Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2017 14:22 - Ако дипломите у нас бяха читави, завършилите щяха да получават повече пари от камионджиите.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 180 Коментари: 0 Гласове:
1



 Колко висше е образованието, което го водим, че е висше? Много пъти съм си задавал въпроса, като е толкова висше това образование, на кого му трябва. Завършваш висше образование и с малки изключение не получаваш и 500 евро заплата. Завършваш курс за професионален шофьор и ето ти от 1500 до 2000 евро заплата. Значи, ИЛИ ВИСШИСТИТЕ ВЗЕМАТ МАЛКО ИЛИ ТИРАДЖИИТЕ ВЗЕМАТ МНОГО. Или нямаме нужда от толкова много висшисти, което изглежда е истината.


Мислили ли сте, какви са вашите очаквания от един младеж, завършил висше образование. Като е завършил висше образование, защо му трябва поне 10 години яко бачкане в някоя или няколко фирми, за да "вдене" за какво става на въпрос? Защо още от назначаването на един висшист, който няма трудов опит, всичко започва както се казва, отначало. Да не ви казвам, че училището в България учи на какви ли не глупости младите хора, но не ги учи на най-важните неща в живота - как да се оправят с него. Не ги учи как да общуват с хората и писмено и устно. Не ги учи и на много други неща, които мястото не е тук, да ги споменавам.

Всички знаем, че държавната централизана машина превърна образованието в бизнес, но неуправляван държавен бизнес. И този бизнес, също като бизнесът със здравеопазването например, също крета и не върви както трябва. Дори и законът за висшето образование, което дава много права на университетите, не можа да свърши работата, както се казва. Ректорите се превърнаха в местни феодали, които усвояват парите на тъпите данъкоплатци, които са допуснали тъпата държава да им ги вземе и да ги раздаде така безотговорно на същите тези ректори, под формата на делегирани бюджети и измамни държавни поръчки за обучение.


Да влезеш в университет и да го завършиш у нас, не е проблем. Даже има и незаети места, което означава, че университетите не могат да изпълнят държавната поръчка за прием на студенти. Има около 45 хиляди места, които държавата планира всяка година, като в последната година университетите не могат да изпълнят и тази поръчка. Просто защото няма мераклии за учене. Че защо да има? Какво се научава там, което не може да се научи на улицата или в някоя фирма. Ако човек попадне на някоя читава фирма, ще научи много повече от това, което би научил в един университет. Поне такова е нивото на университетите. Там престарели преподаватели ще ви пълнят главите с неща, които са ги дъвкали десетилетия, опитвайки се да се адаптират към промените, променяйки терминологията на изразяване. Това особено много се отнася за техниката и технологиите, които много бързо се променят. Чувам отзиви от студенти, които с досада трябва да изтърпят глупостите на някой преподавател, защото все пак са обещали на родителите си, че ще си "изкарат" диплома за висше образование. А всъщност този преподавател знае по-малко от тях, особено, ако се отнася до компютърните познания. Има младежи, които живеят вече във второто десетилетие на 21-ви век, а техните преподаватели са застинали някъде 30 години назад във времето.

Обаче трябва да се изхарчат едни пари, за сметка на данъкоплатците и след това статистиката да покаже, че може да сме бедни, но сме на едно от първите места в Европа по висшисти на 100 хиляди души население. Голям праз.

Да се върнем на заплащането на тираджията. Колкото и усилия да полагате, вероятността през този живот да получите заплата колкото един тираджия, само защото имате висше образование, е минимална. Вие си правете изводите. Или ставайте тираджия или приемайте политиката, че "кетапът", получен от някой български измислен университет, трябва да бъде надграден от самите вас, с много четене и практически опит и желание за развитие.


Когато съм на тази тема, отново и отново в съзнанието ми е онзи разговор с един босненец, емигрант в САЩ от 1990г., с когото се запознах в метрото на Ню-Йорк. Постоянно го давам за пример този случай. Та той каза, колко много пари изкарвал, като оправял различни проблеми, свързани с водопроводите на брокери, банкери и други видни фигури в града. Наистина, трябва да имате развинтена фантазия, за да разберете за какви пари става дума. Тук такива пари изкарват директорите на банките. Обаче човекът беше малко тъжен, че не е учил и не е "вървял нагоре", както самият той се изрази, защото тези хора, на които той поправял крановете на чешмите, получавали десетки и стотици пъти повече от него.

Ето това е капитализъм и там си заслужава да учиш. Не като нашия капитализъм. Само си помислете, колко таксиметрови шофьори в Америка има, които са завършили бакалавър и след това магистър? Това го има само в измислената ни България, с измислената ни политическа класа, с измисленото ни образование, здравеопазване и т.н. и с ИЗМИСЛЕНИЯТ НИ НАРОД, С НЕГОВАТА ВОЛСКА ТЪРПИМОСТ И НЕХАЙСТВО, КОГАТО ГО ГРАБЯТ И ПРЕКАРВАТ.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3237947
Постинги: 6936
Коментари: 4324
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930