Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2016 13:21 - България - икономика, която е насочена преди всичко към вътрешното потребление.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 1738 Коментари: 8 Гласове:
2

Последна промяна: 30.03.2016 13:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Всичко зависи от политиката на правителството. Цялата икономика, животът ни - всичко. Преди години корейците решиха, че от най-бедната страна в света, ще произвеждат и продават на света индустриални стоки. Всичко изглеждаше много наивно, на фона на разсипаната страна, след войната на полуострова през 1953г. Но правителството имаше ясен поглед върху това, какво иска да постигне. По същото това време, българското правителство провеждаше все още насилственият процес на колективизацията на селското стопанство, което докара гладни години за страната. Имах колега, с който работехме в една известна българска обществена институция, който ми разправяше, че неговото семейство са оцелели, като са яли сланина и каквото намерят в полето - лапад, коприва и т.н. Българското правителство се е занимавало тогава с ПОЛИТИЧЕСКА ИКОНОМИЯ в нейния грешен вариант - убийство на дребния собственик на земя. Няколко години преди това, индустриалните предприятия са били национализирани, тоест откраднати от собствениците - 1947г. И въпреки целият ентусиазъм на комунистическата партия, първите 15 години от преврата през 1944г. са били икономическа катастрофа за страната ни. Индустриализацията на България е започнала с няколко години след тази в Южна Корея. Големи мастодонти, енергоемки и трудоемки, захранвани от труд, който не е бил нито свободен, нито производителен. За разлика от Корея, България до този момент е имала макар и малко предимство в областта на индустрията, което предимство е било изгубено след преврата през 1944г. Да не забравяме, че когато Добри Желязков е направил своята фабрика в началото на 19-ти век в Сливен, когато българските търговци са продавали българска продукция, произведена от български земеделски и занаятчийски задруги, из пазарите на империята, от Цариград, до Измир или Александрия, корейците са живеели в колиби от слама. Но това е минало. Комунистите никога не са могли да организират нито производство, нито търговия като хората. Режимът в Корея също не е бил демократически, както и в България. И там основните производствени мощности в областта на металургията, например, са били държавни. Но за разлика от България, там не са управлявали комунисти. Да не забравяме кой ти е съюзник. Едно е да те подкрепя Америка, друго е СССР, където една ютия не можаха да направят като хората.

След провалът на социализма в България, защото това си беше провал, породен именно от невъзможността на еднопартийната система и комунистическата партия да се променя съобразно пазарната среда, която иска мигновенни реакции, в зависимост от изискванията на клиентите, се отиде към разграбване на съществуващите производствени мощности и предаването им за отпадъци. 

Каква икономика създадоха. Казвам СЪЗДАДОХА, защото това нашето е икономика, която е създадена от комунистическата партия, при нейното разпадане на други партии и партийки, която основна цел по време на техните управления на страната е да откраднат колкото се може повече, опирайки се на властовия ресурс.

  1. Икономиката ни не е достатъчно конкурентноспособна;
  2. Икономиката ни е много ресурсоемка, в това число енергоемка;
  3. Икономиката ни е на практика монополизирана в продължение на времето след преврата срещу Живков. Политическият монопол създаваше икономически монопол и обогатяване на близките до властта хора;
  4. Постоянно пада потенциала на човешкия ресурс, от гледна точка на образователно и квалификационно ниво. Икономиката има нужда от квалифицирани кадри в областта на информационните технологии, а държавата ни харчи парите, за да създава никому ненужни икономисти.
  5. Задълбочаване на демографския проблем. Опитайте се да намерите хора за работа и ще разберете за какво говоря;
  6. Създаване на прослойка от "болни" и "страдащи" хора, които имат нужда от "помощ". Всеки седми е инвалид, а всеки трети разчита на парична или друга помощ от обществените фондове. Мераклиите за работа са вече по-малко от тези, които са мераклии да получават пенсия.
  7. Няма съществени инвестиции в експортно ориентирани производства. Чуждестранните инвестиции, ако това са чуждестранни инвестиции, са насочени в това, да контролират местния пазар - енергоносители, банки и застрахователни компании, търговски вериги и по-голямата част от туристическия бизнес и т.н. Като изключим това, че изнасяме ток, всички изброени други компании разчитат на това, да вземат парите на българина, като все още нямат капацитет да вземат парите на чужденците.
  8. Създадоха икономика на "ХОТЕЛИТЕ, ЗАВЕДЕНИЯТА, ФУРНИТЕ, ФРИЗЬОРСКИТЕ САЛОНИ И САЛОНИТЕ ЗА МАСАЖИ, РЕСТОРАНТИТЕ, КРЪЧМИТЕ И БАРОВЕТЕ. Създадоха икономика, която ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ ВЕЧЕ СЪЗДАДЕН ПРОДУКТ. СЪЗДАДОХА ВТОРИЧНА ИКОНОМИКА. Това е характерно за бедните държави, за простия бизнес модел за развитие. Но такива са възможностите на българското правителство, което иска всичко да контролира и в това си желание, СЪЗДАВА ТОКСИЧНА СРЕДА ЗА РАЗВИТИЕ НА БИЗНЕСА. И СЛЕД ТОВА ЗАЩО НАРОДЪТ МРАЗЕЛ БОГАТИТЕ. ЧЕ КАК ДА ГИ ОБИЧА, КАТО СЪЩИТЕ ТЕЗИ БОГАТИ СА ПРОИЗВЕДЕНИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО - ОТ НЕГОВОТО ДЕЙСТВИЕ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЕ.

Необходима е съществена промяна, която да ни направи конкурентноспособни и жизнени. Да ни направи търсени на международния пазар на стоки и услуги и то на такива, с висока принадена стойност. За тази цел е необходимо да се създаде високо-образована и възпитана работна сила, на която да й се обезпечи възможности за развитие тук в България, а не някъде навън, както е сега. Необходимо е такава политическа икономика, която да гарантира свободата на конкуренцията, демонополизацията на пазара, прилагане на пазарните принципи за развитие на икономиката, като неизменно в основата стои изискването ИЗБИРАТЕЛИТЕ ДА ПРИТЕЖАВАТ БЪРЗ Е ЕФЕКТИВЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА КОРЕКЦИЯ НА ВЗЕТИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ МЪЖЕ РЕШЕНИЯ. МЕХАНИЗЪМ НА ОТЗОВАВАНЕ НА ВСЕКИ ЕДИН ВАЖЕН ПОЛИТИК ИЛИ УПРАВИТЕЛ НА ДЪРЖАВЕН ИЛИ ОБЩЕСТВЕН БИЗНЕС И ПРЕКЪСВАНЕ НА ЗАВИСИМОСТИТЕ, КОИТО СЕГА СЪЩЕСТВУВАТ, В ТОЗИ ОТВРАТИТЕЛЕН ПАРТИЕН МОДЕЛ НА ПОЛИТИКА И ИКОНОМИКА. ТОГАВА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ В РОЛЯТА НА ИКОНОМИЧЕСКИ, ПОЛИТИЧЕСКИ И СОЦИАЛЕН ФАКТОР В ЕВРОПА

ВСЯКА ЕДНА ИКОНОМИКА ЗАВИСИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО. АКО ЮЖНА КОРЕЯ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА ВЪВ ФАБРИКА НА СВЕТА, ТОВА Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. АКО БЪЛГАРИЯ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В ЕВТИНА АЛКОХОЛНА ДЕСТИНАЦИЯ ЗА БЕДНИ ТУРИСТИ, ТОВА СЪЩО Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. АКО ЕДНА СТРАНА ПРОИЗВЕЖДА И ПРОДАВА ЛЕКИ АВТОМОБИЛИ, А ДРУГА ПРОИЗВЕЖДА И ПРОДАВА ЖИТО, ТОВА СЪЩО Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО. АКО ЕДНА В ЕДНА ДЪРЖАВА ДОЙДАТ ТАКИВА ФИРМИ КАТО  IBM И EMC, ТОВА СЪЩО Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО - ВИЖ ПРИМЕРА С ИРЛАНДИЯ. АКО ФИРМИ НАПУСКАТ ЕДНА ДЪРЖАВА, ТОВА СЪЩО Е БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО.  


НЯМА КАК ДА СЪЩЕСТВУВА ЗДРАВА БИЗНЕС СРЕДА, КОЯТО ДА ОСИГУРИ ЕФЕКТИВНО ПРОИЗВОДСТВО НА СТОКИ И УСЛУГИ, КОИТО ДА ПРОДАВАМЕ В ЧУЖБИНА, АКО НЯМА ЗДРАВА АДМИНИСТРАТИВНА СРЕДА, ОСВОБОДЕНА ОТ ИЗЛИШНИ ФОРМАЛНОСТИ, КОИТО ПОЧТИ ВИНАГИ ВОДЯТ ДО КОРУПЦИЯ И СУБЕКТИВИЗЪМ. ПОЛИТИЦИТЕ И БЮРОКРАТИТЕ СА УПРАВЛЯВАЩИТЕ НА КОРАБА, НАРЕЧЕН БЪЛГАРИЯ И ТОЙ ЩЕ ОТИДЕ В ТАЗИ ПОСОКА, В КОЯТО ТЕ Я КАРАТ ДА ВЪРВИ. НО НИЕ, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ, КРАЙНО ВРЕМЕ Е МАЛКО ДА СЕ ОГРАМОТИМ И ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ УДОБНОТО ОПРАВАТЕЛНО СЪСТОЯНИЕ НА ОТРИЦАНИЕ И НЕГАТИВИЗЪМ, ЧЕ НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НАС И ДА СИ КАЖЕМ, КАКВО НИ Е НА СЪРЦЕТО, БЕЗ ДА ОЧАКВАМЕ, ЧЕ НЯКОЙ ИЗРИЧНО ЩЕ НИ ПИТА ЗА ТОВА. НИЕ СЪЩО ТРЯБВА ДА ПОЕМЕМ СВОЯТА ОТГОВОРНОСТ, КАТО КОНТРОЛЕН МЕХАНИЗЪМ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, ЗАЩОТО АКО НЕ ГО НАПРАВИМ, ЩЕ СИ ОСТАНЕМ В ТОЗИ СЕЛСКИ, В ГРУБИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА, ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ, В КОЙТО И СЕГА СЪЩЕСТВУВАМЕ - ДА РАЗЧИТАМЕ НА ПЕНСИЯТА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ И НА ТОВА, КОЕТО ТЕ СА ПРОИЗВЕЛИ В ГРАДИНАТА НА СЕЛО.



Гласувай:
3



1. chetohche - Износът ни сега е 70% от БВП. Когато ...
30.03.2016 13:37
Износът ни сега е 70% от БВП. Когато Япония е най-добре през 1980те, износът им е 9% от БВП, по него време НРБ изнася 35% от БВП - и има 3,5 пъти по-голям дял от световната икономика от България сега.
Дясната сган, не разбра, че пенсионерите и държавните служители, не ядат банкноти в чинии и със сол, а парите отиват 70% в джобът на капиталистите и работодатели, и 30% отиват в джобът на работниците.
310 лева минимална заплата, каквато взимат половината работещи, е равна на 70 лева през социализмът. Тогава масовата заплата беше 140 лева без удръжки. Значи стандартът е паднал ДВА ПЪТИ. Ако не броим безработицата сега, и достъпът до евтин заем тогава. Дори по-добър беше стандарът тогава, половината взимаха 140 лева, но всеки трети взимаше 300 лева - сега равни на 1400 лева - по покупателна способност. Пък и всяко второ семейство си изкарваше и поне 2000 лева от продажба на зеленчуци, прасета, яйца, тютюн, което излиза допълнително на месец по 160 лева - равни на 700 лева сегашни - като покупателна способност. При тази ниска покупателна способност сега, и внос, и всеки краставичар, тоест частник, или безработен, няма как да върви и частничеството. Зарзавата тогава беше малък бизнес - тоест печалбата отиваше веднага в пазарът, а нивото на потребление се държеше от държавните заплати.
цитирай
2. chetohche - Адам Смит създава политикономи...
30.03.2016 13:39
Адам Смит създава политикономията, където се твърди че свободният пазар ще доведе светът до рай. Смит смята, че свободният пазар няма да създава богаташи, че разпределението ще е безкрайно добро. Маркс прави критика на политикономията. Маркс, и левите, знаят и виждат, то е математика, наука, че капитализмът е като кърлеж който се нуждае от тяло, а тяло за капитализмът е пазарът. Тоест капитализмът наврежда на пазарът, и дори го убива. Така капитализмът спира пазарната икономика. Прави икономическа рецесия, депресия... И много бедност и експлоатация, демократично-либерално робство.

В Османската империя, и ориентът, винаги е имало свободен пазар и частна собственост, или поне 500 години. Докато на запад всичко е било на църквата, не е имало частна собственост. Абсолютната държава прави възможно да се появи частна собственост и банки създаващи капитализъм. Адам Смит е смятал, че дефлацията не пречи на пазарите. Но дефлацията оскъпява заемите в пари, защото номиналните печалби намалят, също и недвижимите имоти, освен стоките и услугите. И Голямата депресия го доказва. Само паричният растеж спира дефлацията, и укрепва растежът. Но с растежът на паричната маса, расте капитализмът, тоест и световният дълг. Защото без дълг, няма капитализъм. Едно предприятие има добавена стойност, и ако си бизнесмен, плащаш от 20 до 80% за работни заплати, останалото е печалбата ти. Тоест работниците могат да купят от 20 до 80% от продукцията си, а бизнесменът - инвеститорът, колкото е по едър - толкова по-малко ще плаща на работниците си - като процент от добавената стойност - повече машини ще има и ефективност, но и по-малко ще харчи за потребление, другото ще го дава на банките - а те за потребление на неговата стока - като заем взет от работници. ЕТО ТАКА, ПЕЧАЛБАТА - НЕНУЖНАТА НА КАПИТАЛИСТЪТ ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ, Е РАВНА НА СВЕТОВНИЯТ ДЪЛГ. И това Джон Кейнс, го е разбрал, и е призовал за повече добавена стойност за работниците, и по-малко спестовност чрез големи данъци, и много държавна икономика. Всички тези мерки на кейнсиянството, намалят капитализмът - кърлежът върху пазарът и икономиката. Продължителното кейнсиянство и демокрация, водят до собствеността да е 100% в ръцете на трудещите се, и до 100% средна класа - социализъм, и комунизъм - тоест. Тоест край на благородната класа, и класите. Капитализмът е последното убежище на аристокрацията и мафията. Мафията се развива до аристокрация, както гъсеницата до пеперуда, но това само показва, че аристокрацията снася яйцата от които се люпи мафията.
цитирай
3. chetohche - Класация по реален БВП на глава: 37. ...
30.03.2016 13:42
Класация по реален БВП на глава: 37. Чехия.
38. Словения 39. Естония 40. Словакия 41. Португалия 42. Литва 43. Сейшели 44. Малайзия 45. Гърция 46. Полша 47. Унгария 48. Русия 49. Казахстан 50. Бахамските острови 51. Латвия 52. Чили 53. Ant. & Барб.
54. Хърватия 55. Панама 56. Уругвай 57. Румъния 58. Турция 59. Габон 60. Мавриций 61. Беларус 62. Венецуела 63. Азербайджан 64. Ливан 65. Иран 66. България

Чили имат БВП на глава преди 5 години толкова колкото Чехия през 1989г.

theglobaleconomy/Chile/GDP_per_capita_PPP

theglobaleconomy/rankings/GDP_per_capita_PPP

theglobaleconomy/Czech-Republic/GDP_per_capita_PPP
цитирай
4. chetohche - Капитализмът почва от робството. ...
30.03.2016 13:43
Капитализмът почва от робството. Великобритания създава мощна морска флотилия, от която се пръква най-мощната търговия със стоки от робски труд. Което довежда до фалит занаятчиите и селяните - и съответно те стават новите доброволни и безплатни роби - работническата класа. В България с евтин труд смятат да фалират богатите и високоплатени държави, но онези са на друг етап - където държавата субсидира продукцията която изостаналите държави могат да произведат, и тя е по-евтина и дори завладява пазарът на държавите с евтин труд, освен - че въвеждат по нови технологии и по ниски лихви - за да няма значение цената на трудът.
цитирай
5. chetohche - 1907г., американските борси се ...
30.03.2016 13:43
1907г., американските борси се сриват и помъкват банките към крах, защото хората и фирмите си теглят златото, а депозитите са 50 пъти повече от златото. Така в тази ситуация, банкерите искат помощ от всякъде, дори от Европа, Русия, Япония, Китай, Османската империя. Китай дори се отказва от златото и има само сребърни долари.. , което докарва и край на императорът им - монархията им, по американска намеса. Американските банкери се обединяват да правят общ златен резерв. 1912г. латинският финансов съюз е отменен. 1913г., освен САЩ и Русия, други нямат достатъчно злато, и почват да се гърчат от инфлация. 1914г., почва първата световна война, вероятно всеки си е пойскал заемите. 1917г. царят на Русия е свален. Редица армии нахлуват в руската територия и товарят ценности и злато. https://www.youtube/watch?v=OoDKA-AnEWM

Голямата депресия и Втората световна пак са заради златото - липса на златна ликвидност и фалит на банките, като войната и депресията свършват след Бретънудската система - където резервът на държавите е доларът - възприеман за злато и обменян за злато но само извън САЩ, доларите в САЩ са без златно покритие. Но до 1959г. и натрупаните долари в чуждите резерви са повече от златото, което кара Дж. Кенеди да въвежда сребърен сертификат, че онея от финансовият интернационал, пак ще направят война - за да спасяват капитализмът. В писмото на цар Фердинанд до цар Борис III има редица интересни факти и разсъждения, които допълват неговия образ. В него бившият цар се присмива на убития от болшевиките последен руски император Николай II, когото той успял да излъже и да вземе голям паричен заем, който така и не върнал. Интересното е че още през декември 1917 г., само два месеца след победата на Октомврийската революция в Русия, Владимир Илич Ленин нарежда да се публикуват всички тайни договори, споразумения и документи на руската външна политика. По такъв начин излизат на бял свят документите, според които руската държава отпуска на 2 септември 1912 г. заем на цар Фердинанд в размер на 3 000 000 златни франка, срещу които той гарантира с двореца „Врана” и с всички принадлежащи му имоти, намиращ се в околностите на София. Фердинанд се задължава да изплати този заем в срок от 25 години и 7 месеца. Той абдикира само след 6 години и в писмото си до сина си злорадства, че така е успял да измами руския император. Интересно, днес на кого по право трябва да принадлежи този заложен още преди близо един век дворец?! Още повече, че оригиналите на тези документи се пазят в руските архиви, а преписът му на руски език се съхранява в личния архив на един от най-приближените български генерали и душеприказчици на монарха, ген. Александър Протогеров. тук пише повече подробности за златото и капитализмът http://chetohche.blog
С монетаризмът на Фридман и неолибералните лъжи, са смятали да печелят още време за капитализмът, изродите сатанински от САЩ и аристократите от Европа, създали Хитлер. http://chetohche.blog/novini/2015/04/09/griinspan-razhodite-za-smetka-na-deficita-sa-shema-za-konfis.1352844

http://chetohche.blog/novini/2015/06/11/istinata-shte-vi-napravi-svobodni.1368133
цитирай
6. chetohche - 11 септември атентатите
30.03.2016 13:49
Целта е да се предотврати срив на борсите, което би причинило срив на банките. Сривът на банките ще срине търговията, а то пък производството. 2001 11 август Джордж Буш джуниър: Голяма грешка се оказа, че намалих данъците, бюджетът е празен, растежът е под 1%, парите от намалените данъци не отварят работни места и са намалили потреблението, държавата движи парите парите - и те отиват за заплати и инвестиции - с което се разгаря икономиката, бизнесът чака да види растеж и пасува. Голяма грешка беше това намаляне на данъци, фалираме, оставихме повече пари в бизнесът а той пасува. 2001 11 август: http://www.capital/politika_i_ikonomika/sviat/2001/08/11/210400_statistikata_se_usumni_v_novata_ikonomika/
На 2 октомври 2001г, Федералната резервна система (американската централна банка) намали за девети път през тази година овърнайт репо-лихвата, която достигна най-ниското си ниво от началото на 60-те години - 2.5%. Решението се обяснява с последствията от атентатите на 11 септември. Така се зачена кредитен бум, свършил 2008г., и докарал нова Голяма депресия. По скоро отложил кризата със 7-17 години. Българите взеха заеми за 60 милиарда долара, тези пари от нищото, от вън, от бъдещето помогнаха да се изпревари НРБ като БВП след 2004г..
цитирай
7. kolevdobri - Комунизмът е последното убежище на мафията.
30.03.2016 14:32
[quote=chetohche]Адам Смит създава политикономията, където се твърди че свободният пазар ще доведе светът до рай. Смит смята, че свободният пазар няма да създава богаташи, че разпределението ще е безкрайно добро. Маркс прави критика на политикономията. Маркс, и левите, знаят и виждат, то е математика, наука, че капитализмът е като кърлеж който се нуждае от тяло, а тяло за капитализмът е пазарът. Тоест капитализмът наврежда на пазарът, и дори го убива. Така капитализмът спира пазарната икономика. Прави икономическа рецесия, депресия... И много бедност и експлоатация, демократично-либерално робство.

В Османската империя, и ориентът, винаги е имало свободен пазар и частна собственост, или поне 500 години. Докато на запад всичко е било на църквата, не е имало частна собственост. Абсолютната държава прави възможно да се появи частна собственост и банки създаващи капитализъм. Адам Смит е смятал, че дефлацията не пречи на пазарите. Но дефлацията оскъпява заемите в пари, защото номиналните печалби намалят, също и недвижимите имоти, освен стоките и услугите. И Голямата депресия го доказва. Само паричният растеж спира дефлацията, и укрепва растежът. Но с растежът на паричната маса, расте капитализмът, тоест и световният дълг. Защото без дълг, няма капитализъм. Едно предприятие има добавена стойност, и ако си бизнесмен, плащаш от 20 до 80% за работни заплати, останалото е печалбата ти. Тоест работниците могат да купят от 20 до 80% от продукцията си, а бизнесменът - инвеститорът, колкото е по едър - толкова по-малко ще плаща на работниците си - като процент от добавената стойност - повече машини ще има и ефективност, но и по-малко ще харчи за потребление, другото ще го дава на банките - а те за потребление на неговата стока - като заем взет от работници. ЕТО ТАКА, ПЕЧАЛБАТА - НЕНУЖНАТА НА КАПИТАЛИСТЪТ ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ, Е РАВНА НА СВЕТОВНИЯТ ДЪЛГ. И това Джон Кейнс, го е разбрал, и е призовал за повече добавена стойност за работниците, и по-малко спестовност чрез големи данъци,
цитирай
8. kolevdobri - Благодаря за коментарите. Нека да обобщим...
30.03.2016 14:40
1. Колкото и да е лош, капитализмът е по-добър от социализма, защото в неговата развита форма е основан върху по-малко насилие, отколкото е то при социализма.
2. Независимо от "успехите" ни като социалистическа държава, народът се "изнесе" към "гнилия" Запад. Нямаме достатъчно хора ни за работа, ни за нещо друго.
3. Проблемът за капитализма е в това, че се допуска неговото окрупняване в степен, която да убие малкия и отчасти средния бизнес. Правейки това, крупният бизнес си позволява след това да влияе върху правителствените решения и да се облагодетелства допълнително, заради политическите си връзки.
4. Като цяло, ако анкетирате обикновени хора, къде искат да живеят - в България или Швейцария, вероятно няма да изберат България. Независимо от това, че повече собственици има в България, отколкото в Швейцария и независимо от скъпотията на живота там. Независимо от грешките на капитализма, няма друга обществена система, която да е заслужила повече адмирации от капитализма. Засега.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3197106
Постинги: 6872
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031