Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2013 21:07 - Господа производители, ако произвеждате девитализирана храна, няма как да не пострада кармата ви.
Автор: kolevdobri Категория: Политика   
Прочетен: 595 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 02.11.2013 21:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Днес ходих на борсата. Говорих с един от вносителите на ядки и сушени плодове. Попитах го дали има сушени смокини, но сушени в процес, при който не се ползва сяра или нитрити.

Каза ми, че такова нещо се произвежда, но той не го доставя, защото клиентите не го търсят. Тази стока е малко по-скъпа от другата, а в същото време има и малко по-лош търговски вид.

Виждали ли сте кайсия, сушена с използването на химикали. Много е красива. В същото време, кайсиите, сушени на слънце са доста по-тъмни и непривлекателни.

Та се питам - дали клиентът е този, който ще накара производители и търговци да имат от качествени и недевитализирани продукти или производителите и търговците ще налагат добри практики на клиентите си. Явно процесът е двустранен.

Тогава трябва да дойде на своето място държавата, която да поощри добрите пракитки и да санкционира лошите. Нищо не пречи да има избирателно данъчно облагане на тези продукти, които не отговарят на добрите практики. Така формираната сега ценова ножица в полза на химически третираните продукти ще се затвори и хората ще започнат да търсят продукти, обработени с по-щедящи технологии.

Преди време бях в в този бизнес - търговията. Много пъти съм се опитвал да "дам акъл" на клиентите при избора на стоки, но в повечето случаи съм удрял на камък. Клиентите обикновено възприемат непоисканите съвети като вмешателство в тяхното лично пространство. В такъв случай често съм си спомнял думите на Буда - Ако ти поискат съвет, дай го. Ако не ти поискат, мълчи си.

Влиза клиент, целият пъпчасъл като майска роза. Видно е, че този човек яде девитализирана храна и такава, която създава аглутинация на кръвта. Когато му кажеш, че това е типично пита-вата разстройство, което е породено от свръхкиселинност и трябва да промени начина си на хранене, той отговаря, че обича да яде хамбургери и пържени картофки, поляти с кола и всичко свършва дотук.

Моят учител преди години ми казваше: Остави хората да мрат от собствената им простотия, защото ако се опиташ да помогнеш на глупав човек, може да те отнесе злоба и неблагодарност в такива количества, че пишман ще станеш, че си направил такъв опит.

Приветствам всички опити за създаване на биоземеделие, но и в най-развитата държава в Европа - Швейцария, то не надхвърля 10% от общата продукция. Затова още веднъж казвам, че ролята на държавата в случая е основополагаща. Тя може да санкционира добрите практики и да накаже лошите. Нищо не пречи данъкът върху оборота за преработените стоки да се вдигне, което да ги направи ценово неизгодни за потребителите. Колкото и да им казваш на пенсиотерите, че комбинацията между кисело мляко и бял хляб, подсладена с бяла захар е убиец на мозъчните им клетки, те няма да променят нищо в живота си, но една цена от 2 лева на белия хляб би ги отрезвила и би ги накарала да потърсят алтернатива. Така ще икономисаме доста пари от здравеопазване.



Гласувай:
2



1. alchemist - Серният двуокис действува
02.11.2013 21:31
избелващо, консервиращо и излита много лесно, като се отвори пакета. Реално притесненията трябва да са, в използваните пестициди и в другите неща, дето евентуално се пръскат. Главно против плесени.
цитирай
2. kolevdobri - Чух за други чудеса на химията...
02.11.2013 21:43
alchemist написа:
избелващо, консервиращо и излита много лесно, като се отвори пакета. Реално притесненията трябва да са, в използваните пестициди и в другите неща, дето евентуално се пръскат. Главно против плесени.


Които се използват, за да намалят за кратко време влажността в камерите за сушене на плодове. Каквото и да е то, добре е процесът да е както си спомням от баба ми. Слага ги на слънце и готово...Но иска повече време, работа и така процесът на производителите става по-скъп и нерентабилен. Добрата практика в последно време струва повече разходи на време.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 3253702
Постинги: 6941
Коментари: 4328
Гласове: 2406
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930