Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2017 11:18 - Централизация или децентрализация - проблемът винаги опира до власт и пари.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 163 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.03.2018 13:03


 
Въпросът винаги е бил: "Кой ще кара влака?"


Какво се случва в Европа? Случват се естествени неща. Богатите не искат да плащат сметката на бедните. Бедните пък от своя страна са се изтарикатили и вегетират за сметка на богатите. Няма нищо неестествено в социалистическата флазеология, за "равномерно икономическо развитие на отделните региони". Такова чудо никога не е имало в историята и никога няма да има. Нищо равномерно не може да има, освен "равномерната" английска ливада. Но ако можеш да подстрижеш една ливада като англичаните, то как да подстрижеш една икономика? Не става. Винаги ще има бедни и богати хора и бедни и богати региони.


Вижте няколко примера от миналото. Видин е бил много важен град в определен етап от нашето развитие. Същото се отнася и за Свищов. Например, през 19-ти век, Свищов е много по-богат и голям от София. Сегашната столица по това време е бил малък град, дори и по онези разбирания. Тогава големи градове да били Шумен, Русе, Свищов, Стара Загора...

Какво е разбирането на социалистите за "равномерното икономическо развитие"? НА СОЦИАЛИСТИТЕ ИЗОБЩО НЕ ИМ ПУКА ЗА ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ. На тях обаче им пука кой взема решенията и кой харчи общите пари. Нито една социалистическа измислица не е прокопсала, като се започне от младежката република "Странджа-Сакар", като се премине през социалистическите глупости на СИВ и се стигне до сегашните социалистически послания на бюрократите от Брюксел. Каквото и да се случва в краткосрочен план, Сицилия няма да заприлича на Ломбардия, нито Северозападна България ще заприлича скоро на Югозападна. Политическите решения могат да създадат град от нищото. Така е създаден Константинопол, стъпвайки върху основите на Византион. Така е създадена и днешна София, стъпвайки върху основите на онова малко градче, което почти никой не споменава до Освобождението. По онова време се е говорило за градове като Пловдив, Стара Загора, Копривщица, Шумен, Русе, Свищов, Варна...Кой ти е знаел нещо за София. Но избирането на София за столица, превръща града в това, което е сега - мегалополис, според българските разбирания. Ако преди около 130 години бяха избрали Търново за столица, сега градът със сигурност щеше да е над 1 милион жители. Същото щеше да се случи и с всеки друг град, че и дори и село да бяха избрали. Това е политическо решение, а знае се, че където са политиците, там са и парите. Поне в държавите с крехка демокрация, като нашата.


Икономическото развитие обаче "играе" по други правила. Например, Вашингтон е столица на САЩ от 200 години, но големите градове са Ню-Йорк, Лос Анжелис, Чикаго. Например в щата Вашингтон, който е в противоположната страна на столицата, в северозапада на САЩ, както и в Калифорния, богатите са повече, отколкото във Вашингтон. Колкото и да е зависим бизнеса от политиците, явно е, че в САЩ икономиката е по-свободна от тях, отколкото е в други държави.

Общностното развитие е важно нещо, няма спор, но то трябва да се подчинява на природни закони, а не на политически решения. Сегашната политическа и икономическа картина много прилича на така познатата ни социалистическа картина - който управлява политиката, управлява и бизнеса. Бизнесът зависи дотолкова от политиците, че се приема едва ли не като неразривно свързан. Това го виждаме и на национално ниво и на европейско. Какво стана като направихме толкова много стадиони в селата? Направихме ли ги по-привлекателни от градовете за живеене? Колко хора напуснаха градовете и отидоха на село, заради стадионите, построени с общностни, европейски пари?

Регионалното развитие трябва да следва фактите. Разбира се, зорлем и Исперих може да бъде направен да процъфтява икономически и да стане най-развитият регион на България, ако се изсипят държавни пари там, но какво ще кажат тогава данъкоплатците?

Хората в Европа вече си задават тези въпроси. Днес са се разбунтували каталунците. Каква ирония! По време на Франко, каталунците са били ляво ориентирани и Франко яко ги е сгазил. Сега е обратното - центърът на страната - Мадрид е ляво ориентиран, а Каталуния обратно. Централизмът като понятие е преди всичко тоталитарно понятие, независимо дали става дума за държавата на Карл, Симеон Велики или тези на Хитлер и Сталин. Колкото повече територия, колкото повече хора, колкото повече данъкоплатци, толкова повече власт и пари. Вижте държавите, които се водят класически колонизатори - техните централи не искат никакви отцепнически движения. Франция съсипа не една страна по света, преди да се съгласи да признае тяхната независимост. Същото се отнася и за Британия и Испания. Испания например върви към Кастилия. Това е видно. Въпреки всички междинни етапи, които включват някаква автономия. Европа се федерализира, независимо какво мислят социалистическите кратуни в Брюксел, Мадрид, Лондон или Париж. Моделът на Швейцарската конфедерация е модел, който ще се разпространи в Европа още през това столетие и в следващото.

Силни кантони, които са избрали централна власт, която да координира общите им цели и приоритети, а не силна централна власт, която да координира кантоните. Нали разбирате, колко огромна е разликата.

Когато кантоните избират централната власт, ще има само 7 министри и малка администрация. Когато централната власт координира работата на кантоните, ще имаме 17 министри. Разликата между една федерализирана държава като Швейцария и една централизирана държава като всяка една друга европейска страна. Сега ми кажете, коя власт ще свърши повече работа за своя народ - тази, която има 7 министри или тази, която има 17 министри? В Швейцария има 7 министри - 4-ри жени и трима мъже. Как се справят тези хора с работата си при тази огромна икономика, която има Швейцария? На нас и 17 министри не ни стигат и пак сме зле. Факти за размисли.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196257
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031