Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2015 17:31 - Вместо да напомня на потребителите, Министерството на околната среда може да внесе в МС законови поправки, за подобряване на екологичната обстановка.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 407 Коментари: 0 Гласове:
0



 http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=5199196

Днес четох интересна статия в Труд. Министерството на околната среда и водите препоръчва на потребителите, да горят изсъхнали дървета, а не токущо отсечени. Така фините прахови частици, изхвърляни в атмосферата щели да намалеят с 40%


Също се препоръчвало да се купуват въглища, които са по-скъпи, но по-калорични, които при горенето отделят по-малки количества прах, пепел и сяра, тоест емитират по-малко вредни вещества в атмосферата.


Какво толкова го мисли еко министерството? Да внася веднага проект в МС за промяна на законодателството, като продажбата на дърва за огрев да се извършва едва след като те достигнат нормативно определения статус на сушената дървесина. Когато искаме за залепим паркета за пода, нали трябва той да достигне необходимите 42% влажност, за да "хване" добре. Иначе започва да скърца и заради това, че сме спестили няколко дена работа на печката, която да го изсуши, сме се изкушили да го залепим без да е достигнал нормативната влажност. Така хитрата сврака влиза с двата крака, което е нещо характерно за българина. Излъгал е себе си. Същото е и с дървата. Ако търговците са задължени да продават суха дървесина, ще има и по-голям контрол върху сечта, защото сега всичко е едно към гьотьоре.


Втора, да се обложат с допълнителен акциз тези въглища, които не отговарят на съвременните екологични стандарти. Няма смисъл министерството да отправя призиви към населението. Няма да има никакъв смисъл, хора, които вече са възпитани и образовани по някакъв начин, да се опитваш да ги променяш. Това е все едно да отправяш призив към гражданите на Дубай да потребяват по-малко вода, защото правителството дотира част от цената. Вместо това направи цените такива, че да покриват производствените разходи, а потребителите ще си направят своите сметки. Другото е комунизъм и празни надежди.

Това е чувствителна тема. Аз напуснам жилището си в столичен район през зимата, защото там на практика не може да се диша от онова, което излиза от комините на къщите - невероятна смрад. Нито да простираш, нито да проветряваш жилището си. Хората събират какви ли не неща за горене, следствие на което този богат столичен квартал прилича на Пекин - необходимо е да се обяви 5-та степен на тревога, заради замърсяване на въздуха.

А какво всъщност правят екоинспекторите? Те знаят къде в столицата се "смърди" най-много. Какво им пречи да отидат, да видят, на напишат предписания и ако след това тези предписания не се спазват, да санкционират замърсителите на въздуха. Ако за селата в провинцията може да се направи някакъв компромис, от гледна точка на обстоятелствата, че в повечето от случаите става дума за бедни хора, какво да кажем за опушен с дим богат столичен квартал? Хем имат пари, хем и замърсяват въздуха не само на себе си, но и на околните квартали.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3223935
Постинги: 6933
Коментари: 4323
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930