Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2012 22:02 - ЗА БОГА БРАТЯ СПРЕТЕ ЕКОЛОЗИТЕ /И ПРЕДАТЕЛИТЕ/
Автор: momchil Категория: Политика   
Прочетен: 4262 Коментари: 6 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
        Преди 4 години написах пост със същото заглавие. Тогава поводът беше конкретен проект за строителството на магистрала Струма. Сега поводът е много по-сериозен, мораториумът за проучване и добив на шистов газ.
          Канонадата започна преди няколко месеца от БСП. С трагичен глас от трибуната бе обявено, че ще бъдат отровени водите и ще има земетресения. След това щафетата бе поета от "еколозите". Без да приложат каквито и да било доказателства те продължиха да плашат в същият дух.
       За какво всъщност става дума. Спорният метод е хидравличният разрив. Защо обаче методът е спорен това никой не знае. Този метод е от ок. 60 години. Използва се в всички страни, които добиват нефт и газ от конвенционални находища. Целта му е чрез използване на физичните свойства на водата да се увеличи напуканоста на нефто и газоносните пластове, както и да се преърне част от т.нар. закрита пористост в открита такава. В резултат от този метод се увеличава добивът на нефт и газ от сондажи, в които добивът е намалял. В света този метод е използван милиони пъти. Използван е и в България в находището Долни Дъбник. Учил съм за него още като студент по геология в периода 1982-1987.    
      Този метод обаче не е единствен. Когато нефтът или газът се намират във варовикови скали се използава и методът на киселинно излужване. Това представлява напомпване на сярна киселина в пласта. При проникванито си в порите тя разтваря калциевият карбонат по формулата  CaCO3 +  H2SO4   --- CaSO+CO2+H2O  в резултат микро пукнатините и порите се разширяват, а някои от затворените пори съдържащи нефт или газ се свързват с основната мрежа, това води до подобряване на дренажните свойства на пласта и от там увеличаване на добива. Гипсът е абсолютно безвреден, а сярната киселина реагира с варовика на 100% поради малкото количество киселина и огромното количество скала.     
    Нека да разгледаме доводите на "еколозите" и предателите.
        1 Добивът на шистов газ може да замърси подпочвените води.
         Това разбира се е възможно, но също така това може да стане и при експлоатация на обикновенно нефтено или газово находище. Това се случва когато сондажът не е добре циментиран и флуидът проникне в подпочвените води. Интересното е, че когато ноември миналата година беше съобщено за откриване на газово находище в ловешко с потенциал 1 млрд м3 годишно никой не протестира, въпреки че опасноста е същата.
                 2 Ще има земетресения.
         Това е върхът на глупоста. Разбира се на повърхноста може да има леки вибрации, но чак пък земетресения! Всъщност вибрациите, на които са подложени сградите на бул. Дондуков по стотици пъти на ден са с много по голяма амплитуда, а никоя от тях не е пострадала.
         Всщност при разрива стават 2 неща от една страна затвореният газ излиза и това би могло да предизвика слягане на земята, но от друга страна при разрушаване на скалата тя набухва така че ефектът от изпомпването на газа се неутрализира.
       При добива на нефт и газ действително се наблюдават слягания но те касаят най-вече улици и шосета, когато добивът е в гъсто населени райони като Хюстън например. Слягания на повърхноста има и в България в района на Провадия в резултат на добивът на сол, но никой не казва да се забрани този добив въпреки, че при него също могат а бъдат замърсени подпочвените води. Знаем, че  солената вода е абсолютно безполезна дори вредна за хората и природата /на сушата/.
          3 И във Франция има такава забрана.
          Това е един още по- висок от предишният връх на глупоста. Тук ПРЕДАТЕЛИТЕ мълчат, говорят само "еколозите". И що за аргумент е това. Същите тези "еколози" са против ядрената енергетика, но когато им кажеш, че във Франция 65% от електричеството е от ядрени централи, че френското правителство подкрепяно от обществото нямат намерение да затварят реактори, а и дума не дават да се издума за отказ от ядрена енергетика тогава те включват универсалният аргумент "това е друго".
          4Технологията е нова.
        Както писах по-горе технологията е на 60 години. В последното десетилетие обаче тя се използва широко за добив на шистов газ предимно в САЩ. На конференция в Милано преди няколко месеца са изнесени данни, че в САЩ има ок.1 млн сондажа за шистов газ. Тоест технологията е великолепно отработена и има достатъчно статистически материал.

       И така да обобщим. Екологичните опасности при добива на шистов газ са същите както и при добива на обикновен нефт и газ. Забранява се обаче проучването и добива на шистов газ, но не и на обикновен нефт и газ. Защо? Може би защото ПРЕДАТЕЛИТЕ много добре знаят, че в България няма шанс да се открие голямо нефтено или газова находище, което да застраши монопола на Газпром и зависимоста ни от него. Обратното потенциалът на шистовият газ е огромен и може да доведе до прекратяване на закупуването му от Русия. Е това вече ПРЕДАТЕЛИТЕ не могат да преглътнат. Та нали за тях СССР или Русия са тяхна родина. За това те подемат кампания за плашене, продажни "еколози" и искрени но неинформирани /или прости/ такива доразвиват истерията. Ако сте проследили новините ще видите, че участниците в протестните шествия са от няколко стотин до 1000 души. Подобни манипулативни техники и използване на подставени групи за натиск с цел фабрикуване на обществено мнение  не са наше откритие. Те използват естествени страхове на хората, както и тяхната неинформираност.
         Да видим сега реакциите на партиите.
     Бойко Борисов заяви. "Понеже не съм сигурен в безопасноста съм категоричен, че трябва да се забрани"./цитирам по памет/. Ако премиерът не е сигурен в безопасноста би следвало да търси професионални мнения докато се убеди. Ако се убеди, че методът е безопасен да не предлага мораториум, а ако е убеден, че е опасен да го каже и да забрани търсенето без да пита народното събрание. Неговата реакция казана по народно му е "такова животно нема". За ГЕРБ не говоря. Герб е Б.Б.
         СДС е също против. Защо? Не знам. Най-вероятно не искат да противоречат на "общественото мнение", смятайки, че така ще бъдат забелязани. Тотално грешат.
          ДСБ изказа единствената смислена позиция макар, че каквото и да каже Костов се приема негативно от обществото дори и да е вярно.
        Атака и ДПС няма да коментирам.
        БСП там са ПРЕДАТЕЛИТЕ.



Гласувай:
6



1. анонимен - +/-
19.01.2012 22:38
Последното ти изречение е напълно вярно!Но и филмите на National Geographic от около 2 години за шистовия газ са доста стряскащи.
Раздвоен съм ...
цитирай
2. momchil - Не казвам, че няма екологични оп...
20.01.2012 23:19
Не казвам, че няма екологични опасности. Твърдя, че има, но те са почти същите както и при добива на нефт и газ от традиционните находища. Няма безопасна технология. Да не би производството на 1 млн т. сярна киселина годишно в Пирдоп да е безопасно. Или на хлор в Девня. Или на амоняк и т.н и т.н..
цитирай
3. ianchefff - Аз не съм раздвоен, просто искам да разбера повече по тази тема.
25.01.2012 18:10
Филмите на National G. са добри, но нека да видим и филм за мексиканския залив. Там технологията е стандартна, доколкото знам.
цитирай
4. анонимен - МНОГО ПО-СТРАШНО Е
21.04.2012 15:04
Нещата са по-страшни и ген.секретар на ООН каза че имаме 10год. да се спасим от еко-катастрофа и основното е http://www.ifrvarna.com/?p=1368 фитопланктона даващ 80% от кислорода на Земята и гледах снимки на НАСА че изчезва планктона поради киселинноста на океаните и повечето политиците са некомпитентни за екологията и откъде да се почне и как http://www.dw.de/dw/article/0,,4736438,00.html
Нещата са по-сложни и тук http://darikfinance.bg/novini/74253#comments съм обяснявал и сега вече НАСА го потвърждава http://zahariada.blog.bg/novini/2012/04/13/50-vodeshti-astronavti-ucheni-i-injeneri-podpisaha-pismo-v-k.939477
А логиката и историята е стигнала до заключението преди 100год. и да не откриваме Америка - книгата е \'\'Лихвата - рак на обществото\'\'oт Владимир Богданов http://star05.net/infusions/booklib/book.php?book_id=199 която трябва да се изучава в университетите и Силвио Газел през 1918год.пише до немски вестник, че до 25год. ще стане 2-световна война ако се запази действащата финансова с-ма.
Mързи ме да пиша за всичко което знам и може да го намерите ако желаете - http://estirbg.blog.bg/novini/2012/04/01/sasht-obiaviavat-hristiianstvoto-izvyn-zakona.932022 в коментарите 75,76,77,81-2-3-4-5-6,88,89,93,95,96,97 е просто информация и знание с години събирано.
''Априлското въстание'' в 21-век е петиции,референдуми и т.н. конституционни права но трябва и да сме добре информирани и образовани защото може да се прецакаме сами поради липса на информация или чрез манипулации. Едно време Левски е трябвало да ходи от къща в къща и да образова хората ,а днес е лесно - интернет е ''5-власт'' но трябва да попаднеш на компитентни източници.
''До всички граждани: прочетете, копирайте и разпространявайте този текст защото носим морална отговорност за информацията,знанието която предлагаме на българите и хората. Конституция да се допълни тук-там чл.150 - всички да могат на основание чл.6 ал.2 защото чл.69 води до колективна безотговорност 'игрички' с 'вратички'
цитирай
5. анонимен - Невежеството ти, Момчиле е безг...
15.06.2012 23:26
Невежеството ти,Момчиле е безгранично.
цитирай
6. анонимен - http://nofracking.com/
15.06.2012 23:33
http://nofracking.com/
цитирай
7. liubitel - Цена на газа
02.02.2023 20:21
Не съм чул до сега икономически параметри.
Когато находището "ГАЛАТА" продаваше газ на България, цената му беше 320 долара за 1000 м3. Всъщото време купувахме газ от Русия за 330 долара за 1000 м3.
Ако сега предоставим земята на концесия и има газ, каква ще бъде цената за нас?
Нидерландска борса - 10 долара за 1000м3 ли?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: momchil
Категория: Политика
Прочетен: 1493527
Постинги: 63
Коментари: 739
Гласове: 395
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031