Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2018 19:03 - Институционализиране или деинституционализиране на грижите за отглеждане на децата?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 630 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 29.01.2018 20:01


 Сега модата е да се върви към "деинституционализиране". Хора без работа кандидатстват да гледат деца, за които държавата им плаща заплати. Така те стават приемни КУПЕНИ родители.


Интересно ми е, какво се случва с тези деца, доколко те са напреднали в своето обучение, живеейки в среда ,близка до семейната. Има ли някаква статистика? НЯМА. Лашкаме се от едната крайност, към другата. Колко високообразовани граждани стават приемни родители? Обикновено такива са хора, които могат да осигурят на децата поне да пораснат. Дават им там някаква храна, гледат да са в добри отношения, ама какво ще стане от тях, колко напред са с материала - това не е важно. Държавата не иска такива неща от тези хора. Пък и не плаща за подобно нещо. Тя плаща, за да се оттърве от проблем. 


Въпреки, че съм за това, да утвърждаваме свободата като най-неотменното човешко право, заедно с правото за живот, на чист въздух, вода и храна, аз определено съм застъпник за ИНСТИТУЦИОНАЛИЗИРАНЕТО на грижата за децата. Това, че държавата ни допусна да се случи всичко това с някои от домовете за деца, като този в с. Могилино, показва за пореден път, че ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е В ОРГАНИЗИРАНЕТО И ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ДЕЦА ПОД ШАПКАТА НА ЕДНА ИНСТИТУЦИЯ, А В САМАТА ГАДНА ЦЕНТРАЛИЗИРАНА СИСТЕМА, КОЯТО Е ТОЛКОВА БЕЗЛИЧНА И НЕ Й ПУКА ЗА НИЩО, НИТО ЗА ЖИВИТЕ, НИТО ЗА МЪРТВИТЕ. ЦЕНТРАЛИЗИРАНАТА СИСТЕМА Е ВИНОВНА ЗА ОТЧАЙВАЩОТО СЪСТОЯНИЕ НА ВСИЧКИ СФЕРИ ОТ НАШИЯ ЖИВОТ, КОИТО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПРЕДЛАГАНИ ОТ ДЪРЖАВАТА УСЛУГИ, КАТО СЕ ЗАПОЧНЕ ОТ СИСТЕМАТА ЗА СИГУРНОСТ, ПРАВОВИЯТ РЕД, СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ОБРАЗОВАНИЕТО И ДРУГИ УСЛУГИ, КОИТО ТЯ НИ ПРОБУТВА СКЪПО И ПРЕСКЪПО.


Какво пречи местните общности да се грижат за тези проблеми? Какво пречи тези общности да се ангажират с тези проблеми? Какво пречи, ако едно дете е без родители, в зависимост от възрастта, то да бъде настанено в детската ясла на квартала, в детската градина на квартала, в училището на квартала, където ще получи всичко необходимо, за да се развива - от училищна дейност, до възпитателна дейност и преспиване в същото това училище? Защо трябва да има специализирани заведения за изоставени деца? Единствено има някакво оправдание, да има специализирани заведения за умствено изостанали деца или други такива, които имат специфични потребности, различни от нормалните деца. Но също какво пречи тези заведения да се добре финансирани, да има необходимия обучен персонал, който да работи с тези деца и те да получават грижи от общината? В същото това време, аз се интересувам, какво общината и държавата правят, за да не се раждат уроди, заради необразованост и лошо възпитание. Защо се създават проблеми, които след това обществото трябва да решава? Защо се разрешава да се произвеждат, да, тъкмо да се произвеждат, а не да се създават, деца от родители, за които науката знае, че не могат да имат нормални деца? Къде е контролната функция на обществото като цяло - община, централизирана власт, различни служби и службички? КАК ПЪК НЯМА ЕДНО НЕЩО, КОЕТО Е ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНО, ФИНАНСИРАНО, ОБЕЗПЕЧЕНО С КАДРИ И ВСИЧКО НЕОБХОДИМО, ЗА ДА ФУНКЦИОНИРА НА СВЕТОВНО НИВО, В ТАЗИ ДЪРЖАВА!!! НАВСЯКЪДЕ БЪРКОТИЯ И ПРОБЛЕМИ.


Институциите трябва да поемат грижите за всички деца. Всяко дете, трябва да има възможност да бъде отглеждано в детско заведение или училище, независимо от това, дали става дума за деца, които си имат семейство и което семейство по ред причини е решило в отделни дни или седмици, да предостави детето си на това детско заведение, което да поеме всички грижи за неговото отглеждане - от храната, медицинските грижи, облеклото, хигиената, образованието и възпитанието. НЕ ИСКАМ ДА НАМЕРЯ ЗАМЕСТНИК НА СЕМЕЙСТВОТО. ТУК НЕЩАТА НЕ СА ЧЕРНО БЕЛИ. НО ОПРЕДЕЛЕНО СМЯТАМ, ЧЕ ПОНЕ ПОЛОВИНАТА ОТ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ ИМАТ НУЖДА ОТ ПО-ДОБРИ И ПРОФЕСИОНАЛНИ ГРИЖИ, ОБРАЗОВАНИЕ И ВЪЗПИТАНИЕ, КОЕТО ПОВЕЧЕТО СЕМЕЙСТВА НЕ МОГАТ ДА ПРЕДОСТАВЯТ. Аз лично не съм имал възможността да бъда в детска ясла или градина, за разлика от моят наследник. Видях какви предимства има това, детето ти да посещава обществена детска градина. Видях каква беше неговата радост, с която отиваше всяка сутрин там. Виждах как там го учат на добри практики и навици, които не всяко семейство може да му предложи, особено пък, ако родителите ходят на работа. Мислите, че е по-добре да го оставите на бабите и дядовците или майката да се посвети на грижите за него? Ако знаете, какви тъпи баби и дядовци има и какви глупави майки, които наистина могат да му дадат любов, но са толкова необразовани и невъзпитани, че няма да могат да научат детето на кой знае колко неща. Просто тези, които могат да образоват и възпитават деца си имат високо платена работа, на която посвещават по 10 часа от денонощието си. Те затова са умни и способни, защото работят. Какво очаквате от една майка на 20 години?  Тя самата не знае какво да яде и какво да пие, от какви рискове трябва да предпазва самата себе си, пък камо ли и детето й. АЗ ЛИЧНО СЪМ ВИДЯЛ ГОЛЯМА ПОЛЗА ОТ ИНСТИТУЦИЯТА "ДЕТСКА ГРАДИНА". ЕДИНСТВЕНАТА МИ ЗАБЕЛЕЖКА ТОГАВА БЕШЕ, ЧЕ ПОНЯКОГА БЯХ ТОЛКОВА АНГАЖИРАН, В ТОВА ЧИСЛО И С ПЪТУВАНИЯ В ЧУЖБИНА, ЧЕ НЕ МОЖЕХ ДА СЕ ПОСВЕТЯ ИЗЦЯЛО НА ОБРАЗОВАНИЕТО И ОБУЧЕНИЕТО НА ПОКОЛЕНИЕТО СИ. ИМАХ НУЖДА ОТ ТОВА НЯКОЙ КОМПЕТЕНТЕН И ПРОФЕСИОНАЛЕН СПЕЦИАЛИСТ ДА СЕ ГРИЖИ ЗА ДЕТЕТО МИ, ДА ГО ОБРАЗОВА И ВЪЗПИТАВА. ТОВА МОЖЕШЕ ДА СТАНЕ В САМАТА ДЕТСКА ГРАДИНА, А НЕ ДА ТЪРСЯ КАКВИ ЛИ НЕ ВАРИАНТИ, ЧЕ ДА ОБЕЗПЕЧА ТАЗИ БАБА ИЛИ ТОЗИ ДЯДО, ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА НЕГО В ДНИТЕ, КОГАТО ОТСЪСТВАХ. ТОВА БЕШЕ В БУКВАЛНИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА "ГЛЕДАНЕ", А НЕ ГРИЖИТЕ, ЗА КОИТО АЗ НАСТОЯВАХ. Какво пречи да оставя детето си на грижите на детската градина 2 или 3 дни, докато отсъствам от държавата? Защо да не може то да преспи там и някой да се погрижи за него? Нали аз тичам, работя, плащам данъци на тази държава и ми се налага понякога да отсъствам. Ако имам възможност, бих изкарал всичките тези години, всичките тези часове с детето си. НО КОЙ ЩЕ МИ ОСИГУРИ ИКОНОМИЧЕСКАТА ОСНОВА ЗА ТОВА? 

В детската градина синът ми получи онзи тласък, от който има нужда всяко дете - от общуване със себеподобните, от игри, забавления и натрупване на познания в тези игри и забавления, от колективност и в същото време от индивидуална изява. Това е едно малко общество от малки хора. Трябва да им осигурим този живот, защото освен от контактите с родителите си, децата имат още по-голяма нужда от КОНТАКТИ СЪС СЕБЕПОДОБНИТЕ СИ. Там те няма да прояват егоизъм в онази степен, в която биха проявили в една затворена семейна среда. Вероятността едно дете да получи добро възпитание и добро образование, далеко от обществената среда е възможна само в една елитарна среда, която да обхваща не повече от 1% от децата. А останалите? Останалите трябва да получат правото да изживеят детството си така, че да са щастливи в общуването със себеподобните си, но заедно с това изживяване, те трябва да бъдат ОБРАЗОВАНИ и ВЪЗПИТАНИ така, че след като пораснат, ДА НЯМАТ ТОЛКОВА НУЖДА, КОЛКОТО НИЕ, ТЕХНИТЕ РОДИТЕЛИ, ОТ ПОЛИЦАИ, ПОЖАРНИКАРИ, СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ, ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ И ВСЯКАКВА ДРУГА, ЛЕЖАЩА НА ИЗДРЪЖКА НА ОБЩЕСТВОТО, ОБЩНОСТ. ТОГАВА ТЕ ЩЕ СИ ХАРЧАТ ПАРИТЕ ЗА ИСТИНСКИ НЕЩА, ЗА РАЗЛИКА ОТ НАС.

Само едно допълнение. Със заплати от по 550 лева бруто, тази работа няма да стане. НЕ МОЖЕШ ДА ПОВЕРИШ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ В РЪЦЕТЕ НА ХОРА, КОИТО СА СЪГЛАСНИ ДА ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ ОТ 550 ЛЕВА!!! ПРОСТО НЯМА КАК ДА СТАНЕ. 



Гласувай:
2



1. vladtepes - За институциите
30.01.2018 11:48
В момента има една институция, в която се отглеждат и възпитават непълнолетни на добро ниво при строга дисциплина и режим в Бойчиновци. Трябват повече такива институции с униформени надзиратели-възпитатели, които да се грижат за възпитанието на децата. Също учителите е добре да носят палки и да имат право да ги ползват при нарушение на дисциплината. Трябва и висока двойна ограда с бодлива тел за допълнителен възпитателен ефект.
цитирай
2. kolevdobri - Наистина е добре да има респект, но...
30.01.2018 17:16
vladtepes написа:
В момента има една институция, в която се отглеждат и възпитават непълнолетни на добро ниво при строга дисциплина и режим в Бойчиновци. Трябват повече такива институции с униформени надзиратели-възпитатели, които да се грижат за възпитанието на децата. Също учителите е добре да носят палки и да имат право да ги ползват при нарушение на дисциплината. Трябва и висока двойна ограда с бодлива тел за допълнителен възпитателен ефект.

...от друга страна си мисля, че има възможност животът на тези деца и младежи да стане от една страна и по-добър и по-полезен за обществото. Ако могат децата от техникума по строителство в Перник да правят такива чудеса с работата си в училище, защо да не могат и тези от Бойчиновци да го правят. Един от основните проблеми на българското възпитание, е че НЕ УЧИ ДЕЦАТА НА ТРУДОВИ И ХИГИЕННИ НАВИЦИ. Трудови, разбирам всичко онова, което ще направи от един човек истински гражданин на страната, който няма да виси на врата на социалната система, а под хигиени навици разбирам разбиране и прилагане на цялата система за физическа и духовна хигиена, каквато система сега липсва в българското училище.
цитирай
3. kolevdobri - В България имало 10 органа за закрила на детето...
05.02.2018 01:42
https://offnews/interviu/ofelia-kaneva-miliardi-se-razhodvat-za-detca-v-balgaria-efektat-osta-673779
Да не се притесняваме. Колкото намаляват децата на България, толкова повече ОРГАНИ се грижат за тях.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3217305
Постинги: 6920
Коментари: 4320
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930