Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2017 10:43 - Време е да се помисли за Министерство за защита на потребителите
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 266 Коментари: 0 Гласове:
1



 Както всички знаем, има Комисия за защита на потребителите. В голяма степен работата на тази комисия се върши от от Омбудсмана. В общинските съвети също има служители, които дублират работата на комисията.


В нашата страна, както всички знаят, защитата на правата на граждани и фирми не е на добро ниво. От една страна стоят държавните институции, а от другата страна - отделната личност или фирма. Държавата има целият инструментариум да вкара в проблеми всяка една личност или фирми, независимо от законодателството в страната, което уж гарантира правата и свободите. И го прави.

Защитата на потребителите е една от съществените политики, които засега не се прилагат на добро ниво от страна на държавните институции. Всички знаят какви са проблемите, но никой "не потегля" да ги решава. Напоследък Мая Манолова, в качеството си на Омбудсман прави похвални усилия в тази посока, но аз си мисля, че тази политика трябва да бъде с ранг на министерство, което на първо време да покаже важността на проблема, защото в крайна сметка всички ние, българските граждани сме потребители, а кое е по-важно от това да се защитават интересите на всички български граждани? Съществуването на комисията не оправдава очакванията. Като се поинтересувате каква работа е свършила комисията и ще видите, че са направени над 30 хиляди проверки и какво от това? Едно голямо нищо.

Няма нужда от толкова много проверки. Самите граждани са тези, които на пракитка проверяват всички търговски обекти и тези, които предлагат услуги. Ако се създаде ефективен механизъм, съответната институция да кореспондира активно с гражданите и предложи законодателни промени, които да подобрят сегашната ситуация, тя ще си е изпълнила функциите, заложени в програмата, а именно, защита на правата на потребителите.

Основните проблеми са струпани в отношенията с институции, които предлагат монополни стоки и услуги на гражданите - електричество, вода, телефонни услуги, топлина и т.н.

Други проблеми са свързани с ниската степен на защита на лично и фирмено имущество и права.

Трети проблеми са свързани с предлагането на масови хранителни стоки и напитки.

Четвърти проблеми са свързани с некачественото строителство и неспазването на съответните норми в тази посока.

И т.н. и т.н. Да не излезе така, че това министерство да се окаже най-важното в нашия живот! А все още го няма.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195714
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031