Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2014 12:57 - Коста Рика нямат армия. Ние също. Но за разлика от тях, ние плащаме за армия.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 909 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 30.06.2014 15:02


Коста Рика нямат армия. Какъв е резултатът? Някой да е нападнал страната?

Резултатът е, че Коста Рика е най-развитата страна в региона.


Когато в една страна хора се оторизират от държавата да ползват оръжие, за да защитават трети лица, тази държава отива към гибел. Примери много по света.


Коя е най-боеспособната армия в Европа? Швейцарската. И знаете ли защо? Защото е три пъти по-малка от българската. Лудост е нали? Швейцария е със същото население като България, а има три пъти по-малка армия от България. В същото време армията там има и граждански функции - примерно охранителни. Защо тогава тя е най-боеспособната армия, въпреки, че в миналото столетие на Швейцария й се размина войната, слава богу? Защото швейцарците УЧАСТВАТ в своята армия, а ние само ГЛЕДАМЕ. Ние, българите, както и останалите страни от ЕС сме само ЗЯПАЧИ. Ние не УЧАСТВАМЕ. Може би е неудачен примерът който ще дам, но друго се се сещам засега. Афганистан. Най-високотехнологината армия в света - не можа да победи едни дрипльовци, които се криеха в пещерите на планините. Изсипаха стотици хиляди тона бомби, използваха безпилотни самолети, убиха лидера им, какво ли не стана и накрая се установи, че сме там, където бяхме в началото. Получи се същото, което стана и по време на съветското присъствие там. Накрая всеки трябваше да си получи урока.

Какво направи най-високотехнологичната армия във Виетнам. Също абсолютен провал. Защо. Защото виетнамците УЧАСТВАХА, а американците ГЛЕДАХА. Над Виетнам са хвърлени повече бомби, отколкото САЩ са хвърлили по време на ВСВ и накрая какво? Пак нищо.

Значи УЧАСТИЕТО в една кауза е толкова по-силно, колкото по-национална е каузата. Затова американското общество "участва" във виетнамската война само със 250 хилядна армия. Всяка една велика страна става опасна, когато има КАУЗА, за която да се бори. Съветският съюз се провали във войната с Финландия през 1939-1940г. Загинаха повече от 250 хиляди красноармейци и малката Финландия излезе морален победител, въпреки, че отстъпи Карелския провлак и 3 острова в Балтика на Съветите. Как същата тази насрана в боевете с финладците армия успя да спре Хитлер? Имаше КАУЗА, която изискваше УЧАСТИЕ не само на професионалните бойци, а ВСЕНАРОДНО УЧАСТИЕ.

Затова често давам за пример Швейцария. Защото там хораа УЧАСТВАТ както в правенето на политиката на страната, така и в защитата и от вътрешни и външни неприятели. И тъй като УЧАСТВАТ, а не ГЛЕДАТ като нас, постигат успехи.

Стабилността на швейцарската държава се основава на принципа, че швейцарците не си пъхат носа там, където не им е работа. Не раздават социална и демократична справедливост по света, не се месят в чужда работа и си гледат собствената държава. В същото време те никога не са крили тайната на своя успех, а той е защото швейцарците УЧАСТВАТ в изграждането, опазването и развитието на своята държава чрез политическата система, която са наложили и чрез съзнанието си, че нямат нужда от дори и една педя чужда зема, но не дават на никого и една педя от своята земя.

Наемната армия никога не ме е вдъхновявала. Единственият пример в световната история, когато наемна войска е свършила голямо добро за национална кауза, това е участието на 2000 наемници в отбраната на Виена, при първата турска обсада в началото на 16-ти век.

Спомнете си примера с китайските наемници, които са били изпратени да спрат монголите на северните граници на Китай. Те са свалили оръжието и са се предали на волята на Чингиз хан.

Наемниците са добри, когато трябва да отидат да убият някого. Примерът с убийството на Бин Ладен е показателен пример. Някой управник на света решава, че е по-добре да убие един човек, вместо да говори с него и изпраща подготвени наемници да свършат тази работа, но когато трябва да се защитават по-значителни национални каузи, наемниците не вършат работа в дългосрочен план. Те просто изсмукват ресурсите на обществото и се специализират в префинения рекет на същото това общество, което ги храни и издържа, като те имат най-голям интерес по света да има огнища на напрежения, за да могат да участват в тях.


Спомних си думите на един от нашите рейнджъри, участвал в мисията по омиротворяването на Камбоджа. След като службата му там е приключила, той се хванал на работа в едно стрелбище. Когато го попитах как се е чувствал в Камбоджа и как се чувства тук, у дома, той ми каза следното, цитирам по памет: "ТАМ БЕШЕ ДРУГО - КУРШУМИ ЛЕТЯТ, А КОГАТО СПРАТ - РАЗНИ ХВЪРЧАЩИ И ПЪЛЗЯЩИ ТВАРИ НИ ДОВЪРШВАХА И НИ ИЗЯЖДАХА ЖИВИ. Тук е ебаси и скуката".

Обществото трябва да намери друг отдушник на авантюристите, които искат куршуми да свистят около тях и гадини да ги ядат живи. Може да станат гидове в джунглите или нещо такова, за да си изкарват хляба с необходимото за тях и жизненоважно напрежение.

Така ще спестим пари за бюджета и ще направим света по-мирен и спокоен, защото надявам се, повечето хора не искат да свистят куршуми покрай главите им. Поне на мен така ми се струва.






Гласувай:
1



1. kolevdobri - За жалост, някой, който е на държавната хранилка не е съгласен с това предложение...
24.06.2014 15:22
Как да е съгласен, след като вземат по един куп пари, осигуряват ги с жилище, вечер са при семействата, веднъж годишно отиват на учение, че да откраднат от нафтата на камиона, а като станат на 50 години излизат в пенсия и живеят поне до 80 години на наш гръб. Как да са съгласни с моето предложение. В никакъв случай няма да го аплодират. Аз пък съм против тези толупи, защото не искам повече да ги издържам с моите данъци.
цитирай
2. kolevdobri - Нямам нищо против самите военослужещи.
30.06.2014 15:05
Против съм системата, която прави всички нас, българите - ЗРИТЕЛИ, а не участници. Ако някой ти каже, че те пази - не му вярвай - не те пази, дотогава, докато това пазене не зависи от ТВОЯ ГЛАС. Всяка една форма на управление, която е толкова централизирана като нашата, е тотално откъсната от тези, които на практика я финансират - тоест от нас, данъкоплатците. Няма сигурност без нашето УЧАСТИЕ. Ако продължаваме да сме ЗРИТЕЛИ, ще бъдем същите нещастници, каквито сме и сега.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195126
Постинги: 6870
Коментари: 4295
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031