Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2012 22:25 - Що е то здравна реформа?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 1446 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 16.04.2012 10:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Ето ви един чудесен пример за здравна реформа.

Заведох моя роднина на лекар.

До обяд лекарят работи в областната болница, а следобяд работи в частния си кабинет. Как става това нещо? Това е все едно полицаят да работи до обяд в полицейското управление, а следобяд в частната си охранителна фирма.

 

Естествено е, че работи със Здравната каса. Но на опашката има и хора, които не са си записали час. А са от провинцията. Двама се съгласяват да платят по 50 лева за преглед. За останалите 8 /толкова видях по списък/ за времето от 14 до 17 часа ще плаща касата.

 

Минаваме на „второ” ниво. Следващ лекар. Изписа един куп химикали, на които им викат лекарства. Естествено от „аптеката отсреща”. Рецептата на доктора се отдели настрани, след като се предоставиха илачите на пациента. Защо ли? Не знам.

 

А сега ми кажете от толкова милиарди левове, които се дават за здраве, колко от тях са дадени за ПРОФИЛАКТИКА на заболявания? Познахте, почти николко. Затова има 100 000 болни всяка година от какви ли не заболявания. Но когато има повече болни има и повече „работа” за докторите. Какво ще правят, ако болните изведнъж намалеят на 10 000 на година? Ще умрат от глад, особено с техните познания и възможности. Защото като изключим 10-20 % от медицинския персонал, които са качествени доктори, останалите са гола вода и по гърба кал.

Пациентите не остават по-назад в своята си „подготовка” от докторите. Здравните познания на българите и здравната култура изобщо е малка и гравитира около и под нулата. Също като изключим около 10 % от пациентите, които се интересуват живо от това, което се случва с тях и правят насрещни усилия, за да се подобри ситуацията и да се подпомогнат усилията на лекарите, останалите 90 % са живи за оплакване. Те отдавна са си помислили, че някой друг трябва да се погрижи за тях, а те спокойно могат да се отдадат на пороците си – нали така, един път се живее. После докторите били виновни.

 

Та затова казвам и пациентите и докторите имат нужда от много сериозно обучение на тема здравна култура. Държавата има всички механизми за това. Има и достатъчно пари, за да направи и осъществи тази програма. Не знам защо не го прави. Може би тогава няма да могат да се продават в такива количества продуктите на Софарма и няма откъде да се вземат комисиони. Може би има и други причини. Докато държавата измисли как да влезе в истинската си роля, ние ще се спасяваме поединично и ще зависим повече от късмета си.





Гласувай:
6



1. kolevdobri - За кого всъщност се прави здравната реформа, ако изобщо това е някаква реформа?
18.04.2012 12:47
За лекарите естествено. И лекари и администратори /здравна каса и министерство/ гледат как да измъкнат повече пари от всички нас. Това е здравната реформа. Всички искат пари, пари, пари, пари и само за това приказват. За толкова пари, такова било обслужването. Аз пък си мисля, че получават твърде много пари, за работата, която вършат. Дори и още по-крайно мнение ще изразя - ТЕ ТРЯБВА ДА НИ ПЛАЩАТ НА НАС, А НЕ НИЕ НА ТЯХ, ЗАРАДИ ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ, КОИТО ТЕЗИ ИНСТИТУЦИИ И ДОКТОРИТЕ СИ ПРАВЯТ С НАС.
цитирай
2. kolevdobri - Ето още един пример за истинска здравна реформа, този път сериозно.
20.04.2012 21:49
В пресата се изнесе информация, че лечението на самбиста Благой, с прякор Багата, който беше наръган с нож и за когото лекарите в Пирогов се борят за живота му повече от месец, струва досега на данъкоплатеца над 300 000 лева. Сега някой трябва да плати сметката. Защо ние данъкоплатците трябва да я плащаме? Веднага съдът да определи кой е виновен и да му наложи да плати медицинското обслужване, плюс горница като наказание, която да стига поне два пъти в повече от разходите по медицинско обслужване и възстановяване. И тази практика да се спазва стриктно. Тогава всеки ще си направи сметката, преди да реши да върши глупости. Да се санкционира и заведението в което е станал скандала, за неупражняване на контрол в размер на същата сума. Пък като не му харесва да бъде истински кръчмар, да започне да прави компютри. Иначе какво става на практика - НАШИЯТ СЪД ОСЪЖДА ДАНЪКОПЛАТЕЦА ДА ПЛАЩА ПРЕГРЕШЕНИЯТА НА РАЗЛИЧНИТЕ МУ ТАМ ЛУМПЕНИ.
цитирай
3. kolevdobri - Още един пример
18.08.2012 15:00
Плащаме им образованието, стажа, заплати, осигуряваме им работно място, след това си плащаме всички консумативи за операциите, чаршафите в болницата, престоя, че и гледането на телевизия с бутончето за левчето и какво ли още не, за да продължават да ни доят. По-добре е да уволнят всички лекари. Така и така мрем като пилци, поне да не мрем с помощта на лекарите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3233885
Постинги: 6935
Коментари: 4324
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930