Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2018 08:56 - "Да" или "Против" изграждането на нови писти и съоръжения в Пирин?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 319 Коментари: 2 Гласове:
1



 Тонове мастило се изписа по тази тема. Толкова витиевати слова, толкова безразборно говорене, от което почти нищо не се разбира. 


Има две тези. Първата е тази на тези, които имат пряк интерес от разширяване на ски зоната в Пирин. Те твърдят, че един лифт не е достатъчен. И имат право. Те искат да печелят от този бизнес и колкото повече хора дойдат, за да си покажат ски оборудването и да се изфукат със скъпите си коли и да отседнат в хотелите на Банско, толкова по-добре за бизнеса. Ще се яде и сере. Ще се пие и пикае. А това са пари. За тези хора, Пирин е една височина, откъдето деца на възраст между 10 и 65 години, ще могат да се пързалят по надолнищата към Банско.


Втората теза е, че това, което е сега, е достатъчен РЕЗИЛ и няма защо повече да го увеличаваме.


Склонен съм да подкрепя втората теза. Защо ли? Ето едни малко дълги обяснения от моя страна.

Връщам се преди години. Банско беше едно малко китно градче. Говоря за времето от 70-те години на миналия век. Беше ясно кой е банскалия и кой не. Знаеше се. Пътеките нагоре към Пирин бяха две. Едната водеше към хижа Бъндерица и оттам към х. Вихрен и към Премката, между връх Вихрен и връх Кутело, а другата водеше към Дамяница. Толкова. Гори, води, птици, сърни, елени...Какво ли нямаше там. Беше красиво, диво. Имаше хора. Много хора. Особено през лятото. Много повече, отколкото сега. Сега са повече през зимата, по разбираеми причини.

Какво се случи в началото на този век. Случи се похищение на планината. Там бяха допуснати тези, на които не им пука за планината. Пука им за своя частен бизнес. Пука им за удоволствието от адреналина, да се "пуснат" отвисоко. Пука им от това, да си покажат парите на другите - лъскавите ски и оборудване, да похарчат маса пари за храна и питиета, от които нямат нужда, да походят малко по курви, да поосерат и поопикаят наоколо. Огромно струпване на хора в едно градче, което нямаше и 3 хиляди жители. Сега има 18 хиляди легла и то официално. Неофициалните никой не ги знае. Е как си мислите, че там мога да се съберат 18 хиляди гости и 5 хиляди местни? Това са 23 хиляди човека на една шепа място.

Така, както Банско се разшири от 5 хиляди до 23 хиляди през зимата /през лятото е пустош/, така и може да се разшири до 30 или 40 хиляди, а защо не и до 100 хиляди. Какво му пречи? Нищо, само алчността да може да се прояви както трябва и Банско може да стане и 200 хиляди. Как ли? Ето решението: Позволява се на строители, бизнесмени, предприемачи и какви ли не хора с пари, да построят не един, а колкото си искат лифта. Позволява им се да разрушат всяка екосистема, която им се изпречи на пътя. Позволява им се да секат колкото се може повече дървета и да изливат колкото се може повече бетон. ВЯРВАЙТЕ МИ, САМО ЗА 10 ГОДИНИ, БАНСКО МОЖЕ НАИСТИНА ДА СТИГНЕ 100 ХИЛЯДИ ЖИТЕЛИ. ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА ЛИФТОВЕ И ПРИЛЕЖАЩА ИНФРАСТРУКТУРА. Такава китна котловина няма в цяла България. Какво изобилие на планини и под тях - равно място, готово да бъде застроено за нула време. Топли минерални извори, мек климат долу и високи писти - горе. По тези ширини е рядкост да намериш писта, която започва от над 2700 м.н.в. и тя да е северна. Само лифтове трябват. 


Та толкова за нуждите. Сещам се за Пампорово. Курортът сега прилича на гъз. Бетонна джунгла. Ходили ли сте на поляната на хижа Снежанка? Някой спомня ли си как изглеждаше тя, преди всичко това да се застрои с тези грозни жилищни блокове? Вижте ерозията, която е там, грозотията на неподдържаната градска джунгла, разположена в най-красивата част на Родопа планина. Харесва ли ви това? На мен не. Там набързо построиха няколко лифта, без много много приказки. Затова на мераклиите за писти в Пирин им е тъжно. Защото много шум се вдига. Докато едни вдигат шум, другите построиха колкото е възможно нови влекове и лифтове. И вакханалията започна. Пълна грозотия.


Идете и вижте ерозията на почвите в Северен Пирин! Харесва ли ви това? Изсечените просеки за пистите! Това ли ще оставим на поколенията? Ама то човешката простотия и алчност няма граници. Горските масиви в Югоизточна Азия и Амазония изчезват по малко всеки ден. Важното е за нас, потребителите, да плюскаме по-евтини вафли, направени с масло от палма. По-важно е всяка сутрин милиони наркомани да пият кафе, което държат всяка сутрин с треперещи ръце в пластмасова чашка, удобно гарнирано с поредната цигара. Белегът на човешките зависимости и простотия става все по-голям и по-голям. Алчността така ни е обзела, че не ни пука за нас самите, а камо ли за природата.

Кога ли ще спре всичко това? Кога ще се върнем към природните си корени и ще започнем да уважаваме природата, вместо да я бетонираме. Ние, потребителите сме виновни за всичко. Защото не наказваме с презрението си нито производителите на вафли и кафе, нито бетонните царе на планините. Защото купуваме продуктът им. Този, който съсипва не само нашата природа, но и природата по света.



Гласувай:
1



1. bojinkata - Ще спрат като тръгнат свлачищата! А ...
11.02.2018 19:12
Ще спрат като тръгнат свлачищата! А те вече някъде и тръгнаха! Банкя например и Варна!
цитирай
2. kolevdobri - Банкя?
11.02.2018 21:38
Банкя има една височина, която се намира от южната страна на гарата. Да не би да се е появило свлачище? Или става дума за политическото свлачище, което идва оттам?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195439
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031