Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2010 15:15 - България е на 144-то място в света по показателя „Net migration rate”.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 598 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.08.2010 18:30


Той показва нетният прираст, който е следствие на имиграционните процеси в страната.

Естествено за България той е с отрицателен знак – 3.11.

В каква компания сме? В по-добро положение по този показател са държави като:

1.     Узбекистан

2.     Йордания

3.     Иран

4.     Замбия

5.     Кирзистан

6.     Бангладеш

7.     Фиджи

8.     Доминиканска република

9.     Гватемала

10.                       Хаити!

11.                       Туркменистан

12.                       Република Конго

13.                       Азербайджан

14.                       Куба

15.                       Филипините

16.                       Танзания

17.                       Хондурас

18.                       Таджикистан

19.                       Индонезия

20.                       Молдова

21.                       Никарагуа

22.                       Шри Ланка

САМО СИ ПОМИСЛЕТЕ, КАКВИ ДЪРЖАВИ ИЗБРОИХ. ПОЧТИ ВСИЧКИ ТЕЗИ ДЪРЖАВИ СА С ПО-ЛОШИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПОКАЗАТЕЛИ ОТ НАС, НО ИМАТ ПО-ДОБЪР ПОКАЗАТЕЛ „НЕТНА ЕМИГРАЦИЯ”.

Със сигурност промените в България преди 20 години дадоха допълнителен тласък на мнозина българи да си устроят живота извън тази помийна яма, наречена България. Много от изброените държави имат по-неблагоприятно географско разположение от България, което също влияе на емиграционния процес и дава по-добро „класиране” спрямо България. Съществуват и други фактори, като степен на образование, възможности за приобщаване към културата на по-развитите държави и т.н., които няма как да се оценят прецизно.

По-лошо по този показател се представят следните държави:

1.     Пакистан

2.     Салвадор

3.     Непал

4.     Габон

5.     Естония

6.     Мексико

7.     Катар

Емиграционните процеси в Латвия и Естония могат да се обяснят с наличието на руско малцинство в тези държави, което според техни представители е икономически малтретирано и е основният източник на емиграция.

Лошото представяне на Мексико, въпреки добрата раждаемост в тази страна е заради близостта със САЩ, където хиляди мексиканци всяка година емигрират.

Изключение в това „съзвездие” на бедни и лошо управлявани държави е Катар, която е класирана на 158-мо място. Катар и Люксембург са в челото на класирането на държавите с най-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението. При изчисляване на този показател за тази държава влияние оказва и малкия брой на населението, което при равни други условия чувствително влошава показателя и при минимална емиграция. Още повече, че показателят не взема предвид и чисто икономическата миграция, която включва и т.н. бизнес миграция. Част от арабския елит избира за постоянно местожителство Лондон или други богати райони на света, заради климата и заради инвестиционните  проекти, които изпълнява там.

 

Каквито и приказки да приказва Премиера, приносът на емигрантите в нашата страна продължава да е отрицателен и като гледам икономическата политика на правителството, такъв ще бъде и в следващите години.

Като твърде голямо лицемерие приемам призива към българската емигрантска общност, да подпомогне развитието на България. Не виждам друго да може да направи, освен да продължава да изпраща онези няколко стотин милиона евро годишно, за подпомагане на старите си родители или други роднини.

Нашите сънародници, които са се установили в по-развити страни, са избрали своя път. Те са избрали по-голямата икономическа свобода, която ИМ Е ДАДЕНА ОТ ДРУГИ ПРАВИТЕЛСТВА, СЛЕД КАТО ТЯХНОТО СОБСТВЕНО ПРАВИТЕЛСТВО ИМ Е ОТКАЗАЛА ПОДОБНА ИКОНОМИЧЕСКА СВОБОДА. ТЕ ТРЯБВА ДА СА ЛУДИ, ЗА ДА СЕ ВЪРНАТ.

 

 Чужденците не ни харесват, това е извода. То ние самите не се харесваме, пък какво остава и за другите. Но по-добре е това „нехаресване” да бъде ясно и категорично изразено спрямо действията на правителството.

 

ЗАЩОТО ГОДИНИТЕ СИ МИНАВАТ, А ЕФИРЪТ НИ Е ПЪЛЕН С НЕГАТИВНИ НОВИНИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА СТРАНАТА. ЯСНО Е, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ МОЖЕ ДА РЕШИ НАШИТЕ ПРОБЛЕМИ, ПРЕДИ НИЕ ДА РЕШИМ ПРОБЛЕМИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.

 

ЩЕ ТРЯБВА КАТЕГОРИЧНО ДА МУ ПОСТАВИМ УЛТИМАТУМ, ЧЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ДА НИ ОГРАБВА – ИКОНОМИЧЕСКИ, ПОЛИТИЧЕСКИ, И СОЦИАЛНО.

АКО НЕ УСПЕЕМ ДА СЕ ИЗМЪКНЕМ ОТ ПРЕГРЪДКИТЕ НА ПРОКЛЕТИЯ КОМУНИЗЪМ, В КОЙТО ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ЖИВЕЕМ, НИЩО СЪЩЕСТВЕНО НЯМА ДА ПРОМЕНИМ.

БОЙКО САМО НИ ГУБИ ВРЕМЕТО, КАТО СЕ ОПИТВА ДА НИ ЗАБЛУЖДАВА, ЧЕ КАТО СМЕНИ ХОРАТА, ЩЕ СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА. ТАКА МОГАТ ДА СЕ ОПРАВЯТ САМО НЕЩАТА НА НЕГОВИТЕ ХОРА, НО НЕ И НА ОБЩЕСТВОТО.

 

 

 

Предвид лошо конструираната политическа система в страната /правителството може да бъде бламирано само в парламента/ не ни остава нищо друго, освен да удостоим нашия политически елит със своето НЕВНИМАНИЕ.

От друга страна ние българите продължаваме да си губим времето и енергията да се нападаме един друг. Правителството използва това положение и ни „ебава” доста сериозно отвсякъде. Като че ли все още ни е рано да ПОИСКАМЕ повече свобода, камо ли да я ОТСТОЯВАМЕ.




Тагове:   България,   място,   migration,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196912
Постинги: 6871
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031