Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2017 13:37 - Учители: "Писна ни от простотии"
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 252 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 24.10.2017 13:49


 Трети случай на самопризнание на български учител, което ме накара да напиша тази статия.

Тези учители не работят в българско училище. Работят в къщи. Учениците сами ги търсят и плащат за да имат тяхното време. Плащат, за да научат нещо, което не са научили в училище. За да се подготвят за матури или други изпити.


Тези хора изкарват минимум по 50 лева на ден и декларират, че са щастливи, защото правят това, което най-много обичат - преподават на децата с огън и плам, с желание и радост, защото няма кой да ги занимава с простотии, както те самите се изразяват. Нямат над главите си бюрократи, които да ги притесняват. Няма директори, които да им измислят глупави отчети и не изпадат в празнословия, типични напоследък за българското училище. И резултатът веднага се вижда - ако не подготвят съответния ученик, той няма да издържи изпитите и потокът от клиенти ще секне. Учители признават, че си позволяват и да отказват да подготвят определен ученик, защото е много изостанал и е мъка да се работи с него. Нека да измине отредения си път през по-ниските стадии на обучение и тогава да дойде при мен. Не съм аз този, който да изправям недостатъците на системата или поне не в такъв размер. Това ми заяви единият от тези учители.


И какво всъщност правят тези хора? Постигнали са това, за което са мечтали - НО ИЗВЪН СИСТЕМАТА. Получават достатъчно пари, работят с радост и виждат резултатите от своя труд.


СИСТЕМАТА, СИСТЕМАТА ТРЯБВА ДА ПРОМЕНИМ. ИНАЧЕ НИЩО НЕ СМЕ НАПРАВИЛИ. НИЩО.
  1. Да се преразгледат всички дисциплини, които се учат в българското училище и да се намалят часовете на тези, които са образно казано "бля, бля", като се даде предимство на часове по медицина, първа помощ, човешко общуване - писмено и устно и т.н. и т.н.
  2. Погледнете учебниците - тези по математика за 8-ми клас бъкат от глупости, които няма да са нужни на никой, който иска да е монтьор в сервиз или шофьор на тир или автобус. Няма да помогнат нищо и на този, който ще става фермер. Пълнят главите на децата ни простотии, все едно всички ще стават математици. Абе научете децата да смятат, простите аритметични действия. Научете ги да умножават, делят, да събира и изваждат, да степенуват и да пресмятат площ или обем. Какво им пълните главите със сложни математически формули, а като излязат от училище, има риск да ги утрепе тока.
  3. Интернет е навсякъде. Дигитализирайте училището и престанете да ни занимавате с глупости, колко тежала ученическата раница. Стига с тези измислени учебници и стига с тези тетрадки и какво ли още не. Светът се дигитализира. Изоставаме.
  4. Научете децата да спортуват и да работят. Останалото ще си дойде само. Научете ги да обичат природата, да я пазят и възпроизвеждат. Научете ги да не завиждат, да не мразят, а да обичат. Какво повече искаме?
  5. Направете класовете в зависимост от степента на подготвеност на учениците. Така е в Холандия. Работи. 
  6. Направете система за оценка на знанията, които не са зависими от субективността. Има компютри. Има такива програми. Това важи и за университетите с нагласените им оценки и манипулирани дипломи.

Преди малко един приятел ми каза случка, свързана с немската гимназия в София. Учителка, изгонена от директора, дава частни уроци. Тя казала, че всички кадърни учителки били изгонени и сега същите тези учителки, дават частни уроци на учениците от немската. Абсурди, български абсурди.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3218676
Постинги: 6920
Коментари: 4321
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930