Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2013 14:01 - Всеки ден гледам как българинът не си върши качествено работата.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 2292 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 07.06.2013 10:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ТОВА ВАЖИ ЗА 95% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. МНОГО МАЛКО СА ХОРАТА, КОИТО СИ ВЪРШАТ СЪЗНАТЕЛНО РАБОТАТА, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА КАКВО ЩЕ ПОЛУЧАТ КАТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ. И СТАВА ТАКА, ЧЕ ТЕЗИ КОИТО НАИСТИНА РАБОТЯТ СЪВЕСТНО СА ПРЕТОПЕНИ ОТ ОБЩАТА МАСА НА НЕСЪВЪРШЕННОСТ.

Ето и няколко примера.
  1. Гледал съм как се запълват дупки по българските пътища. Тъй като разбират малко от пътно строителство, никъде не съм видял добре почистена от пръст дупка, преди да се сложи битума. А как искаме после да имаме добър път и дупката да не се отвори още на следващата година?
  2. Вторият пример е за техническия контрол по запълването на дупките. Преди 15-на години видях как се запълват дупки на планински път в Карпатите, Румъния. Пътува един камион със скорост около 20км/час и двама цигани хвърлят асфалт върху пътя. Къде уцелят дупката, къде не. Камионът си върви, а те хвърлят ли хвърлят. Валирането на пътя се извършва от пъплещите отзад автомобили. И вместо запълнени дупки се получават "спящи полицаи". Не, цели спящи полицейски управления имаше на пътя. Такова пълнене на дупки видях и в България наскоро. Направо жалка картина. Къде е контролът? Кой се е разписал за това, че пътят е ремонтиран? Кой носи отговорност? Куче влачи, диря няма.
  3. Извиках майстор да ми отвори дупка през стената, за да се направи врата. Такава дупка направи, че наред с дупката, отвори и куп допълнителна работа. След това работата се пое от мои служители. Но и на тях трябваше да показвам, как може да се свърши работата, без да се налага след това някой да върви и да поправя това, което те не са направили като хората.
  4. Гледам сега как един човек чисти паркинга пред блока от някаква химия. Хвърля вода и някакъв препарат и търка. След това трябва да закара насъбралата се вода в канала, а той е само на 1 метър от най-ниската част на паркинга. И дълго време с четка откарваше водата в канала. Ако фирмата, която е правила този паркинг си беше свършила работата, това усилие нямаше да бъде положено. Човекът щеше да прави нещо по-полезно през това време. Да не говорим за фирмата, която е приела обекта. Всички са за това, да им се наложат глоба за несвършена работа.
  5. На ул. Крум Кюлявков 9 в София има една кооперация, на която една от терасите се е надвесила над тротоара. Всеки, който е по-висок от 1.80 е застрашен да си разбие главата в терасата, когато минава вечерно време по тротоара. Та питам се, малоумен строител го е построил този блок и кой малоумен, подкупен и смотан главен архитект е дал разрешение за строеж и кой надзорник се е подписал под документите, че сградата е безопасна?
  6. Поръчвам кухня и чакам почти два месеца, за да ми я изработят. В същото време съм дал капаро за нея. Ако е криза навън, би трябвало поръчката да се изпълнява веднага. Така поне е в моя бизнес. Ако клиентът ми се обади, в рамките на същия ден работата е завършена. Съща би трябвало да бъде логиката и при производителите на кухни. Обиколих поне десет обекта, докато си поръчам кухня и всички ми казват, че ще изпълнят поръчката в рамките на 45 дни. Абе аланкоолу, в Китай правят за толкова време небостъргач, а вие една кухня не можете да направите.
  7. Въпреки кризата не можете да намерите фирма, която веднага да се заеме с някакъв ремонт на жилище или офис или дори и за едно почистване. Обаждах се на 3 фирми и никоя нямаше готовност да свърши работата веднага. Всички ме отпращаха в следващата седмица. Толкова много работа ли имат, че не могат да смогнат? На това криза ли му се вика? Просто не разбирам.
  8. И над главата на всеки трябва да висиш, за да си свърши добре работата. Оставяш си колата на майстор да ти смени ремъците и след като излезеш от града с нея се разбира, че не е стегнал гайките както трябва и ти е необходима пътна помощ. И това се случи по време на единствения път, когато майсторът остана без надзор от наша страна.
  9. Да не говорим за това, че над 90% от хората, когато наистина има периоди във фирмата, в които няма достатъчно работа, не си мърдат пръста за да намерят които няма наистина задачи от шефа, не си мърдат пръста за да са полезни с нещо.
  10. Преди година имахме работа с немци и швейцарци. Самите производители на машините, които поддържаме - немци, ни препоръчаха за тестване на определени функции швейцарци, защото те били най-прецизни. Немци препоръчват швейцарци!!! Разбирате ли за какво говоря? Хората са си извоювали позиция на прецизен народ и това си е. Самите немци ги препоръчват. Нас кой да ни препоръча? Някой да ни учи още от детството, че работата трябва да се свърши качествено и навреме. Че трябва да влагаме любов в това, което вършим? Че всяко претупване на работата ни се връща и на нас като бумеранг и на цялото общество като цяло? Няма такова нещо. Наси ни учат " Да учим, че да не работим" и каквото пипнат ръцете ни не става за продан.
  11. Затова всичко трябва да започне още от раждането на детето, след това в яслата, детската градина, училището, университета, фирмата или учреждението и т.н. Ако това не е част от национална възпитателна програма, доникъде няма да стигне икономиката ни. Ще продължават да се чуват приказки като тази: "Българска работа", за разлика от тази: "Швейцарска работа". Какво от това, че учим децата на 2 плюс 2 или на интегрално смятане или векторни величини? Като не изхвърлят боклука си където трябва, вдигат прекалено много шум и шарят с спрейове навсякъде, където им скимне. И не им се работа и само мрънкат и вечно са изморени и недоволни.



Гласувай:
4



1. minevv - не
04.06.2013 14:13
Българина работи до изнемога... но не за чорбаджия.. sorry
цитирай
2. balar - има една
04.06.2013 15:31
поговорка - Каквито парите такава и работата. Аз също съм бил началник, като теб, тогава ги чух тия думи. И са много верни.
цитирай
3. ve6titsa - balar, не е ли редно
05.06.2013 14:32
първо да покажеш способностите си и след това да бъдеш възнаграден морално и материално. С пари/глоби/ можеш да стегнеш дисциплината. На тези, които не са си свършили работата по всички точки. На тези, които разопаковат бисквитите на детето си и хвърлят кутията в тревата, възпитавайки го с примера си.Нали си чувал за онзи временен пътен знак в Австрия, когато те глобяват не за превишената скорост, а за това че си навредил на околната среда и глобата е 2800 евро.
цитирай
4. kolevdobri - Въпреки тонът ми в постинга...
07.06.2013 10:10
ve6titsa написа:
първо да покажеш способностите си и след това да бъдеш възнаграден морално и материално. С пари/глоби/ можеш да стегнеш дисциплината. На тези, които не са си свършили работата по всички точки. На тези, които разопаковат бисквитите на детето си и хвърлят кутията в тревата, възпитавайки го с примера си.Нали си чувал за онзи временен пътен знак в Австрия, когато те глобяват не за превишената скорост, а за това че си навредил на околната среда и глобата е 2800 евро.

...никога, през близо 15 годишния си управленски опит, не съм наказвал никого. Животът ни е низ от грешки, в това число и моят. Важното е обаче, резултатът в края да е положителен и да сме успешни. Аз говоря за това, че в българина няма ДУША, няма ОТГОВОРНОСТ, няма ЖЕЛАНИЕ за работа и за успехи. А тези качества НЕ СЕ ВЪЗПИТАВАТ С НАКАЗАНИЕ. ТЕ СЕ ВЪЗПИТАВАТ С ВЪЗПИТАНИЕ!!! НО НЕ КАТО ЗАПОЧНЕ ОТ 10 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ ИЛИ ОТ 42 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ. НА ТАЗИ ВЪЗРАСТ ЕДИНСТВЕНО СТРАХЪТ ОТ НАКАЗАНИЕ ВЪРШИ НЯКАКВА РАБОТА. ЗА ЖАЛОСТ, НЕ МНОГО ДОБРА.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195502
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031