Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2016 10:06 - За 2017г. ще отидат над 110 000 000 лева за държавните медии.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 385 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Всяка година данъкоплатците дават огромна сума пари за държавните медии - БНТ, БНР и БТА. Нека да си зададем въпроса - какво ще се случи, ако тези медии спрат да ни информират? Знаете отговорът - НИЩО.
Не, не нищо - ще се освободят много пари, които да отидат за нещо по-полезно - примерно, за осигуряване на по-добър интернет достъп на населението, за технологизиране на българското образование и държавни институции, за подобряване на качеството на въздуха, водите, за профилактика на заболяванията, за образование и т.н. и т.н.

Спомняте ли си кога за последно, държавните медии са дискутирали нещо важно за обществото и кога са спомогнали за решаване на някакъв обществен проблем. Ако не е Ваня Ахчиева, няма кой да направи такова нещо там.

Следите ли частните медии колко репортажа имат за проблеми, свързани с управлението на държавата? Колко репортажа имат Нова,бТВ и Канал 3? На колко кметове им "олекна" мястото след техни репортажи? Колко корупционни схеми разкриха? Отговорът е - стотици.


И какво получиха те от обществото като директно финансиране? Нищо. Получават пари от рекламни договори, но директно от бюджета нищо не получават.


Защо в рамките на СЕМ да се се сформира звено за оценка на обществената полезност от едно предаване и съответните предавания да получават пари от бюджета за разкриване на нередности, корупция и далавери с обществени пари? Така ще бъде по-справедливо. Имаме нужда от разследваща журналистика, за да се подобри работата на държавната и общинските администрации. Нека да се отвори една дискусия за оценяването на такива продукции и за тяхното финансиране, независимо от това за коя медия става дума. Основен критерий да бъде така нареченото "затваряне" на проблема. Много медии могат да съобщават за проблем, повечето от които препредават тези съобщения, научени от други медии. Тук става дума за разследваща журналистика.

За какво ни е държавното радио? За какво ни е БТА? Тези допотопни структури, средище на комунистически протежета от десетилетия наред. Кой можеше да се уреди на работа в тези институции? Досещате се нали. В една интернет епоха какво радио и какъв телеграф ни трябват?

Потоци от пари отиват на вятъра в тази страна. Потоци от пари. И не само това. Хиляди хора получават заплата не само да не правят нищо, но и да ни заблуждават, да ни притъпяват гражданското чувство спрямо политическия живот, да ни манипулират и да ни вкарват в русло такова, каквото на политическата класа й е изгодно.


Да се продадат и парите да се вкарат в бюджета. Нека тези институции работят като всички други частни медии, освен ако не станат коректор на властта и не заработят за нашите интереси. Но всъщност това е сао една неосъществима мечта. Няма как телевизия, радио и телеграф да не са част от онази система, на която й казваме - ВЛАСТ. И няма как властта сама да се очисти и прероди. 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3219725
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930