Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2019 11:13 - За приемането на Закон за електронните търгове.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 155 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 26.06.2019 11:14


 През последните 10 години, електронните търгове бавно и колебливо навлизат в нашата икономическа практика. За отбелязване е, че такива търгове се правят от някои от частните институции в България, които са притежание на известни корпорации извън граница. Електронните търгове нямат такова значение при държавните и общинските поръчки, главно заради затрудненията, които евентуално биха възникнали пред държавни и общински служители или политици, да приберат "полагащата" им се комисионна от всяка сделка. 


Ако проверите къде се намира България в класацията за икономическа свобода, спрямо да кажем Северна Македония, ще разберете вероятно с изненада, че Македония е по-напред в класацията от България. Ние сме 39-ти, а македонците са 31-ви. Защо ли? ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ СА ИМЕННО ЕЛЕКТРОННИТЕ ТЪРГОВЕ, КОИТО ПРЕМАХВАТ В СЪЩЕСТВЕНА СТЕПЕН КОРУПЦИОННИТЕ ПРАКТИКИ.

Мой приятел, управител на една от най-големите ИТ фирми в България ми каза, че той не участва в обществени поръчки в България, защото "всичко е предварително решено". Каза ми, че има спечелени няколко такива поръчки на държавни институции в Македония. Нали разбирате, българите не сме долюбвани в Македония и това го знаят не тези, които отиват там да изядат по една кременадла или увияч, а тези, които са живели там години наред. И ВЪПРЕКИ ТОВА, ТОЙ ПЕЧЕЛИ ПОРЪЧКИ В МАКЕДОНИЯ И НЕ УЧАСТВА В ТАКИВА В БЪЛГАРИЯ.

Всички знаем, защо се получава така. Защото премиерът ни, няма значение как се казва той, няма интерес от електронните търгове. Затова и не ги налага. Знаете, че премиерът има едва ли не цялата власт и МОЖЕ ДА ПРАВИ КАКВОТО СИ ПОИСКА НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ. Може, ама не иска, защото тогава ще спечелят най-добрите и държавата ще може да получи най-добрите оферти. Така и бюджетът ще плати най-малко при равни други условия.

Сега обаче искам да спомена някои неща, свързани с електронните търгове в частни институции. Защо там, където ефективността би трябвало да е водещ фактор, защо там електронните търгове са рядко срещано явление?
Електронните търгове са рядко срещано явление в частните институции, защото ИКОНОМИКАТА В БЪЛГАРИЯ Е ПОЛИТИЗИРАНА.


Следващата статия е за политизираната икономика, която обезмисля електронните търгове, като средство за противодействие на корупцията.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3230186
Постинги: 6935
Коментари: 4324
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930