Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2010 19:16 - Бюджетният морал или моралният бюджет.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 899 Коментари: 1 Гласове:
2



1.       Бюджетните приходи са 17 000 000 000 лева. От тях 4 500 000 000 са от акцизи или ј от бюджетните приходи са предимно от акциза върху тютюневите изделия и акциза върху алкохола. Като се вземе предвид, че тези стоки се облагат и с ДДС, картината става още по-интересна. Със сигурност можем да твърдим, че те осигуряват приблизително 30 % от бюджетните приходи.

2.       Нашата държава е нещо като майка Тереза. На нея изобщо не й е пукало, че парите, които й дарява Жан Клод Дювалие – диктаторът на Хаити, са кървави пари. Той вероятно е искал да изкупи част от своите грехове, за мародерствата, които е извършил над собствения си народ, но вместо да помогне на него, е помагал на практика на прокажените в Индия. Шантава работа.

3.       Държавната власт ни струва приблизително 5 000 000 000 лева. Сумите са занижени, защото това е нето „финансиране”. Държавните институции ни товарят със стотици милиони левове такси и глоби, които за целите на регистъра на бюджета се приспадат от общите разходи на администрацията и така се получават въпросните нето 5 милиарда лева. Всъщност за да се получат истинските разходи на държавата към тази сума трябва да се прибавят и парите, които тя взема от нас, под формата на такси и глоби.

4.       Какво получаваме срещу тези близо 6 милиарда лева, дадени от нас на чиновниците? Никой не ти дава обяснение, защо точно толкова трябва да се харчи, а не примерно два пъти по-малко, няма критерии за ефективност и за оценка на извършената от чиновниците работа.

5.       Още 5 милиарда лева ние данъкоплатците ще плащаме на пенсионерите, защото през десетилетията социализъм след Втората световна война, та до наши дни, социалистическата държава е профукала парите, които надлежно им е начислявала към заплатите в продължение на трудовия им стаж. И сега социалистическата ни държава прави същото.

6.       Държавата ще плати на собствените си доктори, които се водят на щат при нея, 1 милиард лева, за да ни предлагат на нас, данъкоплатците същата некачествена услуга, която вече имаме „щастието” да ползваме десетилетия наред. В същото време същите тези държавни доктори ще продължават да ни извиват ръцете за още пари, които трябва да им даваме на ръка, ако искаме да свършат нещо за нас.

7.       500 милиона лева правителството ни е заделило за субсидиране на такива пропаднали структури като БДЖ, защото изпълнявали „социални функции” и имали „стратегическо значение”, а така също и защото и другите правителства преди това са го правили. Чудна логика.

8.       500 милиона са заделени и за земеделските производители, защото „иначе щели сме да стоим гладни”, и защото и „в Европа така правят” – само какви аргументи имат чиновниците!

9.       100 милиона ще дадем за да гледаме и да слушаме тъпите предавания на националните държавни медии, където безплатна реклама си правят същите тези политици.

10.   2.3 милиарда лева ще дадем на общините, пари, които преди това държавата е акумулирала от същите тези общини, само че като ги дава, ще ги дава по преценка на чиновниците в централата, за да не „отиде” някоя община прекалено „далеко” в икономическото си развитие.

11.   Ще дадем 400 милиона лева, за да произведем поредната порция „недостатъчно добре подготвени” висшисти, подготвяни по глупави програми, с уредени изпити или при занижени критерии, само и само висшите училища да си запазят бройката, за да вземат държавната субсидия.

12.   Ще дадем и 75 милиона на БАН да произведе един куп ненужни научни проекти, които никой не иска да купи;

13.   Ще дадем 300 милиона на съдебната система, за да отсъди след това, че 154 изстреляни патрона от Калашников в 4-звезден хотел, са изстреляни от „играчка”, че заловеният крадец на автомобили просто е объркал колата си и е „влязъл по погрешка в друга” или че взломаджията в апартамента, просто се е почерпил и се е заблудил по пътя към дома, а взетите от него вещи са защото е „искал да се премести в ново жилище”, следите от взривни вещества по ръцете на криминалните типове показват, че те са си „играли с пиратки” и т.н. и т.н. Заради постоянните оплаквания, че доказателствата на полицията и на прокуратурата не ставали за нищо. Та те какво очакват, националната телевизия директно да излъчва по време на всяко престъпление, че да се приеме като доказателство? Вероятно и тогава ще намерят някакво оправдание. Само няма оправдание, когато вземат 300 милиона от нас, данъкоплатците. А съдиите са се откупили от престъпниците. Да сте чули, някой съдия да е пострадал? Те си имат своето „джентълменско споразумение”. Нашите съдии не са като италианските и нямат нужда от охрана, за да си „вършат” работата.

14.   Време е да преустановим практиката един човек да решава, кое е справедливо и кое не. За това в световната практика си има институцията „съдебни заседатели”.

15.   И накрая ще дадем 100 милиона на една институция, на която основната работа е да следи какво правят тези, които не са с нас, а са против нас. И за това също трябва да бъде натоварен данъкоплатецът.

16.   Има и други неща, но не ми се влиза в големи подробности – интересуват ме само цифри по-големи от 100 000 000 лева.

 

И сега да видим какво можем да спестим.

1.       2 500 000 000 лева от издръжката на държавния апарат;

2.       500 000 000 лева от спиране на субсидиите за държавни предприятия;

3.       100 000 000 лева от спиране на субсидиите на държавните медии;

4.       1 000 000 000 лева от продажбата на държавните медии;

5.       500 000 000 лева от спиране на субсидиите на земеделските производители;

 

Значи 4 600 000 000 лева могат да бъдат икономисани и при това без изобщо да променя сега действащата система на формиране на приходите и запазване на нивата на разходите на такива важни обществени сфери като:

1.       Социалното обезпечаване на пенсионерите;

2.       Подпомагане на крайно нуждаещите се;

3.       Здравното осигуряване;

4.       Началното, средно и основно образование;

5.       Съдебната система.

Тези излишъци от пари ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ТРЯБВА ДА ОСИГУРЯТ преминаването на социалното обезпечаване и здравното осигуряване от разходно покриващи към индивидуално спестяващи системи, както и да се помогне частично за реформиране на системата на образование, като държавата постепенно се изтегли или ограничи до минимум своето участие в нея.

 

Подпомагането на крайно нуждаещите се и съдебната система не се нуждаят от допълнително средства, за да се реформират. Дори има и значителни резерви за икономии, при едно добро планиране. В България се плащат над 700 000 000 лева за подпомагане на социално слаби хора. Трябва да се прецизира до каква степен е налице професията „социално слаб”, която дава възможност на едно цяло малцинство да живее на гърба на данъкоплатците и да се сложи в ред системата на изсипване на пари, само заради доказване на нужди. ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОСВЕДОМЕНИ ЗА ТОВА, ЧЕ С ТЕХНИТЕ ПАРИ, ЦИГАНИТЕ СИ КУПУВАТ ЦИГАРИ, АЛКОХОЛ И ДРОГА.  Да сте чули за циганин въздържател и в същото време да сте чули за циганка, която не получава детски надбавки и в същото време да е въздържателка. Първото нещо, което си купуват тези хора са цигари и алкохол – после мислят за други работи. Да сте чули циганин или циганка да си купи кондом или друго предпазно средство? Как и защо, след като там им е далаверата.  И за да бъде далаверата пълна, повечето циганки си живеят семейно, но се ползват от правата, които им дава „званието” самотна майка. Чудя се само, как необразованите цигани успяват да прекарат образованите българи да им плащат сметките и да им издържат децата. Да, докато на власт са продажни политици, които се интересуват предимно от циганските гласове, а не от това, че икономиката не върви, така ще бъде.

Тук не споменавам и другите огромни по значимост възможности за набиране на пари от държавата, като отдаване на концесии на летища, пристанища, пътища и какво ли още не. Само някой трябва да освободи икономиката от  гнета на чиновниците, като на първо време редуцира значително техния брой и създаде надежден механизъм на контрол върху тяхната работа.

 


Тагове:   морал,   бюджет,   Моралният,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kolevdobri - Горивата
31.03.2010 20:00
Забравих за акциза на горивата. Извинявам се. Той е малко над половината от този на цигарите и алкохола.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3220489
Постинги: 6921
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930