Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2023 17:51 - България ще подпише споразумения със САЩ и Франция за изграждане на 4 ядрени блока в Козлодуй и Белене
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 1951 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
България ще подпише споразумения със САЩ и Франция за изграждане на 4 ядрени блока в Козлодуй и Белене

image
  • Автор: БТА
  • 28 Март 2023
 

Предстои окончателното подписване на т.нар. "фийд" (инженерингов) договор за изграждането на два блока по технология AP 1000 с американската ядрена компания "Уестингхаус" на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Това каза служебният заместник-министър на енергетиката Еленко Божков след участието си в конференция за развитието на ядрената енергетика, която се провежда в София днес.

По думите му, основните цели на този договор са максималното участие на българската индустрия в изграждането на двата блока, максимално използване на съществуващата инфраструктура, както и добра цена на целия контракт. Във връзка с изграждането на 7-ми и 8-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" предстои подписването на междуправителствено споразумение между България и САЩ. Преди да бъде подписано това споразумение, то трябва да бъде нотифицирано от Европейската комисия, а след подписването му от двете правителства да бъде ратифицирано от българския парламент.

 

Същият инженерингов договор предстои да бъде разработен и подписан с френската енергийна компания "Електрисите дьо Франс" (EDF) за изграждане на два блока от по 1000 мегавата, като се използва съществуващото на площадката в Белене руско оборудване за ВВЕР-1000. Предстои доизграждането им с френска конвенционална технология. Това ще бъде предмет на инженеринговия договор с "Електрисите дьо Франс". По същия начин, както със САЩ, ще бъде подписано междуправителствено споразумение между България и Франция за изграждането на тези два ядрени блока на площадката в Белене.

Френският изпълнителен директор за нови мощности на "Електрисите дьо Франс" ще пристигне в София на 4 април, за да се срещне със служебния министър на енергетиката Росен Христов, съобщи Еленко Божков. След двустранния им разговор ще се проведе и работна среща в по-голям формат. На 18 април в Белене ще бъдат на посещение и оглед френски специалисти от EDF, които ще разгледат доставеното оборудване, съхранението му, както и съществуващата инфраструктура на проекта.

В отговор на въпрос на БТА, зам.-министър Божков каза, че в инженеринговите споразумения ще бъде заложено какво да бъде участието на България в изграждането на ядрените блокове. Божков изтъкна, че споразумението със САЩ е в много напреднала фаза. В него ясно се посочва, че се търси максимална локализация – т.е. възможно най-голямо използване на възможностите на българската индустрия, която да бъде привлечена за изграждането на тези мощности. Той подчерта, че "Уестингхаус" има договор за изграждане на три ядрени блока в Полша, като България ще иска да работи и за производството на оборудването за ядрени мощности. В друг отговор за БТА Еленко Божков заяви, че винаги, когато има междуправителствено споразумение, участва държавата като гарант и като собственик на подобни проекти. С какъв точно процент ще бъде държавното участие, предстои да се уточни.

 

Все още е рано да се говори какви са прогнозните цени на инвестициите. Рано е и да се каже какво ще е участието на държавата и на частните инвеститори.

Към този момент интересите на "Електрисите дьо Франс" и "Уестингхаус" са да участват с преобладаващо финансиране в изграждането на двата проекта.

Очакванията са двата ядрени блока в АЕЦ "Белене" да бъдат готови през 2035 г., а през 2045 г. 7-ми и 8-ми в АЕЦ "Козлодуй", посочи служебният зам.-министър на енергетиката Еленко Божков.

Източник: БТА  https://glasove.com/




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19697422
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031