Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2015 22:24 - В интересен свят живеем - 1 милиард гладуват, а в същото време 3 милиарда преяждат!
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 463 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.05.2015 22:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Много пъти съм се чудил - ако в държави като САЩ, например, хората ядат средно 3 пъти повече храна през живота си, отколкото им е нужна, това не означава ли, че ако започнат да се хранят нормално и подаряват 2/3 от храната си на развиващите се страни, то 600 000 000 души по света ще бъдат хранително презадоволени. И въпреки това, такова нещо не се случва. Егоизмът не предполага такава отдаденост.


И ако все пак се случи и тези 600 000 000 души се нахранят от американските "остатъци", как това ще повлияе за формирането на хармоничен свят? Ако стотици милиони умират от глад и бъдат нахранени, как това ще се отрази на броя на населението в бедните страни - тези в Африка и в някои части на Азия? Няма ли лесно сегашните 8 милиарда население да станат 10-15 или 20 милиарда? Един върху друг ли ще живеем, за да има място за всеки? Това ще ни направи ли щастливи?


Как е възможно да имаме растеж и то зелен растеж на икономиката, без това да е задължително свързано с увеличаването на населението на планетата? Защото кой каквото и да ми казва за защита на природата, истината е в това, че там, където има население, природата се унищожава поголовно от същото това население. Страни като Конго и Нигер преди няколко десетилетия са нямали екологични проблеми. Но колкото повече нараства населението, толкова повече нарастват и проблемите. При равни други условия, разбира се.


Всички са обладани от дявола на "многото". Разбирам, че техниката и технологията се развиват и днешния телефон вече не е само телефон, а уред, с който можем да извършваме различни немислими неща в миналото - от интернет връзките и онлайн пазаруване, до система за плащане и уред, чрез който може да се ръководите бизнеса. Развитието на човечеството включва създаването на все нови и нови системи за технологически напредък.

Но същият този иначе положителен принцип се пренася автоматично и върху хранителната индустрия. Всички знаем, че имаме нужда от нов телефон, телевизор, компютър с по-добри параметри или интернет връзка от ново поколение. Но защо ни е да произвеждаме толкова много храна? И колкото повече храна произвеждаме, толкова по-некачествена е тя. Нима всичко трябва да бъде обект на "развитието". Господ е създал човека с един стомах и няколко метра черва. Каквото и да правим, ние не можем да смелим повече от един самун хляб на ден. А в същото време произвеждаме по два, единият от който го изхвърляме, вместо да ги дадем на бедните и гладните в Африка. Защото ако трябва да го дадем, ще ни струва повече, отколкото да го изхвърлим. И ще нарушим основен природен закон - полулацията е ограничена от възможностите на земята да я изхрани.

И продължаваме да търсим хиляди и хиляди начина, да произведем по 500 кила пшеница от декар, след това по 600 и т.н., ясно имайки предвид обстоятелството, че не можем да изядем това, което призвеждаме. И вместо да насочим капиталът като ресурс към нещо по-позитивно, ние го насочваме към това да разнообразяваме нещо, от което нямаме никаква нужда. Ние потребителите се втурваме да следваме указанията на манипулаторите и вслествие на това се получава един напълно безсмислен кръговрат, в който ние консумираме все повече и повече боклуци в излишък, като цялата тази индустрия създава допълнителни индустрии, на база на проблемите, които създава, възползвайки се от нашето съучастие.

Едно общество ще бъде в бъдеще толкова по-успешно, колкото по-бързо успее да накара капиталът да се насочи в бизнес с голяма принадена стойност, различен от ядене и пиене, защото това е направлението в което колкото по-малко науката и бизнесът вземат участие, толкова по-добре за нас като личности и за обществото като цяло. Ще произвеждаме по-малко лайна, ще живеем в по-чиста среда и ще се радваме на живота.

Със сигурност онези 3 милиарда имат нужда да погладуват. За онзи милиард, ще трябва да помисля, преди да кажа нещо, за да не ме обвинят, че съм привърженик на Малтус.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195869
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031