Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2009 22:05 - За земеделието
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 1891 Коментари: 4 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Здравейте на всички,
В последно време ме впечатли една интересна информация, която искам да споделя. Признавам, че не съм проверявал достоверността й в Интернет или на друго място.
Четох едно изследване на Института за пазарна икономика. Там дават интересен пример с Нова Зеландия.

Та, събудило се обществото от "социалните" идеи за преразпределение на чуждите пари /това е бюджетът/ и преминало към принципа на истинската конкуренция. Няма субсидии и толкова. Всеки да се спасява. Иначе признаваш, че едни трябва да работят заради други. Още повече да се подкрепя една дейност, която създава толкова малко брутен продукт на човек  и е толкова малко чувствителна към технологичния просперитет на обществото, си е чиста форма на разсипия на обществени средства.

Простичко казано, грешната държавна политика в последните 20 години ни направи зарзаватчии, хотелиери, масажисти, козметици, ресторантьори и магазинери на дребно. В същото време ирландците ни продават стока в една чанта, която струва колкото 4 тира с домати. Да за сървъри говоря. За такива, които все още Китай не може да произведе или поне с такова качество. Затова ирландските заплати са като британските, а българските са като босненските. Само преди 20 години ирланската земя е била синоним на лоши пътища, политическо напрежение и провинциален дух. Само че там се намериха хора, които обясниха на народа, че от картофи и уиски не се става богат и след това осъществиха такава икономическа политика, че не само изпревариха такива държави като Гърция, Португалия и Испания, но и настигнаха и Великобритания. Като в същото време продължиха да си произвеждат картофите и уискито. Дори се установи, че и пиенето на уиски и яденето на картофи се увеличи, защото тълпи от чужденци обсаждат от десетилетие Ирландия или да се учат на бизнес там, или да учат в университетите или да работят. Само забележете - южните народи все още разчитат предимно на селското стопанство, на хранителната си индустрия, на туризма и на услугите, свързани с него. И затова кютат, както викат македонците.

Та да се върнем на Нова Зеландия. Ако е вярно това, че там земеделието не се субсидира, как тогава Нова Зеландия е в челото на всички класации по производителност на труда в тази област? Това е обаче некоректен, подвеждащ въпрос - отговорът е именно в това, че няма субсидии и земеделието е част от обективно провеждащият се процес на преразпределение на капиталовите ресурси в различните сфери на икономиката.

И още нещо - като няма субсидии, няма и нужда от чиновници. Колко просто звучи. В това изследване се говори за това, че служителите в министерството били съкратени драстично и от  няколко хиляди, останали само 70 - вероятно само да следят и обобщават  статистическите данни за развитието на отрасъла.

Та ако земеделското министерство в Нова Зеландия може да работи по-ефективно с по-малко от 100 служители, защо и българското министерство да не може да работи с толкова служители? Освен ако политиците, независимо от това как ни лъжат, нямат предварително план, как да разпределят "едни пари".


Докато в модела на Нова Зеландия такъв въпрос е бил решен на политическо ниво в полза на обществените средства и конкуренцията.


Простички неща, не става дума за професионализъм. Да уволниш 2 хиляди чиновници в едно министерство, се иска СМЕЛОСТ, а не професионализъм.





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - .VASILISQNISGERMANIQ
19.08.2009 23:41
HAIDE MISTER BORISOV....NALI V PARVI KLAS SSE NAUCHIHTE DA CHETETE....DEISTVAITE...
цитирай
2. анонимен - Неприложимо!
20.08.2009 07:38
То и така никои неиска да се занимава със земеделие, а какво ли ще стане ако се спре субсидирането? Замислете се.
цитирай
3. tolstoist - Доколкото знам там е приложен проектът на Хенри Джордж
20.08.2009 21:37
Заплаща се само един данък,който включва стойността на ценността на земята-рентата.Цялата продукция е освободена от данъци.Заплащаш всяка година една и съща сума за това че притежаваш земя и тя има определена ценност и си произвеждаш и търгуваш без данъци.Проектът включва и облагането и на градската земя но се съмнявам дали е приложен и за града.
цитирай
4. raders - Има логика
20.08.2009 22:56
Има нещо, което не си отчел, но е много важно. Нова Зеландия е в южното полукълбо, което е много по-рядко населено. Тоест - пазарите са в северното полукълбо с много повече население. Или с други думи, когато тук е зима и земеделието е замряло, там е лято, произвежда се и онези хора има къде да си пласират продукцията. И не им трябват субсидии, защото стоката си държи цената. Все пак трябва да се яде нали?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3218444
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930