Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.07.2014 16:48 - Никога досега светът не е разполагал с по-съвършен инструмент за прилагане на принципите на пряката демокрация.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 584 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 31.07.2014 22:44


ИНТЕРНЕТ


Най-голямото достойнство на интернет е неговата ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ.

Нито една политическа сила към настоящият момент не може да има монопол върху мрежата.

Няма нито един стадион, който може да събере милиони хора, без да е необходимо те да пътуват, да има някаква логистика, че да бъдат по едно и също време на въпросния "стадион". Този стадион е ИНТЕРНЕТЪТ. Нека се възползваме от неговите предимства. Правим толкова много неща чрез него - информираме се за всичко, което се случва по света, изпращаме и получаваме съобщения, имаме пряка връзка - видуална и видео с хора, които се намират на другия край на планетата, правим конферентни разговори, без да използваме телефоните си, поръчваме си каква ли не стока, продаваме и купуваме какви ли не услуги - билети за самолет, нощувки, управляваме домакински уреди у дома и в офиса, управляваме собствените си финанси, сключваме договори с банки, финансови институции и застрахователи. Дълъг е списъкът на нещата, които правим чрез интернет. Нарочно съм пропуснал някои, а други вероятно не са ми минали през ума, когато пишех този постинг.


Повечето от тези неща, които правим чрез мрежата улесняват живота ни. Ненапразно от няколко години изтъквам, че един от основните екологични и транспортни проблеми е следствие на липсата на достатъчно услуги, които правителството и общините ни предлагат чрез мрежата. На всички ни се е налагало да пътуваме от един държавен или общински орган към друг, като използваме различни транспортни средства. Губим време и нерви, създаваме транспортен хаос, за да си свършим работата, която можем да свършим от дома.

Но има едно нещо, за което все още ние, българите, не ползваме нетът. Мисля, че е дошло времето, някоя държава по света да се изстреля в икономически план, използвайки мрежата. Техническите възможности са много важни. Например, Корея разполага с най-добрият нет на света. За разлика от Западна Европа. И докато Корея върви с бързи темпове към създаването на постиндустриалното общество, което много технократи определят като "дигитално" общество, Западна Европа все още е затънала в бюрократщина и се наложи дори и Европейската комисия да приеме програма за развитието на нетът в Европа, като постави конкретни задачи до 2020г.

Но тук не става дума за технологическите възможности на нета. Няма нужда да имаш нетът на Корея, за да УПРАЖНИШ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС. Само си помислете. Сега едни избори струват около 30 милиона лева. За тях се говори от месеци наред. Толкова много обществена енергия, толкова много организация и логистика - хора, техника, безопасност и т.н. Живеем в 21-век, а най-ценният ни ресурс е времето. Колко време ще ни бъде необходимо да настигнем в икономически план Корея? Корейците имат 30 000 долара на глава от населението, а България има 10 000 долара или три пъти по-малко. През 1954г., въпреки репресиите на режима в България, страната ни е била с пъти по-развита от Корея в икономически план. Корея е била най-бедната страна в света - разрушена от войната, с милиони жертви и страшна хуманитарна криза. Как така за някакви си 60 години Корея стана 3 пъти по-богата. Да не говорим за съществуващите производствени мощности, които са несъизмерими с това, което имаме ние. Тоест потенциалното богатство на Корея, от гледна точка на бъдещето е значително по-голямо от разликата, която сега ни показва показателят БВП на глава от населението. Рецептата на Корея са комбинацията между американска помощ в комбинацията със значително увеличена икономическа свобода, в сравнение със Северна Корея. В резултат, едната е 13-та сила в света, а другата я няма в класациите.

Значи говорехме за американската помощ и за икономическата свобода. Сега не можем да разчитаме на американска помощ. Светът вече е друг. Като погледнем класациите на България, икономическата свобода е на критично ниска за Европа позиция. Как да увеличим икономическата свобода. КАТО УВЕЛИЧИМ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИ СВОБОДИ, КОИТО НЯМА КАК ДА НЕ СА ПРИКРИТИ ИКОНОМИЧЕСКИ СВОБОДИ. Ние даваме на нашите управници всяка година повече от 20 милиарда лева за управление. Ако не можем да контролираме как се харчат тези пари, не можем да говорим нито за политически, нито за икономически свободи. Крайно време е да приемем, че настоящата система на ЛЪЖЕПРЕДСТАВИТЕЛНА ДЕМОКРАЦИЯ е изчерпала своите възможности. Това е все едно как комунистите преди години ни лъжеха, че събствеността била общонародна и всички ние сме имали дял от нея. А когато ги питахме, къде е записано това и какъв е нашият дял, а така също и кога ще си получим дивидента от това наше дялово участие, те нямаха отговори на тези въпроси, защото всички ние знаехме истината - НИЕ БЯХМЕ РОБИ НА СИСТЕМАТА. Сега също продължаваме да сме роби. Ако тогава мракобесието беше факт, а средствата за информиране бяха строго контролирани и управлявани, какво ОПРАВДАНИЕ ИМАМЕ СЕГА, ЗА ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СМЕ РОБИ НА СИСТЕМАТА?

Нямаме никакво оправдание. ТРЯБВА ДА ПОСТАВИМ НА ПОЛИТИЦИТЕ ЯСНИ ИСКАНИЯ, НО НЕ ТАКИВА, КАКВИТО ИЗМИСЛЕНИТЕ ГРАЖДАНСКИ СДРУЖЕНИЯ НАПРАВИХА НА МАЯ МАНОЛОВА, ЗА ДА СЕ ИЗРАБОТИ ТОВА НЕДОНОСЧЕ - ИЗБИРАТЕЛНИЯТ КОДЕКС.


ТРЯБВА ПРИНЦИПНО ДА СЕ ПОСТАВИ ВЪПРОСА ЗА НАШИТЕ ПРАВА - ДА ИЗБИРАМЕ И ДА СВАЛЯМЕ СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ВИСШИ ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ПОСТОВЕ ТОГАВА, КОГАТО НИЕ РЕШИМ, ЧЕ Е ВРЕМЕТО ЗА ТОВА И ДА МОЖЕМ ДА БЪДЕМ ИЗБИРАНИ, БЕЗ ДА СЕ НАЛАГА ДА СТАВАМЕ ПОДЛОГИ НА ЛИДЕРИТЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ. ВСЯКАКВА ДРУГА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ ЩЕ НИ ДЪРПА НАЗАД И ВСЯКАКВО НАИВНО ОЧАКВАНЕ ДА ДОЙДЕ "ДОБРИЯТ ЦАР" ИЛИ "КОМПЕТЕНТНИЯТ РЪКОВОДИТЕЛ" ИЛИ "ПРОФЕСИОНАЛИСТЪТ", ЩЕ БЪДЕ ПЪЛНА ЗАГУБА НА ВРЕМЕ. ВРЕМЕ Е ДА КАЖЕМ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА, ЧЕ НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАТ НИТО ДПС, БСП, ГЕРБ И ВСЯКАКВИ ДРУГИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, АКО НЕ СЕ ПРОМЕНИ СИСТЕМАТА.


ВРЕМЕ Е ДА КАЖЕМ, ЧЕ ИСКАМЕ ВЛАСТТА ДА ПРОИЗТИЧА ОТ НАС, А НЕ ОТ ЛИДЕРИТЕ НА ПАРТИИТЕ. ВРЕМЕ Е ДА ПОГРЕБЕМ ПАРТОКРАЦИЯТА. ВРЕМЕ Е ДА ИЗЛЕЗЕМ НА ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА. НЯМА СМИСЪЛ ДА ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ ОРЕШАРСКИ, БОРИСОВ ИЛИ КОЙТО И ДА Е. ИМА СМИСЪЛ ДА ПРОТЕСТИРАМЕ СРЕЩУ СИСТЕМАТА И ДА ИСКАМЕ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ ДА НИ ПРЕДЛОЖАТ СИСТЕМА, В КОЯТО ВЛАСТТА ЩЕ ПРОИЗТИЧА ОТ НАШИЯ ГЛАС. СИСТЕМА, В КОЯТО НИЕ ЩЕ ИЗБИРАМЕ ПРЕМИЕРА, МИНИСТРИТЕ, ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР И ГЛАВНИЯ СЕКРЕТАР НА МВР. СИСТЕМА, В КОЯТО НИЕ ЩЕ ИЗБИРАМЕ ПРЯКО ВСЕКИ ЕДИН ОТ ДЕПУТАТИТЕ. СИСТЕМА, В КОЯТО НИЕ ЩЕ ИЗБИРАМЕ ШЕРИФА, КОЙТО ДА НИ ПАЗИ В КВАРТАЛА. СИСТЕМА, В КОЯТО ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА ФОРМА НА СМУЧЕНЕ НА РЕСУРСИ И КОНЦЕНТРИРАНЕТО ИМ В РЪЦЕТЕ НА НЯКОЛКО ЧОВЕКА В ДЪРЖАВАТА ЩЕ СЕ СМЕНИ СЪС СИСТЕМА НА ФОРМИРАНЕ НА БЮДЖЕТИ ПО МЕСТА, КЪДЕТО НИЕ, МЕСТНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ ЩЕ СИ ОПРЕДЕЛЯМЕ ЗА КАКВО И КАК ДА СЕ ХАРЧАТ ПАРИТЕ НИ. САМО ЕДИН ПРИМЕР - КАЖЕТЕ МИ, КОЯ Е ТАЗИ ЦЕНТРАЛИЗИРАНА СИСТЕМА, КОЯТО РАБОТИ ЕФЕКТИВНО? САМО ВИЖТЕ - ОБРАЗОВАНИЕ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ПЕНСИОННА СИСТЕМА, СИГУРНОСТ И РЕД  -  МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕТЕ, ДАЛИ ТЕЗИ ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ СИСТЕМИ РАБОТЯТ ЕФЕКТИВНО? НЕ, ЗАЩОТО СА ЦЕНТРАЛИЗИРАНИ И ПРЕНЕБРЕГВАТ ВСИЧКИ НАС. НЯМА ДЕМОКРАЦИЯ В УСЛОВИЯТА НА СВРЪХЦЕНТРАЛИЗЪМ НА ПОЛИТИКА, ФИНАНСИ И УПРАВЛЕНИЕ. ИМА ДЕМАГОГИЯ И СКРИТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ. ТОВА, ЧЕ МОЖЕМ ДА ПСУВАМЕ ВЛАСТТА, НЕ НИ ПРАВИ СВОБОДНИ. ТОВА, ЧЕ НИЕ ИМАМЕ ПОСЛЕДНАТА ДУМА, КЪДЕ И КАКВИ ПАРИ ДА ДАДЕМ И КОГО ДА ИЗБЕРЕМ И КОГО ДА СМЕНИМ - ЕТО ТОВА ИМА ЗНАЧЕНИЕ ЗА ДЕМОКРАТИЗИРАНЕТО НА СТРАНАТА. А КОГАТО ДЕМОКРАТИЗИРАМЕ СТРАНАТА СИ, ТОВА НЯМА КАК ДА НЕ НИ ИЗСТРЕЛЯ В ИКОНОМИЧЕСКИ ПЛАН НАГОРЕ.



Гласувай:
1



1. 1997 - Прибирам се в къщи, прочитам новините във форума на блог.бг и искам да гласувам по тях
31.07.2014 14:12
Ядец. Контрол на коментарите. Авторът трябва да го одобри.
Искам да сложа анонимен минус. Пак ядец. По- вътрешните блогъри могат да научат кой ник е гласувал против тях.
Искам минусите, плюсовете и прочитите да са обективни. Отново ядец. Който е свой човек може да бъде напомпан с прочитания за да излезе на първа.


И това става за незначителни мнения. А когато става дума за много пари тия, вътрешните псевдодемократи и администратори на заплата ще са по- честни? Така ли? Ядец.
цитирай
2. kolevdobri - Да, има върху какво да мислим.
31.07.2014 22:46
1997 написа:
Ядец. Контрол на коментарите. Авторът трябва да го одобри.
Искам да сложа анонимен минус. Пак ядец. По- вътрешните блогъри могат да научат кой ник е гласувал против тях.
Искам минусите, плюсовете и прочитите да са обективни. Отново ядец. Който е свой човек може да бъде напомпан с прочитания за да излезе на първа.


И това става за незначителни мнения. А когато става дума за много пари тия, вътрешните псевдодемократи и администратори на заплата ще са по- честни? Така ли? Ядец.

Не цензурирам мненията. Ползвам истинското си име. Жалко, че това, което казвате е истина. И аз вече не знам...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3218668
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930