Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.05.2020 20:33 - Всеки, когото попитате, има ли нужда обществото от справедливост, ще ви отговори с "да", без самият той да знае какво означава справедливост.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 110 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 30.05.2020 20:52


В моите беседи, честа задавам въпрос на събеседника или събеседниците си, какво за тях означава СПРАЛЕДЛИВОСТТА. Колкото и да изглежда просто и лесно обяснението, толкова е и сложно и противоречиво.


Противоречиво, защото всеки СУБЕКТ пречупва своето разбиране първо през своите морални принципи, доколкото ги има и обикновено не излиза извън рамките на субективизма в очакването спрямо ПРИНОСИТЕЛЯ на справедливост.


Носителят на справедливостта в годините на първобитните общества и бил най-силният. Природата не се интересува от това дали едно решение е справедливо или не. Тя поставя на върха най-силния, физически и духовно индивид, като цел на естественото движение на природните системи. И това не се отрича от никого.


С времето, човекът е създал организация на своето общество и е оформил в писмени правила кой какво може да прави и какво не може да прави.

Но както знаете, винаги ще се намерят опортюнисти, които да поставят под съмнение правилата.

Като се върнете назад в историята, смяната на водачите на едно племе, народност, държава и т.н.,в повечето случаи е ставала не на базата на природните качества на съответната личност, а на база на интригите и използването на чуждата сила за превземането на властта и нейното използване.

За английската корона, шотландските борци за свобода са просто едни бунтовници, които трябва да бъдат заловени и обесени. Такива мистични герои като Робин Худ и Вилхелм Тел, изразяват усещането на справедливост на тези, които са далеко от властта, а това означава, далеко от влияние, власт и пари, тоест, обикновените хора.

Чингиз хан е спечелил степните племена заради "справедливият" начин на разпределение на плячката от военните походи. Справедливо е в София да има паметник да мразения от поляците генерал Гурко. Справедливо е от гледна точка на софиянци, но питате ли варшавяните за това?

Оттук, има ли общо понятие за справедливост?  От всичките мои интервюта стигам до извода, че да, има такова общо понятие, но то не е систематизирано и ясно определено. Интересно, но претенциите за справедливост в икономически план, обикновено се отнасят повече до преразпределяне на материалните блага, а не на тяхното натрупване. Представете си, да има морален казус, свързан със способностите на отделен човек да се отличава толкова от другите, със своя интелект, находчивост и ако искате, с късмета си, който да дискутира, ДАЛИ Е СПРАВЕДЛИВО ЕДИН ЧОВЕК ДА Е ПО-СПОСОБЕН ОТ ДРУГ. ТОВА НИКОЙ НЕ ГО ДИСКУТИРА. Но постоянно се дискутира обстоятелството, дали е справедливо един да е мултимилионер или милиардер, а друг да не може да върже двата края, както се казва.


Следва нова статия....



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3196553
Постинги: 6870
Коментари: 4298
Гласове: 2399
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031