или подсладени или подсолени, така, че още повече се възбуждат и засилват рецепторите и се получава пристрастяване.
3. Какво може да се направи?
4. В течение на няколко години да се приемат съответните нормативни актове, да се принудят с икономически методи, производителите на въглехидратна храна да ограничат производството на рафинирани храни, за сметка на нерафинираните такива. Пример – въглехидратната храна – бял хляб и въглехидратната храна пълнозърнест хляб имат един и същ калориен носител – 400 калории на 100 грама, но и децата знаят, че белият хляб по-трудно се усвоява от организма от пълнозърнестия. Ако белият хляб се обложи с 30% ДДС, а пълнозърнестият с 10%, нито фискът ще пострада, нито печалбата на производителите. Само потребителите ще станат с една идея по-здрави. Господ ни е създал с храносмилателна система, преди производителите да измислят процеса на рафиниране на въглехидратите. Вероятно проблем ще имат Вата типовете, които Всевишният ги е създал със храносмилателна система тип „водопроводна тръба”. Те не усвояват добре храната и тя се „плъзга” почти необработена чак до изхода. Тези хора по-трудно усвояват нерафинираната храна от рафинираната. Като решение в този случай се предлага допълнителното топлинно обработване, което прави храната по-лесно усвояема за тях.