Постинг
02.11.2013 21:07 -
Господа производители, ако произвеждате девитализирана храна, няма как да не пострада кармата ви.
Автор: kolevdobri
Категория: Политика
Прочетен: 595 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 02.11.2013 21:08
Прочетен: 595 Коментари: 2 Гласове:
2
Последна промяна: 02.11.2013 21:08
Днес ходих на борсата. Говорих с един от вносителите на ядки и сушени плодове. Попитах го дали има сушени смокини, но сушени в процес, при който не се ползва сяра или нитрити.
Каза ми, че такова нещо се произвежда, но той не го доставя, защото клиентите не го търсят. Тази стока е малко по-скъпа от другата, а в същото време има и малко по-лош търговски вид.
Виждали ли сте кайсия, сушена с използването на химикали. Много е красива. В същото време, кайсиите, сушени на слънце са доста по-тъмни и непривлекателни.
Та се питам - дали клиентът е този, който ще накара производители и търговци да имат от качествени и недевитализирани продукти или производителите и търговците ще налагат добри практики на клиентите си. Явно процесът е двустранен.
Тогава трябва да дойде на своето място държавата, която да поощри добрите пракитки и да санкционира лошите. Нищо не пречи да има избирателно данъчно облагане на тези продукти, които не отговарят на добрите практики. Така формираната сега ценова ножица в полза на химически третираните продукти ще се затвори и хората ще започнат да търсят продукти, обработени с по-щедящи технологии.
Преди време бях в в този бизнес - търговията. Много пъти съм се опитвал да "дам акъл" на клиентите при избора на стоки, но в повечето случаи съм удрял на камък. Клиентите обикновено възприемат непоисканите съвети като вмешателство в тяхното лично пространство. В такъв случай често съм си спомнял думите на Буда - Ако ти поискат съвет, дай го. Ако не ти поискат, мълчи си.
Влиза клиент, целият пъпчасъл като майска роза. Видно е, че този човек яде девитализирана храна и такава, която създава аглутинация на кръвта. Когато му кажеш, че това е типично пита-вата разстройство, което е породено от свръхкиселинност и трябва да промени начина си на хранене, той отговаря, че обича да яде хамбургери и пържени картофки, поляти с кола и всичко свършва дотук.
Моят учител преди години ми казваше: Остави хората да мрат от собствената им простотия, защото ако се опиташ да помогнеш на глупав човек, може да те отнесе злоба и неблагодарност в такива количества, че пишман ще станеш, че си направил такъв опит.
Приветствам всички опити за създаване на биоземеделие, но и в най-развитата държава в Европа - Швейцария, то не надхвърля 10% от общата продукция. Затова още веднъж казвам, че ролята на държавата в случая е основополагаща. Тя може да санкционира добрите практики и да накаже лошите. Нищо не пречи данъкът върху оборота за преработените стоки да се вдигне, което да ги направи ценово неизгодни за потребителите. Колкото и да им казваш на пенсиотерите, че комбинацията между кисело мляко и бял хляб, подсладена с бяла захар е убиец на мозъчните им клетки, те няма да променят нищо в живота си, но една цена от 2 лева на белия хляб би ги отрезвила и би ги накарала да потърсят алтернатива. Така ще икономисаме доста пари от здравеопазване.
Каза ми, че такова нещо се произвежда, но той не го доставя, защото клиентите не го търсят. Тази стока е малко по-скъпа от другата, а в същото време има и малко по-лош търговски вид.
Виждали ли сте кайсия, сушена с използването на химикали. Много е красива. В същото време, кайсиите, сушени на слънце са доста по-тъмни и непривлекателни.
Та се питам - дали клиентът е този, който ще накара производители и търговци да имат от качествени и недевитализирани продукти или производителите и търговците ще налагат добри практики на клиентите си. Явно процесът е двустранен.
Тогава трябва да дойде на своето място държавата, която да поощри добрите пракитки и да санкционира лошите. Нищо не пречи да има избирателно данъчно облагане на тези продукти, които не отговарят на добрите практики. Така формираната сега ценова ножица в полза на химически третираните продукти ще се затвори и хората ще започнат да търсят продукти, обработени с по-щедящи технологии.
Преди време бях в в този бизнес - търговията. Много пъти съм се опитвал да "дам акъл" на клиентите при избора на стоки, но в повечето случаи съм удрял на камък. Клиентите обикновено възприемат непоисканите съвети като вмешателство в тяхното лично пространство. В такъв случай често съм си спомнял думите на Буда - Ако ти поискат съвет, дай го. Ако не ти поискат, мълчи си.
Влиза клиент, целият пъпчасъл като майска роза. Видно е, че този човек яде девитализирана храна и такава, която създава аглутинация на кръвта. Когато му кажеш, че това е типично пита-вата разстройство, което е породено от свръхкиселинност и трябва да промени начина си на хранене, той отговаря, че обича да яде хамбургери и пържени картофки, поляти с кола и всичко свършва дотук.
Моят учител преди години ми казваше: Остави хората да мрат от собствената им простотия, защото ако се опиташ да помогнеш на глупав човек, може да те отнесе злоба и неблагодарност в такива количества, че пишман ще станеш, че си направил такъв опит.
Приветствам всички опити за създаване на биоземеделие, но и в най-развитата държава в Европа - Швейцария, то не надхвърля 10% от общата продукция. Затова още веднъж казвам, че ролята на държавата в случая е основополагаща. Тя може да санкционира добрите практики и да накаже лошите. Нищо не пречи данъкът върху оборота за преработените стоки да се вдигне, което да ги направи ценово неизгодни за потребителите. Колкото и да им казваш на пенсиотерите, че комбинацията между кисело мляко и бял хляб, подсладена с бяла захар е убиец на мозъчните им клетки, те няма да променят нищо в живота си, но една цена от 2 лева на белия хляб би ги отрезвила и би ги накарала да потърсят алтернатива. Така ще икономисаме доста пари от здравеопазване.
Най-вредните за обществото, когато негов...
В памет (in memoriam) на Румен Първанов
Който чества 8 март - нека се замисли пр...
В памет (in memoriam) на Румен Първанов
Който чества 8 март - нека се замисли пр...
Следващ постинг
Предишен постинг
избелващо, консервиращо и излита много лесно, като се отвори пакета. Реално притесненията трябва да са, в използваните пестициди и в другите неща, дето евентуално се пръскат. Главно против плесени.
цитирайalchemist написа:
избелващо, консервиращо и излита много лесно, като се отвори пакета. Реално притесненията трябва да са, в използваните пестициди и в другите неща, дето евентуално се пръскат. Главно против плесени.
Които се използват, за да намалят за кратко време влажността в камерите за сушене на плодове. Каквото и да е то, добре е процесът да е както си спомням от баба ми. Слага ги на слънце и готово...Но иска повече време, работа и така процесът на производителите става по-скъп и нерентабилен. Добрата практика в последно време струва повече разходи на време.
Търсене
За този блог
Гласове: 2406