Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2015 19:00 - Държавна робия - това е финансово-стопанската ни реалност.02
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 594 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди по-малко от три десетилетия нашата държава притежаваше всичко - дори и нас. След като обаче всички ние, с много малки изключения, започнахме да си прибираме дивидентите от "общонародната" собственост, се разбра, че номерът с измамата, че всички сме собственици на нещо, за което нямаме никакъв акт за собственост, не минава повече.

Преди години държавата ни "хранеше". Държавата ни "правеше" детските градини, училищата... Държавата ни "даваше" хляб. На много голяма част от нас това им харесваше. Тях не ги интересуваше, че бяха роби на държавата. Не им пукаше затова. Важното беше да се сдобият с панелен блок, да си купят москвич, да отидат веднъж в годината на Черно море и ако могат да краднат нещо от същата тази държава. Това беше идеалът на българина за икономическа свобода. Или поне на по-голямата част от населението. Ако някой може да се върне в този период от време, но като се абстрахира от представите си за младостта, може честно да си признае и да си каже какво е харесвал в онази икономическа система - системата на държавното робство. Нито колите ни бяха коли, нито жилищата ни бяха жилища, нито телевизорите ни бяха телевизори, нито здравеопазването ни беше здравеопазване. Някой ще каже, че сега е по-лошо. АЗ ОБАЧЕ ЩЕ ПОПИТАМ, КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ Е ПРОМЕНИЛО ОТ ТОГАВА? ДЪРЖАВНОТО РОБСТВО Е НАЛИЦЕ И СЕГА, НО МАЛКО ПО-ОМЕКОТЕНО. ТОГАВА НЯМАХМЕ ПРАВО ДА ИМАМЕ МАГАЗИН, РЕСТОРАНТ, ДА ПРАВИМ СВОЙ БИЗНЕС. СЕГА ИМАМЕ ПРАВО ДА СЕ САМОЕКСПЛОАТИРАМЕ КОЛКОТО СИ ПОИСКАМЕ. НО КОГАТО СТИГНЕШ ДО ИЗВОДА, ЧЕ Е ПО-ДОБРЕ ДА СИ ДЪРЖАВЕН ЧИНОВНИК, ОТКОЛКОТО ДА СЕ САМОЕКСПЛОАТИРАШ ИЛИ ОТКОЛКОТО ДА ПРОДАДЕШ РАБОТНАТА СИ СИЛА НА ЧАСТНА ФИРМА, ТОВА Е НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ИКОНОМИКАТА НА ЕДНА СТРАНА. ХОРАТА МАСОВО ИСКА ДА СА НА ДЪРЖАВНА СЛУЖБА, ЗАЩОТО ТОВА Е ЛЕСНИЯТ НАЧИН. ТРУДНИЯТ Е ДА СЕ БОРИШ САМ С ЖИВОТА И ТО ЗАЩОТО СЪЩАТА ТАЗИ ДЪРЖАВА ТИ ПОЧЕРНЯ ЖИВОТА, КАТО ГО ПРАВИ ОТ ТРУДЕН ТА ПО-ТРУДЕН. ЗАЩО ГО ПРАВИ? ЗАЩОТО ЧИНОВНИЦИТЕ ЗНАЯТ КОГА ЧОВЕК Е ГОТОВ ДА ПЛАЩА. ТОГАВА, КОГАТО ИМА ПРОБЛЕМ ЗА РЕШАВАНЕ. И ТЕ НЕ СЕ СВЕНЯТ ДА СЪЗДАВАТ ПРОБЛЕМИ, КОИТО САМИТЕ ТЕ ЩЕ РЕШАТ ВПОСЛЕДСТВИЕ, СРЕЩУ ОПРЕДЕЛЕНА СУМА ПАРИ. ЗАЩО ТИ Е ТОГАВА ДА СЕ БЪХТЕШ ДА РАБОТИШ ОТ ТЪМНО ДО ТЪМНО? ОЩЕ ПОВЕЧЕ, ЧЕ ИКОНОМИЧЕСКИЯТ СТАТУС ЗАВИСИ НЕ ОТ ПАЗАРНИТЕ МЕХАНИЗМИ, А ОТ АДМИНИСТРАТИВНИТЕ.



Гласувай:
2



1. injir - Ами това не е реална икономика, нито ...
27.04.2015 19:06
Ами това не е реална икономика, нито реална държава. Това е държава паразит, която изсмуква жизнените сокове на малкия и средния бизнес,като рано или късно го изхвърля на улицата. И стигаме до едно познато състояние. Държавата не може да управлява поновому, а народът не иска да живее постарому- Революционна ситуация...
цитирай
2. kolevdobri - Каква обаче ще бъде тази революционна ситуация?
27.04.2015 19:31
injir написа:
Ами това не е реална икономика, нито реална държава. Това е държава паразит, която изсмуква жизнените сокове на малкия и средния бизнес,като рано или късно го изхвърля на улицата. И стигаме до едно познато състояние. Държавата не може да управлява поновому, а народът не иска да живее постарому- Революционна ситуация...

Какво са представлявали революциите досега. Магма харта е първият опит да се ограничи самодържавието и английските благородници да получат повече власт, холандската революция е била заради ограниченията за развитие на бизнеса, които испанците са налагали по това време, французите са измислили гилотината, за да могат аристократите да разберат, че и хлебарите и занаятчиите имат претенции към властта, ленинистите пък правят революция с идеята да създадат държавната робия и го постигат в крайна сметка, макар и за няколко десетилетия. Всяка революция се прави, за да се вземат правата на едни и да се дадат правата на други. Ще бъде наистина хубава революция, ако вземем премахнем централизираната система - политическа и икономическа. За жалост няма партия, която да ни предлага това в настоящия момент. Трябва да имаме голяма критична маса, която да иска да бъде свободна. С този прост народ обаче за никъде не сме.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3194754
Постинги: 6869
Коментари: 4294
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031