Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2014 03:36 - Съвременната държава постепенно се превръща в най-големият паразит.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 573 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.05.2014 22:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В икономиката движението на парите следва движението на стоките и обратно. Това е неоспорима истина.

Какво става тогава, когато един субект, който няма аналог в един пазарен свят, се намеси в тези отношения от позицията на силата? Всичко отива по дяволите. Става дума за държавата. Заради силната си позиция - държавата е администрацията, която раздава разрешителните за бизнеса, тя притежава армия и полиция и тайни служби - тя е над закона и може да прави каквото си поиска.

В последните години, държавата е решила да харчи повече, отколкото събира като данъци. Всички правила и регулативи, създадени от държавни институции, дават причина банките да приемат празните приказки на държавните институции като обезпечение за предоставените им кредити. Сега държавните дългове превишават 60 трилиона долара. Само за 20 години те са се утроили. Държавите по света са разбрали, че могат да харчат пари, колкото си поискат и че никой не може да ги принуди да върнат тези пари. Най-големите длъжници в света са именно 20-те най-развити в икономичeско и военно отношение държави. Кой смее да постави въпроса за техните дългове? Правото на силния е правото,  което тържествува в международните отношения. Останалото е лицемерие и политическо пустословие.

Държавата има оправдание да взема все повече и повече дългове и заради нея да се печатат все повече и повече пари. В повечето случаи, държавата сама печата тези пари. Тя открито лумпенизира населението си, като му обещава по-високи пенсии, работни места и "справедливо" разпределение на доходите. Истината обаче е в това, че държавата не може да създава ефективни работни места и не трябва да раздава пенсии. За да стане още по-сложно, държавата използва точно тези ужким социални мерки, за да може цялата политическа върхушка - политици и бюрократи, да живеят на гърба на производители и търговци. За да могат да правят всичките тези глупости в икономиката, държавните мъже и бюрократите имат нужда от примитивна форма на демокрация, която се купува с бюджетни пари. Създаването на лумпенизирано общество е проект, който се осъществява както в богатите държави като Дания, Норвегия, Британия, САЩ, така и в бедни страни като България. Навсякъде политиците имат нужда от бедни, които да купуват лесно, за да може примитивната демокрация да тържествува. Кръгът е порочен и от него трудно се излиза. Средната класа и богатите движат обществото напред. Държавата и бедните го дърпат назад.  Средната класа и богатите "произвеждат" кораба, а държавата го управлява, като задължава собствениците на кораба да превозват бедните за без пари. Бедните са доволни от подаянията и гласуват за държавата. А икономиката отива по дяволите.

Големият проблем в следващите десетилетия е как обществата в различните страни, ще се справят с държавното управление. Колкото повече е лумпенизирано населението на една страна, толкова по-малки са шансовете за успех. Ако държавата вземе превес, това означава, че огромни средства от бизнеса ще отиват за издръжка на държавния апарат, за военни цели, за измислени социални програми, целта на които е да замажат очите на електората, а икономиката ще тъпче на едно място. Ще стане простичко казано онова, което социалистите направиха преди една година. Вдигаха врява, че щели да подкрепят социалните програми, а накрая се установи, че парите, с които щяха да осигурят бъдещето ни са заемни, а от тях 10% отидоха за  социални програми. Останалите отидоха за правене на бизнес, от който политици и бюрократи очакват своите комисиони. Защото като дадат пари на майките с деца, от тях не могат да вземат комисиони.

В заключение - истинската пазарна икономика има тогава, когато стоките и парите вървят ръка за ръка. В нашия случай държавата прави пари, без да предлага стоки в замяна. Това е антиикономика и рано или късно всичко се проваля. Основното качество на пазарната икономика е справедливата размяна. Докато държавата държи монополната функция в икономиката, не може да съществува справедливост в размяната и оттам и пазарна икономика. Ако няма пазарна икономика, развитието на обществото е поставено на карта.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196489
Постинги: 6870
Коментари: 4297
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031