Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2016 08:42 - Имаме проблем. Европейската цивилизация има проблем.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 581 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.02.2016 08:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Гърците се изхитрили да заобикалят европейските правила, като не регистрирали мигрантите на своя територия, а им давали .....бележки. С тези бележки мигрантите продължавали своя път към богата Европа. В някаква степен гърците са прави. Защо да си дават толкова много зор, за да спасяват Европа, след като същата тази Европа вече не им дава пари, за да продължава трето десетилетие гръцкото икономическо сиртаки. Хак да им е, както се казва.

Но в случая започва да важи приказката - "Волът рине и на гърба му пада". Така става с Гърция. На Македонците им писва и затварят границата. Ние изграждаме ограда на най-лесно достъпните места с Турция. Работата за емигрантите не че става невъзможна, но поне става по-трудна. Особено по пътя през Македония. Хиляди мигранти се струпват вече в самата Гърция, след като Македония изпрати армията на помощ на полицията.


Унгария втора в Съюза започна и завърши ограда по границата. Сега се кани да строи ограда и на границата си с Румъния, при необходимост. Всяко правителство, "разположено" по транзитния път на мигрантите към Германия, Холандия и скандинавските страни досега се скатаваше, като натрисаше проблема именно на тези страни, заради недалновидната политика на германския канцлер да покани мигранти в Германия чрез публични изявления, но без да осигури логистична поддръжка за тяхното придвижване. Така да се каже, германският канцлер е пряк виновник за гибелта на хиляди хора, по време на тяхната миграция - кой се удавил в морето, кой бил застрелян от български граничар, кой умрял от болести по пътя и т.н.


В последно време гърците демонстрираха, че са доста активни в своите протести за защита на интересите си. И имат защо. Ако данъците се увеличават, за да се запълнят празните социални фондове в страната, чисто като просто кейнсианско уравнение, който и да е на тяхно място има основание за протести. Но защо така и по този начин. Да затвориш границата си означава да правиш харакири на собствената си икономика. За да постигнат своите цели, гръцките фермери прецакват на практика производителите на цитрусови плодове, зеленчуци, зехтин и т.н., които не могат да си правят търговията. Да не забравяме, че гърците имат по-скъп пазар от българския за тези стоки, но в същото това време, средното и ниското качество от тези продукти се продават именно в България. Както се казва, може да е малка печалбата от продажбите им в България, но поне не си изхвърлят продукцията. Другите пазари не могат автоматически, като с магическа пръчка да поемат излишъците от гръцките производители и търговци. Трябва време за това. 
Туристическият бранш също търпи големи загуби. Стотици хиляди българи посещават гръцкиет курорти, особено по Великден. Някои нашенци са си закупили имоти там, които сега трудно посещават. И не само българите страдат от тези блокади. Румънските туристи са също доста голяма група по гръцките курорти и градове. Те са втората националност, която посещава Гърция предимно с автомобили, използвайки българските пропускателни пунктове към Гърция. Те също започват да отменят резервациите си за посещение в Гърция........

Цялата тази вакханалия по границата показва до каква степен гръцкото правителство не контролира събитията в страната. Мисля си, че гръцкото правителство дори и иска такава ескалация да се случва, защото това за тях е начинът да извиват ръцете на кредиторите. Може би показателен пример за гръцката организационна немощ е обстоятелството, че Гърция отказва международна помощ за опазване на границите си, вероятно защото по този начин отнемат на правителството възможността да рекетира и извива ръцете на европейските политици, изпращайки стотици хиляди емигранти по пътя им към Западна Европа, който започва на континента именно от Гърция.


На европейците им липсва политическа зрялост. Прекалено задоволени са. Особено тези от западната и северната част на континента. Другите пък са политически активни, само тогава, когато някой нещо им взема. Пример за това са социалистическите наклонности на населението във Франция, Испания, Италия и особено в Гърция. Никой не се сети да протестира например, срещу главоромното нарастване на държавните дългове на тези страни. Важното е, че тогава им е било добре - получавали са си големите заплати, пенсии, социални осигуровки и никой от тези народи не е мислил за бъдещето, когато дойве време за плащане на тези дългове. Всеки е мислил, че е въпрос на сън, който ще се размине. Да, ама не.

Крайно време е народът да контролира по-добре правителствата си. И в добри времена и в лоши времена. Защото понякога добрите времена са само илюзия, път към лошите времена. Не е необходимо да си врачка, за да разбереш тази истина и да отхвърлиш заблудите около себе си. Всичко както винаги съм го казвал, опира до социалистическото разбиране за правене на икономика в Южна Европа. Ако можеш - прецакваш системата, като малко даваш, а много очакваш от нея. Живееш така от ден за пладне и като дойде време за разплата, осъзнаваш, че си прецакан. Тогава започваш да протестираш срещу всяко намаление на доходите, въпреки, че знаеш, че те са нечестно получени. И тогава се обръщаш срещу тези, които са ти давали сиренето и ги обвиняваш, че не са те известили за такъв развой на събитията. Такава е човешката социалистическа природа. Ако наистина всяка жаба си знаеше гьола по тези земи, нямаше да има тези икономически сътресения, които ни се случват на всички нас. Защото всички сме в кюпа - и по-бедните страни като България, Румъния, Молдова, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Хърватска, така и по-богатите като Гърция, Италия, Испания...
Има и друг икономически аспект в тези процеси. Ако искат германците да имат кой да им чисти лайната, образно казано, кой да им работи мръсната работа, така, както беше през 50-те години на миналия век, когато милиони турци, сърби и други националности, бяха повикани в Германия да бачкат, за да стане Германия това, което е, няма как сега да реват, че им щипели кълките на германките и ги изнасилвали тук таме. Трябва да приемат не само позитивите на една миграция, но и негативите. То не може онази работа в п------, а душата в рая. Ако обаче първата голяма миграция към Германия след войната, тази на турците и сърбите се оказа сравнително успешна за икономиката на Германия, няма гаранция, че тази ще бъде успешна. Наистина страната повече печели от глобализацията на икономиката, но всички знаем приказката за Вавилон. И да го имаме предвид.


Време е да започнем да се учим ние да вземаме решенията, а не да оставим на политиците да ни подмамват с лицемерни обещания, само и само да ги изберем. Време е да престанем да се ЛЪЖЕМ, ЧЕ ТОЗИ, КОЙТО НИ ОБЕЩАВА ВИСОКИ ЗАПЛАТИ, ПЕНСИИ И СОЦИАЛНИ ОСИГУРОВКИ ЗА СМЕТКА НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ РЕСУРСИ Е ПОЛИТИКЪТ НА КОЙТО ТРЯБВА ДА ЗАЛОЖИМ. ВРЕМЕ Е ДА ДАДЕМ ШАНС НА ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ, КОИТО НЕ НИ ОБЕЩАВАТ МЕД И МАСЛО, А НИ ОБЕЩАЯТ, ЧЕ НЯМА ДА НИ ПРЕЧАТ ДА РАЗКРИЕМ ИСТИНСКИТЕ СИ СПОСОБНОСТИ НА СВОБОДНИ ХОРА - ХОРА, КОИТО РАЗЧИТАТ ПОВЕЧЕ НА СЕБЕ СИ, ОТКОЛКОТО НА ДЪРЖАВАТА КАТО ИНСТИТУЦИЯ. ОТТАМ ИДВАТ ВСИЧКИТЕ ПРОБЛЕМИ. И РАЗГРАДЕНИТЕ НИ ГРАНИЦИ И ФАЛШИВАТА НИ ПОЛИЦИЯ И ТЪПОТО НИ ПРАВОРАЗДАВАНЕ И МОНОПОЛИЗАЦИЯТА НА ИКОНОМИКИТЕ НИ И БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ И ВСЯКО НЕЩО, ЗА КОЕТО СЕ ДОСЕТИТЕ. АКО НИЕ ВЗЕМАМЕ РЕШЕНИЯТА ЗА РАЗВИТИЕТО НА СВОЯТА СТРАНА, НЯМА ДА ИМАМЕ ОСНОВАНИЕ ДА СЕ ОПРАВДАВАМЕ С ПОЛИТИЦИТЕ, ЧЕ НЯКОЙ НИ Е ПРЕЦАКАЛ. НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ ЗА ТОВА. НИЕ, ТЪПИЯТ И ПРИМИРЕН НАРОД, КОЙТО СЕ СЕЩА ДА ПРОТЕСТИРА САМО ТОГАВА, КОГАТО МУ БРЪКНАТ В ДЖОБА. А КОГАТО НЯКОЙ НИ ПЪХНЕ В ДЖОБА ПАРИ, КОЕТО НЕ СМЕ ЗАСЛУЖИЛИ - ТРАЕМ СИ...

ТАКА НЯМА ДА Я БЪДЕ. ТАКА НИТО ДЪРЖАВА СЕ ПРАВИ, НИТО ИОНОМИКА. И ЗАТОВА НАСЕЛЕНИЕТО НИ НАМАЛЯВА, А НА ТЯХНО МЯСТО НАПИРАТ БЕДНИТЕ ПЛЕМЕНА ОТ АФРИКА И АЗИЯ. В СВЕТА КАКТО СЕ КАЗВА ПРАЗНО НЯМА.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3233903
Постинги: 6935
Коментари: 4324
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930