Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2022 22:03 - Как ще коментирате факта, че според Световната банка, в Русия се прави по-лесно бизнес, отколкото в Швейцария?
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 53 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 01.10.2022 13:27



https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/32436/9781464814402.pdf


Русия е класирана на 28-мо място от 190 страни.

Държави като Япония, Испания, Китай, Франция, Израел, Швейцария, Словения, Португалия, Полша, Чехия, Нидерландия, Словакия и Белгия, са класирани след нея.


Тоест, нека да си спестим някои упреци към Русия, че е варварска държава, особено в икономически план.

В Русия има такава политика - ако искаш да правиш бизнес, заповядай, работи, печели. Но ако искаш да правиш политика и да задаваш неудобни въпроси - или те пращав в тюрмата по измислени обвинения или направо премахват физически политическите опоненти на императора така, както се случи в Борис Немцов, Политковская, Литвиненко, Березовски и т.н. Сега най-големите съвременни политици, противници на императора, са в затвора - Навални, Жуков, Фургал и още много други.

Ха си казал нещо лошо за началника, ха са те опандизили.


Но все пак, държави като България, Италия, да не говорим за Украйна, има само да мечтаят за такова класиране в близките години, каквото има Русия. Да не забравяме, че класацията е за 2020г. и отразява анексията на Крим от Русия през 2014г. и въпреки това, класирането е забележително.
Една сравнително отворена за бизнес държава, въпреки политическата диктатура. Нещо като Китай - там не се говори за политическа система, а за икономика и бизнес. Държави като Сингапур и Южна Корея са минали а и все още има остатъци от системата на политическия диктат. Забележителното е обаче, че Сингапур е класиран на второ място, а Южна Корея - на 5-то. В Северна Корея, политическата система е също толкова авторитарна, колкото и икономическата. Всъщност, няма разлика между двете. Резултатът е - Северна Корея е извън тази класация.

Какво искам да кажа ли? През последните десетина години, нашите ръководители започнаха да обвързват икономическите взаимоотношения с политически искания. Уйгурският въпрос в Китай, хвърлянето в затворите или убийството на политическите противници на императора бяха такива въпроси. То не че Саудитска Арабия не прави такива работи, имайки предвид какво направиха агентите на разузнаването с журналиста Хашоги в арабското посолство в Анкара, но все пак, тази държава е една позиция след България, по отношение на правенето на бизнес. В Русия много по-лесно се прави бизнес, отколкото в Саудитска Арабия, но Западът е по-благосклонно настроен към арабите, отколкото към руснаците, защото се плаши от последните.


И все пак, като се има предвид лошата класация на много развити и богати европейски държави, което показва закостенялост и лежане на стари лаври, Русия можеше да бъде съществен икономически партньор за Европа, благодарение именно на гъвкавото икономическо законодателство и сравнителната свобода в икономиката. Пропуснахме този шанс и отидохме на конфронтация и то предимно икономическа. Парадокс, как политиците взеха решение, две близки икономически системи, да ги противопоставят толко остро, заради политически различия, някои от тях, съзнателно провокирани от нашите съюзници. И накрая какво стана - бизнесът умира и в Русия и в Европа, Азия върви напред, а САЩ излизат сухи от водата, както винаги.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3236197
Постинги: 6936
Коментари: 4324
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930