Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2012 14:12 - ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЗА ТОВА, КАК ДА СТАНЕМ ФИЗИЧЕСКИ И ДУХОВНО ПО-СИЛНИ И ФИНАНСОВО ПО-ОБЕЗПЕЧЕНИ?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 1827 Коментари: 7 Гласове:
3

Последна промяна: 26.05.2012 15:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Днес се вглеждах в хората, които се движеха по улиците на София. Има доста льохмани, откъдето и да ги погледнеш. Безформени, нетренирани тела, хора, които харчат парите си за бира и цигари. В тази категория попадат хора от всички възрасти. Всички имат оправдание за мързела си и за примиренческата си позиция към живота. Всички искат наготово да получават, без да се напрягат. Това констатирах, стоейки пред входа на един магазин в центъра. Не изключвам от тази категория както себе си, така и членовете на семейството ми.

 

Как да стане така, че хората в България да започнат да се грижат повече за себе си? Ако оставим тази работа на всеки един от нас, то доникъде няма да стигнем. Нали сега така стоят работите. В България само 8 % от населението е активно спортуващо. Докато в същото време ако съберем на едно тези, които пушат цигари, вземат наркотици, консумират алкохол или преяждат, ще се получи число, по-голямо от населението на страната. Така повече не може да продължава. НЕОБХОДИМА Е ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА, КОЯТО ДА ПОМОГНЕ НА ТОЗИ НАРОД ДА СЕ ВЗЕМЕ В РЪЦЕ. Какво може да се направи?

1.    
Да се въведе задължително  спортно обучение, като се започне от детската градина и се мине през училището и университетите – ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ВСЕКИ ДЕН. ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ Е НАЙ-ВАЖНИЯТ ПРЕДМЕТ НА ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА, ЗАЩОТО ЗА КАКВО ТИ Е ЗНАНИЕ, АКО СИ БОЛЕН ИЛИ СИ НЯКАКЪВ СМОТАНЯК – ЛЬОХМАН. Да се спортува това, за което има възможности в училището – няма значение дали е баскетбол, футбол, гимнастика, народна топка, бягане, скачане или друго подобно нещо, което да натоварва всеки ден детските тела. Така и агресията ще стане по-малка и цигарите на по-големите ученици и студенти ще им излизат отзад. Никакво оправдание и медицински бележки. Всички в залата. Ако не се положат тестовете за физическа активност, да не се получава диплом за завършено образование.

2.    
Да се въведе задължение за спортуване във фирмите. По-богатите могат да оборудват в сградите си фитнес салон или такъв за танци или нещо пособно и тези инвестиции да им се приспадат от данъците до определен размер. За по-бедните фирми – гимнастика на работното място. Така и задръстванията ще намалеят в големите градове. Няма всички да чакат 17.30 часа, че да хукнат към къщи, към ресторантите и кафетата или по други задачи. Да се удължи работното време на детските градини, за да могат и родителите да спортуват и да не са притеснени, че трябва да вземат децата си точно в 5 или 5.30 следобяд.

3.    
Да се въведат по-високи здравни осигуровки за тези, които употребяват наркотици, пушат тютюн, консумират алкохол или имат наднормено тегло. Така ще има пряка връзка между плащането на здравната услуга и икономическата принуда, която има наказателен и в същото време възпитателен и оздравителен смисъл. Примерно вместо сегашните 8%, тези хора ще плащат 16%. Да се даде един срок от 6 месеца гратисен период, за да могат тези, които им трябва само малко време да влязат във форма, а другите, нека да плащат повече, след като не могат да се контролират. Грижата за тялото и духа трябва да бъде дело и на самите нас. Не е достатъчно само да има държавна програма.

4.    
Ето още една много важна мярка. Държавата да задължи всички медии, да отделят част от рекламните си площи или време /примерно 10 % или повече/, за популяризиране на програмата за възстановяване на здравето на нацията, приета като закон от парламента. От друга страна, това трябва да бъде ОСНОВНАТА ЗАДАЧА НА БНТ, КАТО ТЕЛЕВИЗИЯ, КОЯТО Е ФИНАНСИРАНА ОТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. ИЗОБЩО НЕ Е ВАЖНО КОЙ КАК Е ОБЛЕЧЕН И НАГИЗДЕН С НЯКАКВИ КАМЪНИ ИЛИ ДРЪНКУЛКИ ПО НЕГО, СЛЕД КАТО ТЯЛОТО И ДУХЪТ МУ БОЛЕДУВАТ.

5.    
Като част от тази Програма, Министерският съвет да разработи механизъм за допълнително облагане с висок акциз всички продукти, които съдържат консерванти, оцветители, изкуствени подсладители, а така също захар и сол. Да се гарантира чистотата на продуктите, които се продават в магазините. Ако е мляко, то да бъде мляко, ако е месо, то да бъде месо. Всеки друг бъркоч да бъде продаван на отделни щандове, на най-недостъпното място в магазините и акцизът върху тази стока да бъде цената на натуралните продукти. Да се обложи с допълнителен акциз рафинираните брашна. Всички знаят, че зависимости се получата от процеса на рафинация. Никой не е станал зависим от това да дъвче листа от кока, но от кокаин се става зависим. Никой не е станал зависим от ядене на покълнало жито, но от ядене на продукти на бяло брашно се става зависим. На всички, които възразяват на такива мерки и които твърдят, че това ще попречи на бизнеса и ще увеличи безработицата, имайки предвид, че много производства ще трябва да фалират, аз ще им отговоря, че по-добре да мислим за здравето си, отколкото за финансите на фирмите. Ако фирмите не могат да ни предложат здравословни продукти на приемливи цени, изобщо не ми пука, че ще фалират. Дори и ще се радвам, ако фирма, която се опитва да ни продава отрова, фалира, след като нито акционерите нито ръководството изпитват някаква обществена отговорност към клиентите си. Пример за такива фирми са всичките фирми, които забъркват безалкохолните бъркочи, фирмите, които предлагат различни готови супи и бульони, пълни с какви ли не гадости, фирмите, производителки на вафли, кроасани, различни залъгалки от брашно, поръсени със сол или захар, производителите на чипсове и други подобни глупости, производителите на сирене от палмово масло и т.н. и т.н. Не мога да изброя всички тези престъпници. Наистина ми се иска всички те да фалират, ако не могат да ни предложат някакъв здравословен продукт.

 

 

Нека да не започнат различни клакьори да обясняват, че така щели да се нарушават правата на гражданите и тем подобни глупости. Ако погледнете законодателството и практиката в Сингапур, там всеки ден се нарушават тези права в името на прогреса и постигането на ред и дисциплина. Но никой не му минава през ума да емигрира в Китай например, защото смята, че правата му са нарушени. Натискат си парцалите и милиони хора живеят на няколко квадратни километри, натъпкани като сардели във високи небостъргачи. Същото е положението и с Хонг Конг.

 

ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ НЕЩО, ЗАЩОТО МИ ОМРЪЗНА ДА ЖИВЕЯ В БЕДНА, НЕОРГАНИЗИРАНА И НЕПОДРЕДЕНА, ЗЛОБНА И НАМУСЕНА, ЗАТЛЪСТЯЛА И МИРИШЕЩА НА ЦИГАРИ И АЛКОХОЛ СТРАНА.

 

Това е по-лесният начин за промяна. Другият е, като поискаме пряка демокрация. Но тъй като това няма да стане със сигурост в следващото столетие, по-добре е да потърсим „екологичен” път за успеха на нацията.  

Така че, ако искаме да направим голяма промяна в обществото, нека да направим промяната с тези по-лесни стъпки, които предлагам.





Гласувай:
3



1. анонимен - Няколко реда прочетени ми дадоха ...
26.05.2012 14:17
Няколко реда прочетени ми дадоха представата че си истински кукундур
цитирай
2. анонимен - а защо не предлагаш всеки да приеме ...
26.05.2012 14:18
а защо не предлагаш всеки да приеме педераслъка
цитирай
3. ka4ak - Добри има хляб в идеята ти!
26.05.2012 14:58
На първо време,не е лошо държавните служители в София,да дават интервютата си на Черни връх,например!!!
Много интересно ще е,а и по лесно,ще стигне до хората,за да видят,че не говориш глупости!:)))
цитирай
4. kolevdobri - Направо съм изненадан от коментарите
26.05.2012 15:38
Има ли в тази страна нормални хора? Какво общо имат предложенията за подобряване на общественото здраве с приемане на педераслъка? Бах ти и изперкалия народ!
цитирай
5. kolevdobri - До Качак...
26.05.2012 15:41
Вероятно знаете, че по времето на Алеко, тогава, когато повече от 3000 души са изкачили Черни връх за два дни преход от центъра на София, България е била най-бързо развиващата се икономика на Европа. Може би това искате да кажете. Абсолютен пример за това, как общественото здраве върви с икономическия прогрес.
цитирай
6. ka4ak - 5. kolevdobri - До Качак... Това имам в предвид!:)
26.05.2012 15:57
kolevdobri написа:
Вероятно знаете, че по времето на Алеко, тогава, когато повече от 3000 души са изкачили Черни връх за два дни преход от центъра на София, България е била най-бързо развиващата се икономика на Европа. Може би това искате да кажете. Абсолютен пример за това, как общественото здраве върви с икономическия прогрес.

А реалното му осъществяване,ще покаже на живо,за какво говориш,защото до там се ходи ПЕША!!!
Това трябва да се вмени,защото с хеликоптер или вертолет и баба знае!!!
цитирай
7. kolevdobri - И аз съм от льохманите.
27.05.2012 18:08
Като вляза в магазина, погледът ми отива веднага към щанда с кока колата. Мамицата им мръсна, как ме зарибиха преди години. С позволение на държавата, разбира се. Всичко става с позволение на държавата и лошите работи и добрите. Само че лошите вземат превес. Просто са повече. Затова искам колата да стане 10 лева, защото сега ми е твърде евтина и нямам моралната сила да се откажа от нея. Ако ми поискат 10 лева, няма да си купя и така ще си реша проблема. Само държавата може да направи така, че тя да струва 10 лева. Също като цигарите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195249
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031