Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2019 08:35 - Два часа прекарани в "Бърза помощ" на болница Св. Ана, София.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 138 Коментари: 0 Гласове:
2



 Ходих да видя какво се случва в Бърза помощ. На пръв поглед, чисто, посредено. Има регистратура, което липсва например, в Пирогов. Поне така беше преди година.

Отвън опашка от чакащи. Табели, които ти напомнят, че за да те обслужат е необходимо време - за прием, за кръвни изследвания и т.н.

Вътре пълно с хора, КОИТО СА ПРЕПИЛИ, ПРЕЯЛИ ИЛИ ВКИСНАТИ. Някои буйстват. Дори и близките им не могат да ги укротят. Пиян мъж му се ходи до тоалетната. Казват му да пишка в гърнето, а той казва, че му се прави "другото". Имате ли близки, които да ви помогнат да свършите работата в тоалетната. Няма. Трябва да свърши работата на кушетката. Лекарите дори нямат време да закриват с пердетата пациентите. Постоянно се шета насам натам.
Докараха следващия пациент - той приличаше на желе. Възрастен човек, над 60г. Така се беше разплул на кушетката, че като лежеше настрана, коремът му имаше опасност да го повлече надолу и да падне. Целият в синини. По лицето му едва се забелязваше кое е носът, кое брадичката, къде са очите... Дишаше тежко, като пред умиране. Зададох си въпроса: Как да спасиш този човек. ТА ТОЙ САМ НЕ ИСКА ДА СЕ СПАСИ.

Докараха баба и тя дебела. Едва я качиха на кушетката. След това докараха човек с инсулт. Зададох си въпроса, нали става дума за първия час, в който трябва да се спасят мозъчните му клетки, но не виждам някой да бърза, след като му взеха кръв. Изминаха 15-20 минути, но той така си лежеше. По едно време го изнесоха навън. Вероятно анализът на кръвта определя каква да бъде терапията му. Ако имахме електронен вариант на здравната карта, би следвало този пациент вече да е диагностициран и да се знае какво да се прави в такъв момент, защото се вижда, че е много занемарен и вероятно не му е за пръв път. Студенти по медицина 5 ти курс. Млади лекари, които ги обучават, все едно студенти обучават други студенти. Това е положението, няма лекали, особено в бързата помощ. На фона на бъркотията в страната, тези си вършеха добре работата.

Какво може допълнително да се направи? Понякога се чака много за да дойде специалист. Преди време се наложи и аз да чакам травматолог и беше необходимо повече от 2 часа, за да дойде, а в това време смачканият ми пръст на крака така се поду и посиня, че помислих, че ще се наложи да го отрежат. Не зная каква е причината за това закъснение, но ако бях обучен как да постъпвам в такива ситуации. Сега вече знам и сам го практикувах още тогава, след като видях доктора какво прави. Докторът взе една игла, проби ми нокъта на няколко места. Изглежда гадно, но спаси пръста. След това аз "потренирах" и го пробих и на други места. Освободихме напрежението и след това организмът си свърши работата. Но това беше отдавна.

Сега си мисля, че в бърза помощ трябва да накарат да работят известно време - часове или дни тези, които правят проблеми - причинил проишествие на пътя, някой някого набил и т.н. Нека да ходят там и да работят тази работа и да знаят, колко ценен е животът. Трябва да се преосмисли и цялата система на заплащане, за да имат лекарите интерес от това да работят в бърза помощ, защото тези хора са там за 1500 лева, за разлика от онзи доктор в Пазарджик, който е вземал 57 хиляди лева и то образно казано извършвайки ненужни и дори опасни операции за пациентите.

Но пак и пак и пак си казвам, че немалка част от хората, които видях там като пациенти, САМИ СА СИ НАТРЕСЛИ ПРОБЛЕМИТЕ, КОИТО СЛЕД ТОВА ЛЕКАРИТЕ ТРЯБВА ДА РЕШАВАТ, ЗАЩОТО ТЕ НЕ СА ТАМ ЗАРАДИ ТВЪРДЕ НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ, А ЗАРАДИ ГЛУПАВ НАЧИН НА ЖИВОТ, КОЙТО ИМ Е ДОКАРАЛ БОЛЕСТИ. НЕОБХОДИМА Е ЗДРАВНА ПОЛИТИКА, КОЯТО ДА ФИНАНСИРА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОФИЛАКТИКА НА НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ В БЪЛГАРИЯ - ИНСУЛТ, ИНФАРКТ, РАК И Т.Н., КАТО ЗА ТАЗИ ЦЕЛ, ПЪРВОНАЧАЛНО СЕ ЗАДЕЛЯТ 10% ОТ БЮДЖЕТА НА КАСАТА, КАТО ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ГОДИНИ, ТОЗИ ПРОЦЕНТ СЕ УВЕЛИЧАВА ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ. ЗДРАВЕТО ТРЯБВА ДА СЕ УЧИ КАТО ДИСЦИПЛИНА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ, УЧИЛИЩАТА И УНИВЕРСИТЕТИТЕ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТОВА КАКВА Е ТЯСНАТА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ НА МЛАДИТЕ ХОРА. ТВЪРДЕ МНОГО И ТВЪРДЕ МЛАДИ МРЕМ, ЗА ДА БЪДЕМ РАВНОДУШНИ. НЕ СТИГА ЧЕ ВСЯКА ГОДИНА НАМАЛЯВАМЕ С НЕТО 16 ХИЛЯДИ ДУШИ, НЕ СТИГА, ЧЕ ПОВЕЧЕ УМИРАМЕ, ОТКОЛКОТО СЕ РАЖДАМЕ, НО СИ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА НАПУСКАМЕ ЖИВОТА НЕ ЗАРАДИ СТАРОСТ, А ЗАРАДИ БОЛЕСТ.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3195598
Постинги: 6870
Коментари: 4296
Гласове: 2398
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031