Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.03.2017 19:58 - Избори 2017г., през очите на секретар и член на секционна избирателна комисия.01
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 468 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 27.03.2017 20:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  1.  Денят мина умерено напрегнато. При нас гласуваха около 380 души от 670, което е над половината от гласоподавателите с право на глас. Можеше да видим зор, ако бяха дошли повече хора, защото с малки изключения си имахме гласоподаваели почти през цялото време - от самото начало от 7 часа, та чак и до 20 часа. Можехме да рационализираме процеса, като предварително подготвим бюлетините и ги раздавахме на гласоподавателите, но това не беше разрешено. Откъсването, сгъването и предаването на бюлетините трябваше да ставе пред самия гласоподавател. Какво да правим, технологичен процес. Един човек не успя да гласува, защото вече заключихме вратата в 20 часа, а той закъсня. Голяма глупост беше запечатването на прозорците, а вътре миришеше ужасно. Като към това се включваше и острата тютюнева миризма, която се носеше из цялото училище, проблемът с въздуха ставаше още по-голям. По едно време не се сдържах и просто отворих прозореца. Не ми пукаше от нищо. Няма закон, който да ми забрани да дишам, пък бил и той Изборния кодекс или дори самата Конституция.
  2. За организационното начало няма да отделям време, то не е толкова интересно - просто бюроктатщина, която трябваше да се свърши. Интересното стана при преброяването на гласовете. Нали е казано, че НЕ Е ВАЖНО КОЙ ЗА КОГО Е ГЛАСУВАЛ, ВАЖНОТО Е КОЙ БРОИ БЮЛЕТИНИТЕ. Въпреки указанията на ЦИК, броенето на бюлетините в случаите, за които аз имам сведение, се е извършило, като урната или урните са изсипани върху няколко събрани на едно място, маси. Указанията изискваха бюлетините да се изваждат една след друга от член на СИК. Това изисква твърде много време, което членовете на СИК не искат да пилеят. Повечето от тях са дошли заради парите, които се полагат за участние в изборите и колкото по-рано се свърши, толкова по-добре. Учудвам се, как е възможно, първите представители на СИК да стигнат в РИК, час и половина след приключването на на изборния ден. Въпреки, че и ние изсипахме бюлетините "в средата на стаята" както се казва и всички се включихме в подреждането, въпреки бързата работа на екипа ни, успяхме за това време да приключим с формалностите в самата секция, докато останалите секции все още работеха. Но за да се стигне до РИК трябваше всичките тези материали да се натоварят на автомобилите, наети за целта и да се пропътува цялото това разстояние до зала Армеец в София, където беше нашият център за предаване на документите.
  3. Много грешки се допуснаха с изчисляване на преференциалния вот. Много от бюлетините бяха попълнени едно към гьотьоре от избирателите, които задраскваха както номера на партията от лявата страна на бюлетината, така и преференциален вот, който изобщо не съответстваше на същата тази партия, която избираха или на бройката на преференциалните позиции, които партията имаше. Например някои избиратели задраскваха например №17 и по някаква неопределена от мен логика, задраскваха и преференция със същия номер, но тази партия нямаше толкова преференциални номера. Имаше трудности не толкова с изчисляване на преференциалния вот от СИК, колкото с попълването на един куп документи, които се представят пред РИК. Започнах да си мисля за програма в компютъра, която да подпомага това подреждане, преброяване и засичане на всички контроли. Ние го правихме с калкулатор и моливи в ръка.
  4. В заключение, попитах всички мои приятели, които се включиха в изборите и бяха в различни секции - според тях, МОГАТ ЛИ ДА СЕ ФАЛШИФИЦИРАТ ИЗБОРИТЕ, СПОРЕД ТОВА, КОЕТО ТЕ СА ВИДЕЛИ КАТО ОРГАНИЗАЦИЯ. Отговорът е, могат да се дописват в бъркотията по преброяването по някоя друга преференция за кандидат от политическа партия, но манипулация, която да доведе до промяна на вота е невъзможно. Не зная как стоят нещата в тези секции, където заради различни причини, ченовете на СИК не обхващат по-голямата част от представители на различни политически сили, участващи в изборите. Не знам в Турция например, членовете на СИК как се избира и назначават и интересите на кои партии защитават.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3197101
Постинги: 6872
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031