Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2009 22:47 - Футболен съюз
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 922 Коментари: 0 Гласове:
1



Тук ще се изкажа за нещо, за което не съм добре подготвен, затова предварително се извинявам, ако кажа някаква глупост.
Някой да е чувал за футболиста Мауриньо или футболиста Марчело Липи. или Фабио Капело или Веласкес? Вярно е, че Кройф беше добър треньор, също толкова добър, колкото и като футболист. Но му дадоха добър отбор. И това е вярно. Я да му дадат Левски и да видим какво ще стане. Да ама той пък едва ли ще го вземе и да му го харизат. Няма да се излага я!

Повечето от  добрите треньори не са световни или олимпийски шампиони. Така е и в тениса, гимнастиката, бокса, щангите и къде ли не.

Защо обаче в родният ни футбол няма поне една истинска треньорска звезда, от тези момчета, които ни направиха Щастливи през 1994г.? Всички са пълен провал, в това отношение. Може би треньорската професия не е достатъчна престижна и платена за тях, галениците на съдбата? Може би се иска и нещо друго, което те нямат.

Все пак ми е интересно, как един преводач може да бъде велик  футболен треньор! Човек който не е играл футбол. Сложи в джоба си толкова много футболисти, световни и какви ли не шампиони.

Какво означава това, че за да бъдеш добър треньор, не е задължително да си бил добър футболист? Не е задължително изобщо да си играл футбол.

Футболът не е ли като кметството? Кмет може да бъде и доктор и икономист и инженер. Защо трябва задължително футболисти да управляват футболния съюз? Явно този модел не работи в БГ. Същото важи и за леката атлетика. И за олимпизма в БГ.

Това е, защото в БГ няма реални критерии за оценка. Какъв по-голям критерий от това, че в Белград ни "тепаа", да не кажа утрепаха, в Кипър ни биха още по-унизително. Не ставаме дори и за спаринг. Футболисти ли нямаме, треньорите ли са скапани, футболният съюз ли не е футболен съюз?
Едно е само ясно, докато футболисти правят футболната политика и лекоатлети правят лекоатлетическата политика, няма да има нито футбол нито лека атлетика. Това поне показва статистиката. Откакто Боби е шеф на футбола нещо голямо да е станало, поне наполовина на това, което беше той като футболист? Ако Стефка беше направила в организационно отношение поне 30 % от това, което направи по стадионите... Не знам как се вписва в това описание Платини. Може би е изключение.

Мисля си, че да ТЪРЧИШ  и да РИТАШ,  е едно, а да УПРАВЛЯВАШ , тези, които ТЪРЧАТ И РИТАТ, е съвсем друго. Както търченето и ритането не се отдава на всеки, така и управлението не се отдава на всеки. Въпросът е да гледаме резултатите и ако те не са добри, да търсим други, които да управляват. Също и да имаме смелостта да ги предлагаме, подкрепяме и сваляме, ако не си свършат работата. И да го правим бързо, без да чакаме години да минат, докато ни писне от липсата на промяна.  Иначе  допускаме спортните централи да се превърнат в нещо като  мафия,  която после се страхуваме да премахнем. И не става дума само за спорта. Важи и за цялата държава.

Послеслов: Да, ама като отборите сменят толкова често треньорите си, това подобрява ли техните резултати? Объркана работа. Нямам отговор. Само знам, че не ставаме нито за техническа нация нито за футболна. Чудя се само защо толкова време отделяме на тези, които не ни доставят никакво удоволствие през последните години? Да не сме зомбирани?


Тагове:   съюз,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3215957
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930