Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2017 09:17 - За несигурната сигурност или сигурната несигурност.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 310 Коментари: 0 Гласове:
2



 СТРАХЪТ, страхът е в основатана българския живот. В основата на икономиката ни, на социалните ни взаимоотношения, в морала и в разбиранията за живота изобщо.


Ако се върнем назад в историята, преди хиляди години и се запитаме, кое е онова нещо, което е карало един човек да прави неща в полза на друг човек, въпреки желанията му, ще видим, че това е заради страха. Робът е работил заради страха за живота си. Той е бил стока, купена от господаря, който е имал право да го продаде или да го лиши от живот. Неговото право на съществуване е било само икономически измерено, заради стойността му като стока, а не заради качеството му на човек. Владелецът е трябвало да се грижи за него, защото той е струвал пари и му е вършел работа. Иначе не би го направил.


В един момент обаче, срахът е отстъпил на съпротивата, която се появява в различна форма. Има случаи, в които робът е забравял инстинктите си за самосъхранения и е поискал друг живот. Ако Римската империя е могла да направи поземлена реформа и да предостави граждански права на всички свои граждани, да притежават земята, която обработват, те със сигурност са щели да бъдат по-производителни и по-отдадени на идеята за нейната защита и за защита на държавата. Ама как да накараш хиляди и хиляди дембели, изнежени от правото си да бъдат господари и които за нищо друго не са ставали - нито за военачалници, нито за войници, нито за работници. И така империята се е разпаднала, загубила жизнените сокове, заради мързела и инфантилността на класата на собствениците.

Цялата човешка история след това е история на насилие СТРАХ и войни. 

Кога в едно общество се загнездва страха? Когато една група хора реши да печели от него. Когато една група хора, реши да отнеме правата на друга група хора. Когато една група хора, определи на друга група хора, че те имат задължения, но нямат права.


Това се е случвало винаги в историята, случва се и сега. Само формата малко се е променила. Мога да дам пример с една жена, която е зле гримирана и същата жена, която е добре "направена". Разликите са съществени, поне визуално, НО СТАВА ДУМА ЗА ЕДНА И СЪЩА ЖЕНА. Така е и сега. Сега страхът също е водещ в нашия живот. Ненапразно, народът е измислил приказките "Страх лозе пази" и "Наведена главица, сабя не я сече". Само че гримът, който се използва в нашия политически, икономически и социален живот е много усъвършенстван. Иначе сме си все същите роби, наследници на онези, от Римската империя. НАКАРАЛИ СА НИ ДА МИСЛИМ, ЧЕ ИМАМЕ ПРАВА. НАКАРАЛИ СА НИ И НИЕ СМЕ ПОВЯРВАЛИ. ПОВЯРВАЛИ СМЕ, ЗАЩОТО СМЕ ОТКАЗАЛИ ДА МИСЛИМ. Отказали сме, защото сме разрешили на природното ни любопитство, което би трябвало да го има във всеки един нормален човек и жаждата за ПОЗНАНИЯ, да бъдат заменени с нищо и никому ненужни ЗНАНИЯ.

Така се формира политиката на НЕСИГУРНАТА СИГУРНОСТ. Но ние си знаем, че става дума за СИГУРНА НЕСИГУРНОСТ, от която се печели. Но не печелим ние, обикновените граждани, а тези, които прибират пари от нас, заради страха ни. Страх от всичко - от това, какво ще ни се случи днес, утре или в следващите дни. Страхът прави пари. Плащаме за услуги, които не виждаме смисъл да имаме, но въпреки това плащаме. Купуваме неща, от които нямаме нужда. Живеем живот, като че ли не нашият, а някакъв чужд. Ставаме членове на една или друга организация или сме си индивидуални бунтовници, без да разбираме защо. Някои рискуват най-важното нещо, което притежават - живота си, защото са позволили на други да им бъркат в мозъка. Губим пътя и заораваме в тресавището.


Време е да престанем да се държим като  чужденци в собствената ни държава. Та то арабите имат по-голямо самочувствие от нас, въпреки че живеят незаконно на нашата територия и в нашата държава. Стоп, какво казах? НАШАТА? Всъщност държавата наша ли е? СТРАХЛИВИТЕ ХОРА НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА ИМАТ ДЪРЖАВА. Страхливите хора заслужават да живеят в обстановка на НЕСИГУРНА СИГУРНОСТ или СИГУРНА НЕСИГУРНОСТ. Страхливите и тъпите и смотаните. Тогава става страшно. Хем страхлив, хем тъп, хем смонат. Тогава ни остава само да кажем "Боже, пази България", защото явно ние не можем да я опазим. 



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195056
Постинги: 6870
Коментари: 4295
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031